Mide Üşütmesi ve Kusmaya İyi Gelen Şeyler, Bitkisel Çözümler
Mide üşütmeleri ve kusma özellikle mevsim değişiklerinde sıklıkla karşılaşılan enfeksiyonel bir sağlık sorundur. genellikle bitkisel kürlerle oldukça kısa süre içinde tedavi edilebilmektedir.
İçindekiler
Mide Üşütmesi Kusma
Bilhassa mevsim değişikliklerinde sıklıkla karşılaşılan mide üşütmesi kusma ile birlikte olduğunda; hastalara oldukça zor anlar yaşatabilmektedir. Genel olarak mide üşütmelerinde hastalara ilaçla tedavi gerekmedikçe verilmez. Bunun yerine hasta bir takım şifalı bitkilerden yararlanarak, bitkisel kürler veya bitki çayları ile bu sorunundan kısa bir süre içersinde kurtulabilmektedir.
Mide üşütmeleri tehlikeli bir sağlık sorunu olmamaktadır. Fakat bu ciddiye alınmayacağı anlamını taşımaz. Hastaların şikayetlerinden kurtularak kendilerine ve beslenmesine dikkat etmeleri gerekmektedir. Çoğu zaman mide üşütmeleri kusmalarla birlikte oluştuğunda, hastanın günlük hayatını etkileyecek duruma gelebilmektedir. Gastroenterit ismi de verilen mide üşütmeleri genellikle mevsim değişiklerinde bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak gelişebilmektedir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha sık karşılaşılan bu rahatsızlık; mide ve bağırsak sisteminde mukoza zarında oluşan iltihaplara bağlı olarak gelişim gösterir.
Bu rahatsızlık konusunda en önemli olan tedavi şekli; şüphesiz ki; doğru bir beslenme şekli uygulamaktır. Sıkı bir diyet acı çeken midenin en önemli kurtarıcısıdır. Mide üşütmesi ve kusmalar ciddiye alınmadığı taktirde ülser gibi kronik rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Bu sebeple üşütme diyip, kendi kendine geçer mantığından çıkmak gerekmektedir. Eskiden mide üşütmeleri ve kusmalar konusunda tamamen beyaz diyetler uygulanırdı. Muz, püreler, elma, pilav gibi sıkı bir diyet uygulanırken günümüzde bu kadar sıkı bir beslenme kısıtlaması yapılmamaktadır. Bu konuda hastaların beslenmelerinde yağlı, şekerli besinlerden uzak durulurken oda sıcaklığında gıdalar tercih edilmesi yeterli olmaktadır.
İyi Gelen Şeyler
Mide üşütmeleri kusma eylemini genel olarak birlikte getirmektedir. Buna bazı durumlarda halsizlik, vücut ısısının yükselmesi, tansiyonda oluşan değişimler, titreme nöbetleri de eşlik etmektedir. İlk olarak hastanın mide ve sindirim sistemini düzenleyen bir diyet programına geçmesi, daha sonra da vücudun kusmayla kaybettiği sıvı kaybının yerine konulması için bol miktarda sıvı tüketmesi gerekmektedir. Bu dönemde hasta tamamen iyileşene kadar aldığı besinlerin hijyenine dikkat etmeli, çok sıcak veya tam tersi çok sıcak besinlerden uzak durmalıdır. Tüketilen bütün besinler ve içecekler oda sıcaklığında olmalıdır.
Mide üşütmeleri ve kusmalar konusunda iyi gelen şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Rahatsızlığa bağlı olarak oluşan şikayetler hastanın yan uzanıp ayaklarını karnına çekmesiyle azalabilmektedir.
- Midenin zencefilli gazoz veya nane limon çayı ile sakinleştirilmesi sağlanır. Nane aynı zamanda kusmaya zemin hazırlayan mide kramplarının azalmasına yardımcı olduğu gibi aynı zamanda sindirim sisteminin de yatıştırılmasını sağlamaktadır.
- Taze zencefil doğranıp on dakika boyunca sıcak suda pişirilerek, ılıklaştıktan sonra suyu içilebilir. Anti-inflamatuar özellik içeren zencefil midenin yatışmasına yardımcı olmaktadır.
- Bol miktarda sıvı tüketilmelidir.
- Enerji içecekleri veya spor içecekleri için
- Hindistan cevizi suyu içildiğinde bilhassa kusma ve ishal gibi sorunları da birlikte yaşayan hastaların kaybettiği mineral ve vitaminlerin geri kazanması sağlanacaktır.
- Her eczanede satılan oral tuz vücudun tuz dengesini korumaktadır.
- Tarçın, papatya, karabiber, kimyon, nane limon gibi bitkileri çay gibi demleyip ılıklaştıktan sonra içebilirsiniz. Gerektiğinde balla tatlandırılabilir.
Bitkisel Tedavi
Mide üşütmeleri ve kusma genel olarak mide ve bağırsak sistemindeki mukozaların iltihaplanması sonucunda oluşan patolojik bir durumdur. Bu rahatsızlığa bakteriler, virüsler ve bazı mantarlar sebep olabilmektedir. Bazı durumlarda mide üşütmeleri herhangi bir sindirim sißtemi veya diğer bir rahatsızlığın semptomu olabilmektedir.
Mide üşütmeleri ve kusma konusunda uygulanan bazı bitkisel kürler bu rahatsızlık konusunda tedavi edici özelliğe sahiptir. Bu kürlerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Kızılcık Suyu Kürü
- Kızılcık meyvesi
- Sıcak su
Kızılcık meyvesinden üç çorba kaşığı alınır ve kaynamakta olan suya eklenerek, ocağın altı iyice kısılarak yarım sat civarında kaynatılır. Süzülüp dinlendirilir. Oda sıcaklığında günde üç defa birer bardak içilir.
Orkide Yumruları Kürü
- Orkide yumruları
- Sıcak su
Orkide yumruları alınır ve bir kahve öğütücüsünde iyice öğütülerek toz haline getirilir. Daha sonra kaynamış suyun içinde bir süre daha kaynatıldıktan sonra bir saat demlenmeye bırakılır. Yemek yemeden evvel bir miktar bal eklenerek içiir.
Meyan Kökü Kürü
- Meyan Kökü
- Sıcak Su
- Bal
Kaynayan su içine meyan kökü atılarak kısık ateşte demlenmeye bırakılır.İyice demlenen kürü süzüp bal karıştırarak günde üç kez bir bardak olmak üzere için
Keten Tohumu Kürü
- Keten Tohumu
- Su
- Bal
Kaynayan suyun içersine bir tutam keten tohumu atarak on beş dakika daha kısık ateşte kaynamaya devam edin. Bu kürü ılık olarak tüketin. Ilıdığında süzün. İyice demlenen kürü süzüp bal karıştırarak günde üç kez bir bardak olmak üzere için