Reflü Başlangıcı Belirtileri ve Bu Dönemde Alınabilecek Önlemler

Hastanın reflü rahatsızlığının ilk belirtileri ile karşı karşıya kaldığında hangi şikayetleriyle bunu anlayabileceği ve henüz çok şiddetli olan rahatsızlığını giderebilmek için alabileceği önlemler.

Reflü Başlangıcı Nasıl Olur?

Reflü başlangıcı

Sosyal yaşamın ciddi anlamda olumsuz etkilenmesine neden olabilen reflü rahatsızlığı, dünyada yaygın şekilde görülen mide rahatsızlıklarından birisidir. Toplumda genel rahatsızlık tiplerinden birisi olarak öne çıkan reflünün oluşturduğu semptomlar, gündelik yaşantı içerisinde önemli olumsuzluklar yaşanmasına neden olduğu gibi yaşam kalitesi standartlarının da ciddi oranda düşüşüne neden olur. Temel olarak ‘gastro’ yani sindirim ve beslenme sistemi temeline dayalı olan bir rahatsızlık olması sebebi ile modern tıpta ‘Gastroözofageal reflü’ şeklinde de isimlendirilir. Reflü rahatsızlığının ortaya çıkışı midede yaşanan problemlerdir. Mide içerisindeki asit miktarının/üretiminin artış göstermesi ile birlikte mide çeperi ve mide kapakçığı bölgesinde tahribat meydana gelir. Tabii ki bununla birlikte mideye zararlı olan alışkanlıklara sahip olunması durumunda da midede ortaya çıkan problemler çok ciddi etkiler oluşturur ve reflü başlangıcına neden olur. Söz konusu olumsuz etkenler nedeniyle;

  • Mide asidi,
  • Diğer mide sıvıları,
  • Midedeki besinler,

gibi unsurların mide kapakçığından kaçarak, yemek borusuna çıkması buradan yukarıya doğru çıkmaya devam ederek, ağza ulaşması problemi genel kapsamda reflü sorununu teşkil eder. Yoğun asit ve zararlı etken içeren bu maddelerin mide haricindeki bölgelerde bulunması buralarda ciddi tahribata neden olur. Zaten reflünün de ortaya çıkışı ile birlikte vücutta önemli belirtilerin görülmesi mümkün olur ki bu noktada reflünün basit şekilde tanısının koyulabilmesi mümkün olabiliyor.

Reflü rahatsızlığının mide ve yemek borusunda yaratacağı tahribat ile kanser oluşumuna neden olabileceğinden mutlaka tedavisi için en erken dönemden itibaren gerekli olan müdahalelerin yapılması/yaptırılması gerekmektedir.

Reflü Belirtileri Nelerdir? Şikayetleri Nasıl Önlenir?

Reflünün midede yaşanmaya başlanması çok basit şekilde tespit edilebilir. Kendisine özel belirleyici belirtileri bulunan reflünün tanısı bu sayede çok daha rahat ve basit bir şekilde koyulabilir. Toplum genelinde çok sık görülen bir problem olması nedeni ile de hem reflünün belirtileri hem de vücutta yaratmış olduğu şikayetlerden en doğal ve en sağlıklı şekilde kurtulmaya yardımcı olan hususlarla ilgili oldukça bilinçlidir. Bu yüzden de reflü teşhisi çok daha hızlı şekilde (erken dönemde) koyulabiliyor. Burada önemli olan husus reflünün belirtileri görüldüğü zaman uzman doktora başvuruda bulunulmasıdır.

Reflü rahatsızlığının belirtileri midede görülebildiği gibi tüm solunum ve sindirim sistemi yapısı içerisinde de görülebilir. Buna göre reflüde görülen belirtiler arasında;

  • Midede yanma ve yanmaya eşlik edecek ekşime,
  • Mideden ağza mide asidinin, sıvılarının ya da besinlerinin kaçmasından dolayı ağızda kötü ve acı tat oluşumu,
  • Yemek borusunun geçtiği göğüs bölgesinde yanma ve buna bağlı olarak bölgede yüksek basınç,
  • Göğüsteki basınç nedeni ile göğüs ağrıları ve bu ağrıların yansıdığı sırt ve kol ağrıları,
  • Panik atak riskleri,
  • Hıçkırma, geğirme ve öksürme gibi sindirim sistemindeki havanın boşaltılması isteğinin sık sık yaşanması,
  • Mide asidinin yemek borusu ve boğazda yarattığı tahribat nedeni ile ses kısılması,
  • Solunum problemleri ve yutkunma güçlükleri,
  • Tüketilen tüm besinlerin boğazda takılıyormuş hissi yaratması,
  • İştahtan kesilme,

şeklindeki semptomlar bulunur. Bu semptomlar, doğrudan günlük yaşamda önemli olumsuz etkilerde bulunarak, yaşam kalitesini düşürür. Ayrıca kanser gibi riskli sağlık sorunlarının da tetiklenmesine de neden olabileceğinden mutlaka uzman doktora başvuru gerçekleştirilmesi gerekir.

Reflü Şikayetleri Nasıl Engellenir?

Reflülerde genellikle ya tedavi uygulanmaz ya da ilaç tedavisi uygulanır. Çünkü kendiliğinden geçtiği gibi çok basit şiddetteki rahatsızlıkların çeşitli önlemler alarak önlenebilmesi mümkündür. Özellikle de reflünün şikayetlerinin yok edilebilmesinde bazı günlük eylemlerde daha dikkatli olunması ve mide sorunlarına iyi gelecek bir beslenme alışkanlığının kazanılması bu noktada hastaya önemli bir rahatlık sağlayacaktır. Buna göre de reflünün belirtilerini yani şikayetlerini ortadan kaldırabilmek için gün içerisinde;

  • Uyku sırasında midenin ve yemek borusunun düz bir çizgi halinde olmamasına dikkat edilmelidir. Bunun içinde yatış pozisyonunda yastığın en az 30 santim kadar yüksek olması gerekir. Böylelikle mideden kaçan sıvıların ağza kaçışının önemli oranda engellenebilmesi sağlanabilir.
  • Mideyi yoracak ve mide asidi üretiminin artmasına neden olacak düzeyde (aşırı) yemek yemekten kaçınılması gerekir. Bunun için az ama sık beslenme alışkanlığının benimsenmesi önerilir.
  • Yiyeceklerin bütün veya büyük parçalar halinde tüketilmemesine önem verilmemesi ve iyice çiğnenmesi gerekir.
  • Yemek borusundaki kaslarda zayıflığa neden olan ‘metilksantin’ isimli maddeyi içeren çikolatanın tüketiminden kaçınılması gerekir.
  • Kahve, çay ve alkollü içeceklerden uzak durulması gerekir.
  • Yağlı ve baharatlı yiyeceklerin mide asidinin artışına neden olabileceğinden uzak durulması ve daha çok düşük baharatlı haşlama veya ızgara besinlerin tüketilmesi gerekir.
  • Aşırı kilo alımına dikkat edilmesi ve alınan kiloların en hızlı ve sağlıklı teknikler ile geri verilmesi gerekir.
  • Sigara gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınılması gerekir.

gibi hususlarda daha dikkatli şekilde hareket edilmesi durumunda reflünün şikayetlerinin şiddetinin düşürülmesi ve kimi zaman tamamen yok edilebilmesi sağlanabilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle