Reflünün Kalbe Etkileri ve Alınabilecek Önlemler

Reflünün mide ve sindirim sistemi haricinde göğüs bölgesinde yaratmış olduğu yüksek basınç ve baskının kalpte de etkilerinin görülmesine yol açarken, bu etkilerine yönelik alınabilecek önlemler.

Reflünün Kalbe Etkisi

En sık görülen mide rahatsızlıkları arasında bulunan reflünün çok önemli belirtileri/semptomları bulunur. Gündelik yaşantı dahi çok ciddi etkilere neden olabilecek ve yaşam kalitesini doğrudan etkileyecek şikayetlerin yaşanmasına neden olan reflü hem sindirim sistemi genelinde hem de solunum sistemi genelinde önemli etkiler oluşturur. Reflünün etkileri ve bu bölgelerde yaratmış olduğu tahribat nedeni ile kalp sorunlarının görülebilmesi muhtemel olabiliyor. Özellikle de toplum genelinde çok sık şekilde birbirleri ile karıştırılan kalp sıkışması, kalp krizi problemlerinin tetiklenmesinde önemli etkilerinin bulunduğu düşünülüyor. Aslında reflünün göğüs bölgesinde yaratmış olduğu baskı ve basınç ile birlikte kalbi etkiler.

Yapılan tüm araştırmalarda elde edilen sonuçlara göre özellikle koroner kalp sorunları ile reflü rahatsızlığının birbirleri ile doğrudan bağlantılı oldukları tespit edilmiştir. Yani reflüsü bulunan kişilerin yaşadıkları semptomlar ile kalpte tekleme gibi koroner kalp sorunlar ortaya çıktığı gibi tam tersi şekilde bir tabloda yaşanabiliyor. Kalp üzerinde bu şekilde etkileri bulunması nedeni ile reflüsü olan hastaların göğüs bölgesinde sıkışma ve ağrı semptomlarını çok sık hissetmesi durumunda mutlaka uzman kardiyolog’a başvurması gerekir. Reflünün etkisi ile kalpte sıkışma yaşanması nedeni ile kişinin hayati risk taşıması söz konusu olur. Bu yüzden en ufak belirtilerinin görülmesi durumunda dahi uzman doktora başvuru yapılması çok önemlidir.

Reflü Kalp Sıkışması Yapar Mı?

Sindirim sisteminin üst bölümünde en sık şekilde görülen rahatsızlıklardan birisi konumunda bulunan reflü kalbe baskı yapar mı sorusu da bu çerçevede en sık gündeme gelen bu rahatsızlığa ilişkin soruların başında gelir. Günümüzde yapılan araştırmalara göre hastaların yaşadıkları reflü semptomları/şikayetleri, rahatsızlığın temel etkisi olan midedeki sıvı ve besinlerin yemek borusuna kaçarak, burada yaratmış olduğu tahribat neticesinde kalp teklemesi gibi etkiler oluşturabilir. Özellikle de hastada görülen mide yanması ve mide ekşimesi gibi etkilerin sonucunda kalp ve damar problemlerinin tetiklenmesine neden olduğu belirlenmiştir. Ortaya çıkan etkenler neticesinde oluşabilecek koroner kalp problemleri beraberinde midede ekşime gibi belirtiler ortaya koyar.

Zaten günümüzde yapılan incelemelerde kalp teklemesi probleminin ortaya çıkışı noktasında reflü rahatsızlığı da son derece önemli nedenler arasında yer alır. Özellikle yoğun şekilde gece uykusu sırasında meydana gelebilen reflünün etkileri nedeni ile göğüs bölgesinin arka kısmındaki şiddetli ağrılar, buradaki yapılar üzerinde baskı oluşturur. Bu durumda kalp ritmi üzerinde dengesizliklere neden olarak kalp teklemesi şeklinde toplumda tabir edilen kalpteki ritim bozulmalarının meydana gelmesine neden olur. Kalpte ve çevresinde, göğüs arka kısmında meydana gelecek ağrı semptomunun ve beraberinde de midedeki yanmanın neticesinde özellikle kalp problemleri bulunan hastalarda, bu şikayetlerin görülmesi durumunda reflü yaşanacaktır. Bazı vakalara ilişkin yapılan incelemelerde özellikle reflü rahatsızlığının bulunması halinde yemek yenmesinden sonraki zaman diliminde göğüsün arka kısmında ya da kalpte yapılan EKG çekim tetkiklerinde ritim sorunları gözlemlenir. 

Kalp teklemesi problemi son derece ciddi sonuçlara neden olabileceğinden, etkilerinin görülmesi durumunda uzman doktora başvuru gerçekleştirilmesi gerekir.

Kalp Teklemesi Nedir?

Kalp teklemesi

Vücudun gereksinim duyduğu besin ve oksijenin ilgili organlara ulaştırılması sağlayan kanın pompalanmasını sağlayan bir organ olan kalpte görülebilen ve ‘kalp teklemesi’ olarak toplumda tabir edilen sorun, özellikle ileri yaşlarda olan kişilerde çok sık görülür ve gün içerisinde birkaç defa tekrarlanabilir. Bu çerçevede de standart/sağlıklı bir kalbin ortalama olarak dakikada atış sayısı 60 ile 100 arasında değişkenlik gösterir. Ancak reflü gibi farklı etkenlerin yaratmış olduğu faktörler dolayısı ile kalpteki atışın dengesinin bozulmasına neden olacak şekilde kalp atışlarının yaşanması durumu kalp teklemesi olarak tanımlanır. Kalp teklemesi problemi kelime bazlı anlam üzerinden incelendiğinde kalp atışının duraksaması gibi görülse de aslında tamamen zıt anlamda kalbin hızlı bir atış sayısına ulaşması durumudur. Ayrıca reflü gibi kalp üzerinde ciddi baskılar ve basınçlar oluşturabilecek her türlü faktör, kalp teklemesi sorununun yaşanması açısından çok ciddi etkiler oluşturur.

Reflü Nedeniyle Kalp Teklemesi Nasıl Anlaşılır?

Reflünün semptomlarının kalp üzerinde yaratmış olduğu baskı neticesinde ortaya çıkan kalp teklemesinin nasıl anlaşılacağı da en çok merak edilen sorular arasında yer alır. Özellikle de kalpte meydana gelen problemlerin hemen hemen benzer belirtiler ortaya koyuyor olması nedeni ile toplumda bu konuda yeterli bilgi bulunmuyor. Ancak reflünün etkisiyle kalp teklemesi meydana geldiği zaman hasta sanki kalbi duracakmış gibi bir hisse kapılır. Bu bu sorunun en önemli belirleyici belirtilerinden birisidir. Bu hissin anlık olarak gelmesinin ardından hastanın kalp atışı oldukça yüksek hıza ulaşır ve hasta doğrudan etkilerini hissedebilir. Kalpte yaşanan atış sayısındaki bozulmalar, anlık olarak risk taşıdıkları gibi ilerleyen süreç içerisinde çok sık tekrarlaması sebebi ile daha farklı rahatsızlıkların tetiklenmesine neden olur. Ayrıca ilerleyen yaşlarda kalpteki problemlerin çok daha ciddi olması ve kriz riskinin de kalpteki dengesizliklerin yoğun olmasından dolayı oldukça yüksek seviyelere ulaşmasına neden olabilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (9 votes, average: 4,22 out of 5)
Loading...

Yorum ekle