Gastroenterit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Hastalarda bakterinin bulaşması sonucunda ishal ve kusma gibi belirtilerin ortaya çıkacak olduğu, kişilerin hijyenine çok dikkat etmesi ve belirtilerin şiddetlenmesi durumunda hastaneye gitmelidir.

Gastroenterit

Gastroenterit Karın Ağrısı

Hastalık bir bakterinin bağırsaklara ulaşması sonucunda oluşmaktadır. Gastroenterit hastalığı mide ve bağırsaklarda iltihaplanmaya neden olacaktır. Kişilerde şiddetli olarak karın ağrılarının olduğu, kramp tarzında ağrı yaşaması ve kusma durumları da ortaya çıkacaktır. Özellikle de bebeklerde ve çocuklarda enfeksiyon oluşma durumunda virüs oluşması sonucunda bakterilerin enfeksiyon oluşması sonucunda ortaya çıkar. Bazı kişilerde ise bu enfeksiyon oluşması durumunda hastalarda gıda zehirlenmesi olarak isimlendirilmektedir. Gastroenterit oluşması durumunda enfeksiyonun oluşması durumunda bakteriyel bir enfeksiyon gelişmesi ile birlikte oluşur. Ayrıca hijyene dikkat etmemesi, hastanın hayvanlar ile yakın temas içerisinde olması, su yolu ile virüsün bulaşması ile birlikte kişilerde görülmektedir. Hastaların beslenmelerin dikkat etmemesi durumunda kirlenmiş sebze ve meyvelerin bol su ile yıkanmaması ya da kişilerde kirli su tüketilmesi durumunda ortaya çıkacaktır.

Hastaların bazılarında gelişmekte olan gastroenterit sonucunda akut olarak tedaviye yanıt verecektir. Fakat bazı hastaların tedavisi yapılmaması, ilaçlarını kullanmaması ve bol sıvı tüketmemesi durumunda kronik gastroenterit meydana gelmesi de görülmektedir.

Çoğunlukla bakterilerin bulaşması ile meydana gelen hastalığın akut olarak iyileşmesi görülmektedir. Daha uzun süren kronik gastroenterit belirtilerinin mutlaka neden kaynaklandığının araştırılması gerekmektedir.

Gastroenterit Belirtileri

Özellikle de bağışıklık sisteminin zayıf olduğu bebeklerde ya da çocuklarda sıklıkla tükettikleri gıdalar sonucunda ya da hijyenine dikkat edilmemesi sonucunda gastroenterit ortaya çıkacaktır. Bu durum kişilerin sağlığı açısından olumsuz belirtilerin oluşmasına neden olacaktır. Sıklıkla kişilere virüs bulaşması durumunda şu belirtiler ortaya çıkar:

  • İştah kaybı;
  • Mide krampları;
  • Kusma;
  • İshal;
  • Mide bulantısı;
  • Dışkıda kan;
  • Yüksek ateş;
  • Halsizlik.

Yukarıda yazmış olduğumuz belirtiler ortaya çıkması durumunda gastroenterit ne demek sorusu akıllara gelmektedir. Sıklıkla kişilerin hayatı içerisinde oral yol ile ya da temizlik eksikliğinden kaynaklı olarak belirtiler ortaya çıkar. Bu hastalık tedavisinin gerçekleşmesi durumunda 3 ile 10 gün arasında iyileşme gösterecektir. Eğer ki hastalarda tedavisinin olmaması durumunda daha uzun sürecek olan bir süreç ve belirtilerin de hastanın yaşamını daha olumsuz etkilemesi söz konusu olur.

Bir kişinin bu belirtileri yaşaması durumunda ve şiddetli olarak karın ağrısı ve kramp tarzında mide ağrıları olması sonucunda hastanın doktora gitmesi gerekmektedir.

Gastroenterit oluşması durumunda hastalarda en sıklıkla şikayet ettikleri sorunların başında ağrı ve hastalarda durmayan ishal gelmektedir. Kişilerde baş ağrısının olması da görülmektedir. Şiddetli olarak yaşamakta oldukları belirtiler nedeniyle kişilerde su kaybı oluşması görülmektedir. Bir hastanın virüs nedeniyle gastroenterit hastalığı yaşaması sonucunda su kaybı neticesinde ağız kuruluğu görülmektedir. Çoğu hastanın dilinde beyazlama olacak ve idrarının koyu renkte bazı kişilerde ise idrarının kötü kokulu olması da görülmektedir.

Gastroenterit Nedenleri

Halsizliğin oluşması, kusma meydana gelmesi ve kişilerde oluşacak şiddetli karın ağrısının ve geçmeyen ishalin oluşması ile brilikte gastroenterit denilen hastalık oluşacaktır. Bu hastalığın meydana gelmesinde ve kişilerin gastroenterit semptomlarını geçirmesinde birçok etken olmaktadır. Özellikle de kişilerin iyi pişmemiş olan et ürünlerini tüketmesi, hastaların tüketmekte olduğu suyun içerisine virüs bulaşması sonucunda bu durumda bağırsak iltihabı meydana gelir. Bu hastalığın kişilerde meydana gelmesinin diğer nedenleri de şunlardır:

  •  Hayvansal proteinlerde bulunan staphylococcus adlı bakteri;
  • Yüzme havuzlarında meydana oluşan shigella virüsü;
  • Rota virüsü;
  • Yumurtalarda bulunan Salmonella virüsü;
  • Kümes hayvanlarında bulunan campylobacter virüsü;
  • Sebze ve meyvelerde bulunan E.coli isimli bakteri.

Hastaların hazır ürünleri daha çok tüketmekte olduğunda ve beslenme sırasında tüketmekte olduğu yiyeceklerin hijyenine dikkat edilmemesi durumunda ortaya çıkacak bir sorun olur.

Bakterilerin insandan insana bulaşması da görülmektedir. Daha çok gastroenterit bakterisi bir insanın ellerinde olması durumunda kişiden kişiye bulaşacaktır. Bir kişinin yiyeceklere ya da nesnelere temas etmesi durumunda, dokunulması sonucunda kişilerin çok kolay bir şekilde bulaşması da görülmektedir.

Enfeksiyonun bulaşması kişilerin gözlerine temas etmesi, ağzına ve vücudunun açık olan kısmına bulaşması sonucunda enfekte olması sonucunda kişilerin vücuduna girecektir.

Kişilerin bu enfeksiyona neden olma nedenleri arasında karanlık bölgelerde yaşaması ya da çok sıklıkla seyahat etmesi durumunda sıklıkla yaşaması görülmektedir. Bu kişilerin virüsün bulaşmaması için sıklıkla ellerini yıkaması gerekmektedir. Ayrıca kişilerin hijyenine çok dikkat etmesi, daha çok hazır su tüketmeleri gerekmektedir. İnsanlarla yakın temas içerisinde bulunmamalıdır.

Gastroenterit Tedavisi

Hastalara uygulanacak olan tedavisi için hastada var olan komplikasyonların azalması amacıyla uygulanmaktadır. Hastaların bol sıvı tüketmeleri doktorlar tarafından önerilmektedir. Sıvı kaybının olması ile birlikte sodyum ve hastaların potasyum kaybının oluşmasına neden olur. Tuz kaybı olmaması için hastalara tuzlu takviye almaları çok önemli olacaktır. Hastaların şiddetli olan komplikasyonlar içermesi durumunda hastaneye gitmesi durumunda doktor tarafından gerek görülmesi sonucunda hastaların hastaneye yatması söz konusu olabilir. Özellikle de intravenöz olarak serum tedavisinin gerçekleşmesi ve hastalara tuz takviyesi için sıvı verilmesi gerekmektedir. Ayrıca çok şiddetli olan bir hastalık belirtilerinin olması sonucunda hastalara antibiyotik tedavisinin de uygulanması söz konusu olacaktır. Hastaların şu durumlara çok dikkat etmesi gerekmektedir:

  • Bol sıvı tüketilmesi;
  • Tuzlu yiyecekler tüketilmesi;
  • Meyve suları tüketilmesi;
  • Muz yenmesi;
  • Doktorun reçete edeceği ilaçlar kullanması.

Hastaların belirtileri ortaya çıkması durumunda ve öncesinde önlem alması da hastalığın oluşmasını önleyecektir. Bunun için öncelikle hastanın tüketmekte olduğu suyun temiz olması, tüketecek olduğu sebze ve meyvelerin bol suyla tüketilmesi çok önemli olacaktır. Tuvalete girdikten sonra ellerini sabun ile yıkaması ve bol suyla durulaması gerekmektedir. Hasta olan kişilerin başkalarına bulaştırmasını önlemek amacıyla kişilerin başka insanlara yakın temas etmemesi çok önemli olacaktır. Özellikle de hastaların çiğ olan gıdalar tüketmemesi önemli olacaktır. Enfeksiyonun oluşmasını önlemek amacıyla tüketecek olduğu etlerin mutlaka iyi pişmiş olması gerekmektedir. Hastanın hijyenine çok dikkat etmesi ve özellikle de bebeklerin aşılarının yapılmış olması gerekmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle