Reflü Ameliyatı Sonrasında İyileşmesi ve Beslenme Şekli
Reflü ameliyatı sonrasında hasta ilk 2 hafta sıvı gıdalarla beslenmelidir, Bazı yasaklı gıdalar bulunmaktadır. Bunları tüketmemesi gerekmektedir. Takılma hissi sıklıkla yaşanılan sorunlardandır.
Reflü Ameliyatı Sonrası
Reflü ameliyatları günümüzde daha çok laparoskopi yöntemi kullanılarak yapılmaktadır. Yaklaşık olarak 1 saat ile 2 saat arasında değişen bir süre içerisinde ameliyat olur. Ameliyattan sonra hasta yatağına götürülür. Beş saat sonra hasta ayağa kalkar ve yürütülür. Herhangi bir komplikasyon olmaması durumunda hastanın bir hafta içerisinde işine dönmesi mümkün olacaktır. Hastalar masa başında bir iş yapıyorlarsa 5 gün sonra işine dönebilir. Fakat 2 hafta boyunca hastanın çok dikkat etmesi gerekmektedir. Reflüye sahip olan bir hastanın midesinde yanma meydana gelecek, ağzına yemek borusu aracılığıyla ulaşacak acı suyun gelmesini engel olacaktır. Bu ameliyat türü genel anestezi altında yapılmaktadır.
Ameliyat sonrasında ilk birkaç gün hastada sırt kısmında ağrı olabilir. Bunun için doktor tarafından ilaçlar reçete edilecektir. 2 hafta boyunca hastanın yemek yerken yutkunmasında sorun olabilir.
Ameliyat sırasında yemek borusunun da daraltılması nedeniyle hastanın ilk iki hafta boyunca sıvı gıdalar tüketmesi gerekmektedir. Katı yiyeceklere ise 3. haftadan sonra geçmesi gerekmektedir. Yeni ameliyat olan ve yemek borusu da daraltılmış olan bir hastada bazı sorunlarda gelişebilir. Ameliyat sonrasında kusmama gibi bir durum ya da karın bölgesinde şişlik oluşumu da söz konusu olabilir. Bu şişlik birkaç ayda düzelecektir.
Ameliyat sonrasında hastaların daha çok yemek yedikleri zaman takılma nedeniyle yutma sorunu yaşayacaklardır. Bunun nedenleri yemek borusunun daraltılmış olmasıdır. Hastalık içerisinde sık sık yemek yerken küçük lokmalar almanız gerekmektedir. Bu sayede takılma hissi olmayacaktır.
Yemek borusunun altında ki kasın onarılması nedeniyle hastaların kusamama sorunu meydana gelecektir.
Reflü Ameliyatı Sonrası Beslenme
Reflü ameliyatı olmuş bir kişi ilk hafta içerisinde her zaman sıvı gıdalar tüketmesi tavsiye edilmektedir. Hastanın katı yiyeceklere geçmesi durumuna sık sık ve çok az yemesi fayda sağlayacaktır. Yediklerinizin her zaman için oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Hasta sık sık yemek yemeli. Fakat midesini dolduracak şekilde yememelidir. Az ve sık yemesi reflü ameliyatı sonrasında iyi gelecektir. Hastanın yatmadan iki saat öncesinde en son bir şeyler yemesi gerekmektedir.
Reflü hastalarının uzak durması gereken bazı gıdalar bulunmaktadır. Bunlar daha çok portakal, unlu gıdalar, domates, nane, yağlı yiyecekler ve baharat olmaktadır. Bu gıdaları tüketmesi sonucunda reflünün tekrardan nüks etmesine sebep olacaktır. Hasta beslenmesine çok dikkat etmelidir. Reflü ameliyatla düzeltilmiş olsa bile tekrardan nüks etme ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle de yağlı gıdalardan her zaman için uzak durmalıdır. Kızartmalardan sakınmalı ve her zaman için haşlama ya da ızgara tüketmesi gerekmektedir. Her türlü haşlama yapılmış sebzenin püresi yenilebilir. Tavuk suyundan ya da et suyundan yapılan çorbalar da tüketilebilir. Hastanın beyaz lahana ya da şalgam, turp gibi sebzelerden tamamen uzak durması gerekmektedir. Yeşil sebzeleri tüketebilir. Fakat sınırlı sayıda tüketmelidir. Gazlı herhangi bir içecek içmemelidir. Ayrıca şu gıdaları da yememesi gerekmektedir.
- Çikolata;
- Mandalina,
- Limon;
- Dondurulmuş ürünler;
- Sosis, sucuk, salam;
- Hamur işleri;
- Kuru baklagiller;
- Domates;
- Yeşil soğan.
İzin verilen yiyecekler ise haşlama et, süt ve meyve suları, soğuk su denizi balıkları, peynir gibi gıdaları çok aşırıya kaçmadan tüketmelidir. Bir sebzeyi az ve sık olarak tüketmesi midesinde tekrardan reflü oluşumuna engel olacaktır.
Hastaların beslenmesinde ameliyat sonrasında tekrar etme ihtimali olması nedeniyle hastalığın tekrardan oluşmaması için yasaklı olan gıdaları tüketmemesi gerekmektedir. Her türlü tatlı ya da baharatın olduğu yemekler tüketilmemelidir. Hastanın pirinç püresi tüketmesi, açık çay içmesine izin verilmektedir.
Yağsız süt ve yağsız süt ürünlerini tüketmenizde bir sakınca olmayacaktır. Daha çok kümes hayvanlarını tüketmeniz tavsiye edilmektedir. Pişmiş sebzelerden az miktarda tüketebilirsiniz. Domates dışında her sebzeyi tüketebilirsiniz. Salça yemeklerinizde kullanmanız sakıncalı olacaktır. Kendinize uygulayacak olduğunuz diyet içerisinde kesinlikle narenciye ürünleri olmamalıdır. Bunların dışında kalan meyveleri tüketmenizde bir sakınca olmayacaktır. Günlük yağ tüketiminiz zeytinyağı olmalıdır. Ayrıca 2 yemek kaşığını da geçmemesi gerekmektedir. Kafein kullanmamalı bunun yerine kefir tüketmelisiniz.