Çocuklarda Mide Üşütmesi Tedavisinde Uygulanan Doğal Yöntemler

Mide üşütmeleri; daha sindirim sistemi tam olarak gelişimini tamamlamamış olan çocuklarda, bilhassa mevsim değişiklerinde oldukça sık karşılaşılan bir sorundur.

Çocuklarda Mide Üşütmesi

Çocuklarda mide üşütmeleri; çocuk doktorlarıyla iletişime geçilmesinin en yaygın nedenleri arasında yer almaktadır. Senede ortalama olarak üç ile beş kez yaşanan bu sorun bebeklerde daha sık bir şekilde karşılaşılmaktadır. Her ne kadar yavrularınız için önemli bir tehlike yaratmayan bir sorun olsa da; bu tedaviye gerek olmadığı anlamına gelmez.

Mide üşütmeleri; parazit, virüs veya bakterilerden kaynaklanan; mide veya bağırsak rahatsızlıklarıdır. İshal, mide bulantısı veya kusma gibi belirtilerle kendisini gösteren bu rahatsızlıkta çocuklarda aynı zamanda iştahsızlık, halsizlik, gaz sancısı, vücut ısısının yükselmesi, ağızdan gelen kötü koku, geğirme, dışkının yeşile dönmesi, terleme ve hazım sorunları gibi şikayetlere de rastlanabilmektedir.

Gözetimsiz kalan çocuklarda yaşanan mide üşütmeleri; minik ve kırılgan vücutlarda bir takım komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bu sebeple çocuklarda mide üşütmelerinin nasıl tedavi edileceği, midesini üşüten çocuklara ne yedirileceği veya ne içirileceği konusunda ailelerin bilinçli olması gerekmektedir.

Çocuklarda mide üşütmelerinin yarattığı kramplar karşısında ailelerin uygulayacağı bir takım doğal yöntemler bulunmaktadır. Bunlar arasında en belirginlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hasta sağ veya sol tarafına yatırılır dizleri karnına doğru bükülmesi sağlanılır.
  • Spazm ve ağrıların giderilmesi amacıyla midenin üzerine ılık havlu konulur.
  • Göbekten itibaren göğüs bölgesine doğru dairesel masajlar yapılır.
  • Dinlenmesi ve rahat etmesi sağlanılır.
  • Beslenmesine dikkat edilir, uygun bir diyet listesi hazırlanır
  • Bazı bitkisel çaylar daha sindirim sistemi tam anlamıyla gelişmemiş çocuklarda yaşanılan mide üşütmeleri konusunda rahatlatıcı ve tedavi edici etkiye sahiptir.

Tedavi Edici Yiyecekler

Çocuklarda mide üşütmeleri bir takım halk ilaçlarıyla doktora gitmeden de tedavi edilebilmektedir. Bu konuda uygulanan halk ilaçları olarak tabir edilen bir takım bitkiler veya kürler minik yavruların mide üşütmeleri rahatsızlıklarını tedavi edici özellikler taşımaktadır. Bu konuda minik yavruların şikayetler geçene kadar beslenmesine özen gösterilmesi gerekmektedir. Midenin yorulmasına zemin hazırlayacak yiyecekler yerine, hafif haşlanmış besinlerle beslenmesi gerekmektedir. Zaten rahatsızlık anında iştahsızlık baş göstereceğinden ağır ve yağlı gıdalardan kaçınılması gerekmektedir. Bunun yanında besinlerin ısı kontrolü yapılmalıdır. Sıcak ve soğuk besinler yerine oda ısısında gıdalar tercih edilmelidir.

 

Çocuklarda mide üşütmelerinde yedirilecek tedavi edici özelliği bulunan gıdalara şu şekilde örnekler verebiliriz:

  • Yoğurt; kapsamındaki yararlı bakteriler vasıtasıyla hem mide üşütmesine iyi gelmekte hem de bağırsaklarda yer alan yararlı bakterilerin artmasına yardımcı olmaktadır.
  • Muz; mide ağrısı, üşütmesi ve hazımsızlık gibi sindirim sistemiyle ilgili olan rahatsızlıklar konusunda oldukça etkili bir besindir. Doğal antasit olarak kabul edilen muz asitlerin düzenlenmesine ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.
  • Dereotu

Tedavi Edici İçecekler

Bilhassa son bahar ve kış mevsimlerinde oldukça sık karşılaşılmakta olan bu surun; ısı değişimleri, virüs ve bakteriyel enfeksiyonlar, soğuk içecekler, çabuk bozulan besinlerin tüketilmesi gibi sebeplerle minik yavrularda  oluşabilmektedir. Çocuklarda mide üşütmelerinde ev ortamında rahatlıkla hazırlanabilecek tedavi edici özelliği bulunan içeceklere şu şekilde örnekler verebiliriz:

  • Nane ve limon çocuklarda mide üşütmesi sorununa karşı oldukça etkin bir tedavi yöntemidir. Kapsamındaki anti bakteriyel içerikler sayesinde midenin rahatlamasına da yardımcı olmaktadır. Safra akışını düzenlerken sindirim sistemini rahatlatmaktadır.
  • Kimyon; bu konuda kullanılan baharatlar arasında yer almaktadır. Bir bardak suyun içersine eklenen bir miktar kimyon on dakika kısık ateşte kaynatılır ve çocuklara içirilir.
  • Karbonat; kapsamındaki alkali özelliği sayesinde mide üşütmeleri konusunda deva olmaktadır. Bir bardak suyun içersine biraz eklenen karbonat bu konuda tedavi edici özelliğe sahiptir.
  • Rezene; antispazmadik ve antimikrobiyal etkileri sayesinde sindirim sistemi rahatsızlıklarında ve üşütmelerde oldukça etkilidir.
  • Elma sirkesi; içeriğinde yer alan yüksek oranda pektin sayesinde şifalı kabul edilen bir uygulamadır. Bir bardak suyun içersine biraz damlatılarak içilir.
  • Tarçın; bir bardak ılık suyun içersine karıştırılarak gün içersinde üç kez içirilir.
  • Karabiber; çay gibi kaynar suda demlenerek içirilir. Tadı kötü geldiğinde balla tatlandırılabilir.
  • Papatya çayı; içeriğinde bulunan anti spazmodik ve anti inflamatuar içerikler sayesinde sindirim sistemini rahatlatırken midenin üşütmeleri konusunda da tedavi edici nitelik taşır. Hastanın hızlı olarak iyileşmesine yardımcı olan papatya çayının gün içinde üç defa içilmesi önerilir.
  • Çemen tohumu; bağırsakları çalıştıran bu bitki; bir kase yoğurda karıştırılıp çocuklara yedirilir.Mide üşütmesi konusunda oldukça olumlu sonuçlar verir.
  • Zencefil; bilhassa çocuklarda mide üşütmeleri konusunda mucizeler yaratan bir bitkidir. Toz halinde olan zencefil çay gibi demlenilir ve balla tatlandırılır. Aynı zamanda hazımsızlık sorununa karşı da etkili olan zencefil mide üşütmeleri konusunda şifalı bir bitkidir.
  • Mercanköşk çayı


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle