Mide Reflüsü Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Mide reflüsü olan bir hastanın çok aşırı yemek tüketmemesi gerekmektedir. Reflüye neden olacak yiyeceklerden ve içeceklerden kaçınmalıdır. Ayrıca ömür boyu mide koruyucu ilaç kullanmalıdır.
İçindekiler
Mide Reflüsü
Gastroözofageal reflü her yaşta sıklıkla görülebilen midenin içerisinde olan sıvının, asidin, yemeklerin özofagusa geri dönmesi sonucunda meydana gelir. Regürjitasyon oluşumuna neden olacaktır. Toplumun yaklaşık olarak %20 civarında reflü hastalığı görülmektedir. Daha çok reflü hastalığının yemek tüketiminden hemen sonra meydana geldiği de bilinmektedir. Hastanın daha çok göğüs kafesi üzerinde yanma şikayeti olduğunda ve yemek borusundan mide içerisinde bulunan asit tekrardan ağza gelmesi sonucunda reflü meydana gelecektir. Ayrıca sadece yemekler ağza gelmeyecektir. Reflü de ağza acı suyun gelmesi de mümkün olacaktır.
Yediğimiz yiyecekler yemek borusuyla mideye inecektir. Mideyle yemek borusunu kaplayan bir hastalıktır. Genellikle yemek borusuna tekrardan arızalanması sonucunda safra ve asit yemek borusundan geçerek ağzınıza gelir. Normal bir insanın yemek borusunun en altında bulunan yemekleri safra ya da asidin yukarı çıkmasını engelleyecek bir sistem vardır. Hastanın şayet yemek borusunun altında olan kapakçık görevinde olan parçanın tam olarak kapanmaması sonucunda meydana gelir. Kapakçık sistemi tam olarak görevini yapamadığı zamanlarda kaçak oluşur ve yemek borusunda yukarı çıkarak ağzımıza gelir, Kusma sıklıkla görüşmektedir. Ayrıca reflüye neden olan asit ve safranın yemek borusunu etkileneceğini ayrıca akciğerleri de etkileyebilir.
Mide reflüsü olan kişiler oruç tutması sakıncalı değildir. Fakat orucunu açtığı zaman reflüye göre beslenmeli ve çok yemek yememesi gerekmektedir.
Mide Reflüsü Nedenleri ve Belirtileri
Yemek yediğimiz zaman yediklerimiz yemek borusundan mideye geçmektedir. Yemek borusunun en alt kısmında ve mide ile birleşen kısımda hasta safra gelmesinden şikayetçi olmaktadır. Bu durumda da kişinin yemek borusunda bulunan o kasın yemekleri yedikten sonra ya da herhangi bir içecek içtiğimizde, yemek borusu açılacak ve mideye yediklerimiz ve içtiklerimiz ulaşacaktır. Fakat bazı insanlarda asit ve safranın bazı zamanlarda kusma da meydana gelecektir. Yemek broşun altında bulunan o kasın göğüs boşluğuna kaçma riski olduğunu unutmamalısınız. Sürekli olarak mide içerisinde ki safra ya da asit nedeniyle yemek borusu da tahriş olacaktır. Hastalığın belirtileri şunlardır:
- Göğüs bölgesinde yanma;
- Yemek yedikten sonra ekşime,
- Ses kısılması;
- Ağza safra gelmesi;
- Kuru öksürük.
Birçok insan kendisinde reflü hastalığının olduğundan habersiz bir şekilde yaşamaktadırlar. Bazı durumlar içerisinde astım ile karıştırılacağı gibi aynı zamanda da göğüs ağrısı olması nedeniyle kişi kalp doktoruna gider. Hastalığın daha da artması sonucunda mide içeriğinin solunum yoluna ulaşması sonucunda insanı uykudan uyandıracak kadar bir ağrı ve öksürük meydana gelecektir.
Reflü belirtisi olan hastaların dahiliye bölümüne gidilir. Doktor ilk muayenesini yaptıktan sonra endoskopi ile hastalığın tanısını koyabilir.
Mide Reflüsü Tedavisi
Hastalığın ilk olarak tedavisi için yaşam koşullarını kişinin değiştirmesi gerekmektedir. Midesinde yanması görüldüğü zaman daha az ve daha sık yemek yemesi gerekmektedir. Hastanın diyet yapması ve yağlı yiyeceklerden, salçadan, kafeinli içecekler ve en önemlisi de alkolden uzak durmanız gerekmektedir. Hasta çok ağır sporlar yapmaması gerekmektedir. Bir defa reflü tanısı konulması durumunda hastanın geri kalan hayatı içerisinde bir takım ilaçlar reçete edilecek ve sizlerde kullanacaksınız. Hastalığın tedavisi içerisinde proton pompa inhibütörü ilaçların kullanılması gerekmektedir. Halk arasında bu hastalığa mide fıtığı da denilmektedir. Hastanın mide koruyucu kullanması gerekmektedir. İlaçların hedefi mide asidinin azalmasını sağlamak olacaktır. Mide yanmasına iyi gelen yiyecekler tüketmeniz gerekmektedir.
İlaçların fayda etmediği hastalarda bu defa laparoskopi yöntemi kullanılarak tedavisi mümkün olacaktır. Kapak yetmezliği olan ya da yemek borusunda yara açılması durumunda işlemi genel cerrah yapacaktır. Cerrahi yöntem ile kapakçık tekrardan onarılır. Hastanın kapalı ameliyat yapılması nedeniyle bir gece hastanede kalacaktır. Daha sonradan taburcu edilir. Ameliyat sonrasında da doktor tarafından verilen diyet uygulanmalıdır. Laparoskopi yöntemi kullanılarak hasta ameliyat edildikten sonra ömür boyunca ilaç alması gerekmektedir. İlacın kesilmesi durumunda yemek borusu tekrardan tahriş olmaya başlayacak, yemek borusundan kaynaklanan kanamalar meydana gelir.
Hastanın domates, biber, baharatlar, gazlı her türlü içecekten uzak duracağı bir diyete doktor kontrolünde başlamalıdır.
Mide Reflüsü Bitkisel Tedavisi
- 1 tatlı kaşığı meyan kökü;
- 200 gram su.
Meyan kökü yüksek kan basıncına sahip olan yüksek tansiyon hastalarının kullanması sakıncalı olacaktır. Bir su bardağı suyun içerisine koyacak olduğunuz meyan kökü 20 dakika boyunca kaynatılmalıdır. Meyan kökü satın aldıysanız o zaman rende ile toz haline getirebilirsiniz. Bu kürün kullanım süresi 21 gün olmaktadır. Daha sonradan 1 hafta ara verilip tekrardan başlanır. İçerisine hiçbir katkı maddesi konulmaması gastrit hastalarına önerilmektedir.