Bebeklerde Mide Üşütmesi Belirtileri ve Tedavisinde Kullanılan Yöntemler
Midesini üşüten bebeklerde rahatsızlığın nasıl anlaşılabileceği, nasıl önlenebileceği ve henüz gelişimini tam olarak tamamlamamış bebeğin mide üşütmesi için kullanılabilecek tedaviler.
İçindekiler
Bebekte Mide Üşütmesi Belirtileri
Çok yaygın olmasa da sıkça görülebilen bir bebek rahatsızlığı olan mide üşütmesi, tıpkı yetişkinlerde de olduğu gibi ağırlıklı olarak mevsimsel koşullara bağlı olarak ortaya çıkar. Soğuk havalarda ya da doğru korumanın sağlanmadığı zamanlarda alınan soğuk havanın etkisi ile midede üşütme sorunu yaşanır. Bu durum derdini anlatma konusunda yetersiz kalan bebeğin, çok fazla şikayet yaşamasına neden olabilirken, rahatsızlığın tedavisini de zorlaştırır. Bu yüzden bebekte mide üşütmesi olduğu zaman hangi belirtileri görüleceği konusunda bilgi sahibi olunması gerekir. Bebeklerde mide üşütmesinin belirtileri arasında;
- Vücut ısısında olağan dışı artış (ateşlenme).
- İshal (Bebeğin dışkısı daha yumuşak ve sıvı formda olur).
- Şiddetli öksürme.
- İstifra.
- Mide bulantısı.
- Ateşe bağlı titreme.
- Bebek gün boyunca sürekli huzursuz olur ve bunu da ağlayarak dışarıya vurur.
- Nadir olarak görülse de bebeğin gözlerinde kızarıklık ve gözlerinde şişlik gibi semptomlar.
gibi şikayetler mide üşütmesi belirtileri arasında son derece belirleyici niteliklere sahiptir.
İshal gibi etkenler nedeni ile bebeğin midesini üşütmesi sorunu, çok yüksek sıvı kaybına neden olacağından ciddi bir risk teşkil eder. Bu yüzden bebeğin bu dönemde bol bol su içmesine dikkat edilmelidir.
Bebeğin Midesini Üşütmesi Sebepleri
Bebekte mide üşütmesi rahatsızlığının ortaya çıkması rahatsızlığa da adını veren ‘üşüme’ olgusuna bağlı olarak meydana gelmez ve yalnızca bununla sınırlı nedenleri bulunmaz. Günümüzde yapılan incelemelere göre bebekteki mide üşütmesinin ağırlıklı olarak bakteriyel ve virüs odaklı olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle de vücudunun bağışıklık sisteminin henüz tam olarak gelişim göstermediği bebeklerin, bu tip virüs ve bakterilere karşı daha zayıf kalmasına neden olur ki bu durumda çok sık şekilde bu tarz hasta edici zararlılar ile temas halinde kalabilir. Bebeğin midesini üşütmesi halinde midede bulantıya da neden olur ve beyne bu doğrultuda sinyal verir. Bunun sonucunda da bebek kusar. Zararlı etkenlerin haricinde bebeğin midesini üşütmesin de;
- Çok soğuk ya da çok sıcak besinler/içecekler tüketmesi.
- Ellerini iyi yıkamaması ve sık sık ağzına götürmesi.
- Gıda alerjisi.
gibi hususlarda son derece etkili olur.
Gebelikte mide üşütmesi çok sık görülür. Ancak gebelikte ilaç kullanımı sakıncalı olduğundan kesinlikle mideye iyi gelen bitkisel tedavilerin uzman doktor kontrolünde uygulanması gerekir.
Bebekte Mide Üşütmesi Doğal Tedavi
Tıpkı gebelikte olduğu gibi bebeklerde de ilk rahatsızlık tespit edildiğinde hemen ilaç tedavisi uygulanmaması gerekir. Çünkü zaten zayıf olan bağışıklık sisteminin iyice yorgun düşmüş olan bebekte midedeki üşütme sorununu tedavi ederken farklı rahatsızlıkların tetiklenmesine neden olabilir. Ayrıca günümüzde bitkisel yöntemler ile tamamen sağlıklı ve doğal şekilde midedeki üşütme sorununun geçirilmesi mümkün olur. Bebeklerde sık görülen bu rahatsızlığın en doğal ve en etkili çözümü olarak bağışıklık sistemine iyi gelen anne sütüdür. Eğer emzirme döneminde olan bebekte midede üşütme sorunu yaşanıyor ise bağışıklığı kuvvetlendirmeye yardımcı olacak anne sütü sayesinde sorunun giderilmesi sağlanabilir.
Bebekte Mide Üşütmesine İyi Gelen Besinler
Midede yaşanan üşütme ishal ve kusmaya neden olduğundan vücutta ciddi su kaybına neden olur. Bu yüzden hastanın yetişkin veya bebek olması fark etmeksizin su takviyesi yapılması hayati önem taşır. Bununla birlikte bebeklerin midesini üşütmeleri halinde;
- Sade patates haşlaması.
- Yoğurt veya ayran.
- Muz.
- Papatya ve nane bitki çayları.
gibi besinler tüketilmesi gerekir. Bu besinler mideye iyi gelir ve midedeki sorunların önemli oranda yok edilerek, şikayetlerinde ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Bebekte Mide Üşütmesi Tedavisi İçin Doğal Kürler
Bebeğin midesinde ortaya çıkan ve son derece rahatsız edici bir problem olan bu sorunun doğal yöntemler ile çözüme kavuşturulması mümkündür. Ancak bebekte görülen rahatsızlığın hafif olması durumunda bu mideye iyi gelecek yöntemlerin kullanılması gerekir. Eğer bebek, rahatsızlığı çok ciddi seviyede yaşıyor ise mutlaka en kısa süre içerisinde uzman doktora başvuru gerçekleştirilmesi hayati önem taşır.
Tuzlu ve Şekerli Su
Vücutta kaybedilen suyun ve iyot değerlerinin olağan seviyeye karıştırılması açısından bu kür çok önemli etkiler oluşturur. Bu kürü hazırlayabilmek için;
- Tuz (1 çay kaşığı).
- Şeker (1 çay kaşığı).
- Su (1 bardak).
gibi malzemeler hazırlanmalıdır. Bu malzemeler ile kürü hazırlarken oda sıcaklığında (ne çok sıcak ne de çok soğuk) bir bardak su içerisinde birer çay kaşığı tuz ve şeker ilave edilip, iyice karıştırılır. Daha sonra bu karışımı bebeğin içmesi gerekir. Ancak tadı nedeniyle ve zaten rahatsız olması nedeni ile bebek bu kürü içmek istemeyebilir ki buna kesinlikle engel olunmalıdır. Rahatsızlık geçene kadar günde bir defa olacak şekilde tüketilmelidir.