Reflü Kalpte Çarpıntıya Neden Olur Mu? Hangi Önlemler Alınabilir?

Reflünün semptomlarından birisi olan göğüs bölgesindeki şiddetli basınç ve ağrı sonucunda ortaya çıkabilecek kalp çarpıntıları ve buna karşı alınabilecek önlemlerin detayları.

Reflü Kalp Çarpıntısı Yapar Mı?

Reflü ve kalp çarpıntısı

Midede meydana gelen asit üretimi fazlalığı ve tahribat, tam kapanamayan ya da bozukluk oluşan mide kapakçığından kaçan mide asidi ve sıvıları ile midedeki besinlerin yemek borusundan ağza doğru yukarı çıkması problemi olan reflünün ortaya çıkmasına neden olur. Bu durum vücutta pek çok farklı semptomun görülmesine neden olur ki bunlar arasında göğüs bölgesinde yaşanan baskı ve basınç artışından kaynaklı şiddetli ağrı ve sıkışma hissidir. Göğüste meydana gelen sıkışma nedeni ile de kalpte çarpıntı yapar mı sorusunun öne çıkmasına neden olur. Reflünün bölgedeki bu etkisi ile kalp çarpıntılarına neden olduğu biliniyor. Bu yüzden reflünün etkilerine karşı daha hassas ve daha dikkatli bir yaklaşım sergilenmesi gerekir ki bunun içinde reflüye neden olabilecek etkenlerden kaçınılması gerekir.

Midede görülebilen reflü ve beraberinde gastrit problemlerin göğüs bölgesinde sıkışmaya ve buna bağlı olarak kalp atış hızı dengesinde etkilerde bulunması nedeni ile kalp çarpıntılarının yaşanabilmesi muhtemel olur. Aslında reflünün kalpte çarpıntıya neden olması, temel olarak kalp çarpıntısının meydana gelmesine neden olan etkenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkıyor olmasıdır. Yani gündelik yaşantı içerisinde gerçekleştirilen;

  • Çok fazla yemek yemek ya da sıvı tüketmek,
  • Yemeklerin çok hızlı yemek,
  • Yüksek kalori değerlerine sahip olan yağlı ve baharatlı besinleri tüketmek,

gibi eylemler nedeni ile hem reflü hem de kalp çarpıntıları meydana gelebilir. Bu yüzden de hem kalp çarpıntısı hem de reflü birbirleri ile tamamen bağlantılı rahatsızlıklardır.

Çok sık kalpte çarpıntı oluşması ve bunun reflüye bağlı olarak meydana gelmesi halinde en kısa süre içerisinde uzman doktora başvurulması hayati önem taşır.

Kalp Çarpıntısı Nedir?

Kalp çarpıntısı

Modern toplum dünyasında kalp çarpıntısı problemleri, tıpkı reflü gibi çok yaygın olarak görülen rahatsızlıklar arasında yer alır. Toplumun en sık şikayet ettiği rahatsızlıklardan olan kalp çarpıntısı temel olarak kalpte meydana gelen atış hızının çok yüksek seviyeye çıkması ve atış düzenini yitirmesi durumudur. Kalpteki çarpıntının etkisi ile birlikte vücutta farklı semptomlarında oluşması mümkündür. Bu kalp çarpıntısı belirtileri/etkileri arasında;

  • Baş dönmesi,
  • Denge kaybı,
  • Gözde kararma,
  • Vücut enerjisinin yitirilmesi,
  • Nefes problemleri,

şeklindeki semptomlar yer alır. Bunların görülmesi kalpteki atış düzeninde bir problem olduğunu gösterir. 

Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Kalpte çarpıntı problemi çok sık görülen rahatsızlıklar arasında yer alır. İnsan yaşamı açısından çok önemli bir organ olan kalbin atım hızındaki düzensizliklerin meydana getirdiği kalp çarpıntısının nedenleri gündelik yaşantı içerisinde çok sık görülen etkenlerden oluşur. Yani gün içerisinde gerçekleştirilen pek çok eylem dolayısı ile kalpte çarpıntı oluşması söz konusu olabilir. Bu nedenler arasında da mide rahatsızlıkları ilk sırada kendisine yer bulur. Kalp çarpıntılarının nedenleri arasında;

  • Mide problemleri (reflü ve gastrit),
  • Psikolojik sorunlar (ani duygu değişimleri, korku ve stres),
  • Kalp rahatsızlıkları (kalp kapağı ritim sorunları),
  • Fiziki eylemler (hareketsiz kaslarda ani ve hızlı hareketler),
  • Anemi (kansızlık),

şeklindedir. Bu eylemler ve rahatsızlıklar kalpteki atış hızının dengesinin kaybolmasına ve bunun sonucunda da çarpıntı olarak belirtilen rahatsız edici durumun meydana gelmesine neden olur. Kalpteki çarpıntıların dikkate alınması ve gerekli olan tetkiklerin uzman doktor tarafından gerçekleştirilmesinin sağlanması hayati önem taşır.

Reflü Nedeniyle Kalp Çarpıntısını Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Günümüzde kalpteki çarpıntıların en önemli nedenlerinin başında gelen reflü rahatsızlığının ortaya çıkışına yol açan ana etkenlerin yok edilmesi çarpıntılarında önceden önlenebilmesi açısından önemli bir avantaj sağlar. Bu çerçevede de özellikle reflü rahatsızlığının yaşanmasındaki en önemli etkenler olan;

  • Aşırı yağlı, baharatlı ve kalorili besinleri tüketme,
  • Besinleri hızlı tüketme,
  • Alkol ve sigara kullanma,
  • Asitli/gazlı içecekler içme,
  • Hatalı ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları,

gibi hususlar konusunda daha dikkatli bir şekilde hareket edilmesi gerekir. Bu yüzden tamamen bitkisel ve sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması gerekir. Midede asit üretiminin artışına neden olabilecek ve bununla birlikte midede tahribat ve kas yorgunluklarına neden olabilecek besinlerin ve zararlı ürünlerin tüketilmesinden/kullanılmasından kaçınılması gerekir. Aynı zamanda da spor aktivitelerinin düzenli olarak gerçekleştirilmesi, düzenli bir yaşam standardının oluşturulması da reflünün ve dolayısı ile de kalp çarpıntılarının meydana gelmesinin önlenmesi açısından çok önemli avantajlar sağlar.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle