Gaz Sıkışmasının Kalp Üzerindeki Etkileri ve Belirtiler

Günümüzde oldukça sık rastlanılan midede ve karın bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmaları kalpte ağrılara, sıkışmalara ve çarpıntılara sebep olabilmektedir.

Gaz Sıkışması ve Kalp

Günümüzde ortaya çıkan ölüm nedenlerinin ağırlıklı bir yüzdesini oluşturan kalp rahatsızlıkları; pek çok insan için endişe nedeni olmaktadır. En ufak bir çarpıntı bile kalp krizine yorularak insanlarda panik yaratabilmektedir. Fakat bazı durumlarda öyle anlar olur ki; kalp ile herhangi bir ilgisi olmayan ufak bir sorun kalbe vurarak sıkışmasına hatta kalp kası ve göğüs kafesinde ağrıların veya sancıların oluşmasına neden olmaktadır.

Bilhassa hazımsızlık, gaz sancıları veya gaz sıkışması kalp kasında bir ağırlık hatta sıkışma gibi bir huzursuzluk oluşmasına neden olmaktadır. Gaz sıkışmaları ilerleyen yaşlarda kalp krizi veya kalp ağrısı gibi rahatsızlıklarla karıştırılabilmektedir. Göğüs kafesinin altında yer alan alt abdominaldan gelen sancılarla ortaya çıkan kalp krizleri genellikle hastanın yaşamını yitirmesine kadar giden kötü tablolar çize-bilmektedir. Bu nedenle gaz sıkışmaları çoğu durumlarda kalp krizi ile de karıştırılmaktadır.  Mide de oluşan gazlar kalp kasını da etkilemektedir.

Gaz Sıkışması ve Kalp

Zamanımızda oldukça sık bir şekilde karşılaşılan bir durum olan gaz sıkışması ve kalp çarpıntısı; devamlılık arz ettiği durumlarda ve direnç göstermesi halinde zaman kaybetmeden bir doktor kontrolüne gidilmesi gereken ciddi bir sorun da olabilmektedir.  Midedeki gaz kalp çarpıntısı oluşmasına da neden olmaktadır

Gaz sıkışmalarının gelen nedeni kişinin vücut mekanizmasına aykırı bir beslenme tarzı olması veya hava yutması olabilmektedir. Bu iki neden; vücut içinde gaz toplanması ve sıkışmasının ana etkenleri arasında yer almaktadır. Genellikle geçici bir durum olan bu sorunda; geğirme veya anüsten gazın çıkması; sorun sahibinin rahatlamasını sağlayacaktır. Fakat bu gazın vücuttan atılamaması ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Bu sorunların başında ise kalp sıkışmaları veya kalp çarpıntıları gelmektedir.

Belirtileri

Vücutta toplanan gazı gerektiği gibi çıkaramayan insanlar özellikle yemekten sonra gaz sancıları yaşamaya başlarlar. Gaz sıkışmaları nedeniyle ortaya çıkan kalp çarpıntıları, kalpte sıkışma hissi veya ağrılar çoğunlukla beslenme de yaşanan yanlışlıklara bağlı oluşmaktadır. Bilhassa hareketsiz bir hayat süren insanlarla kilo sorunu olan kişilerde bu durum daha sık karşılaşılan bir durum olmaktadır.

Gaz sıkışmalarının kalbe vurduğu durumların belirtilerine şu şekilde örnekler verebiliriz:

  • Kalp kasında ortaya çıkan yoğun ağrıların hissedilmesi
  • İştahın azalması
  • Tokluk hissi
  • Hızlı kilo azalmaları veya gaz olayında geçici kilo artışları
  • Göğüs bölgesinde birden bire ortaya çıkan sıkışmalar
  • Nefes alırken ve nefes verirken zorlanmalar yaşanması
  • Midede doygunluk hissinin yaşanması
  • Şişkinlikler
  • Karın bölgesinde gerginlik ve dokunmaya karşı duyarlılık hissedilmesi
  • Hazım sorunlarının ortaya çıkması
  • Kalpte sıkışma hissi
  • Mide bulantısı ve kusmaların meydana gelmesi

Etkileri

Mide de veya kalın bağırsaklarda bulunan gaz çok ciddi bir sorun olmasa da; bu gazın çıkarılamaması durumunda kalp krizi riski ortaya çıkabilmektedir. Gaz sancısının kalbe etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Midede ve kalın bağırsakta biriken gaza bağlı olarak oluşan sancılar; sırt ağrısı, kalp ağrısı, batma şeklinde karın ağrısı veya kramplara sebep olur.
  • Vücutta belirli kısımlarda oluşan ağrılarla birlikte karın bölgesinde şişkinlikler, karında düğümlenme hissi, kalp kasında sıkışmalar ortaya çıkmaktadır. Sorunu olan kişi geğirerek veya anüs vasıtasıyla gaz çıkararak bu sorunlardan anında kurtulurlar.
  • Gaz sancısı günlük hayatın kalitesini bozacak kadar hastayı etkilemektedir. Vücutta mide veya bağırsak kısmından başlayan gaz sancıları göğüs kısmına doğru yayılmaya neden olabilmektedir.
  • Vücutta bulunan gaz; gün içinde on dert veya on beş kez çıkarılır. Bu gaz çıkarma işlemi on beşi geçtiği takdirde vücutta ve sıklıkla tekrarlandığında vücuttaki gaz oranının fazla olduğunu anlayarak doktora gidilmesi gerekmektedir.
  • Gün içinde fazla miktarda karbonhidrat tüketilmesine bağlı olarak mide de sindirilemeyen besinler nedeniyle şişkinlik oluştur. Bu şişkinlik nedeniyle karın bölgesinin alt kısmında ağrılar meydana gelir.
  • Vücuttaki gazın kalın bağırsakta toplanması sonucu oluşturduğu baskılar kalp sıkışmasına benzeyen ağrılar meydana gelir.
  • Gaz karın boşluğunda yoğunlaşırsa kalın bağırsak ve mide de gaz oluşumu oluşmaktadır. Bu durumda kramp şeklinde ağrılar meydana gelir.

Kalın Bağırsakta Gaz Sıkışması

Kalın bağırsaklarda; oksijen, nitrojen, karbondioksit, hidrojen ve metan gazlarından meydana gelen genel olarak kokusuz olan gazlara bağırsak gazları denilmektedir. Bağırsak gazları bazı durumlarda karın ağrılarına neden olabilmektedir.  Kalın bağırsağın sol bölümünde toplanan gazlar kalp sıkışması, çarpıntı gibi sorunlar yaşanmasına neden olabilmektedir. Bu durum genel olarak kalp krizi zannedilebilmektedir.

Bağırsak gazları sağlık açısından oldukça önemli bir etken olmaktadır. Kalın bağırsak ameliyatları sonrasında cerrahlar ve hastaya bakan doktorlar; hasta gaz çıkarmaya başlayana kadar katı beslenmesine izin vermedikleri gibi hastaneden çıkmalarına da engel olurlar. Hastanın Kalın bağırsak ameliyatından sonra rahat bir şekilde gaz çıkarması; cerrahi müdahale komplikasyonlarından biri olan bağırsak düğümlenmesi sorunun olup olmadığı konusunda en belirgin kontrol mekanizması olmaktadır.

Kalın bağırsak ameliyatlarından sonraki yirmi dört saat içerisinde ince bağırsaklarda hareketler; yirmi dört saatten sonra kırk sekiz saate kadar olan dilimde midenin hareketi ilk yetmiş sekiz saat içinde ise kalın bağırsak hareketleri başlamak zorundadır. Operasyon sırasında duran bağırsak hareketleri yetmiş iki saat içinde tekrar başlamak zorundadır. Kalın bağırsaktaki gazın çıkarılamaması ise bağırsak düğümlenmesi gibi ciddi bir sorunun varlığının göstergesidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle