Boğaz Reflüsü Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Boğaz reflüsü ses kısıklığı, geniz akıntısı gibi birçok belirtileri olan, mide asidinin geniz bölgesine kaçması sonucunda ses tellerinde ve gırtlağa zarar verecektir. KBB doktorlarına gidilir.
İçindekiler
Boğaz Reflüsü
Midenin içerisinde bulunan yiyecekler, asitler ve diğer salgının mideye yemek borusundan girdiği zaman normalde aşağıya doğru bağırsaklara ulaşması için o yönde hareket etmesi gerekmektedir. Yemek borusunun alt kasında bulunan mide ile olan bağlantı kısmında bir kas bulunur ve bu kas midenin içerisinde bulunanların yemek borusuna tekrardan dönmesini engelleyecektir. Bu kasın tam olarak kapanmaması durumunda ve midenin içerisinde bulunan gıdaların, asitlerin ya da salgıların yukarıya doğru kaçması sonucunda reflü meydana gelmiş olur. Kişilerde iki tane reflü hastalığı bulunmaktadır. Mide reflüsü ve boğaz reflüsü olmaktadır. Boğaz reflüsüne larengofarengeal reflü de adı verilmektedir. Midede oluşan reflüsü ise Gastroözofageal reflü adı verilmektedir. Midede reflü meydana geldiği zaman mide içerisinde bulunan asitlerin ya da yiyeceklerin yemek borusunun alt kısmında bulunan bölgeye kaçması sonucunda oluşur. Boğaz reflüsü ise midenin içerisinde bulunan asit ya da salgıların geniz bölgesine ya da ses tellerine kadar ulaşmasına neden olacaktır.
Yemek borusunda bulunan en alt kısmı oluşturan kasın, mide bulunarak yukarı gelen salgıların asit ya da sindirim enzimlerinin daha dayanıklı olması ile bilinmektedir. Mide içeriğinde her gün ortalama 30 civarında yemek borusu alt kısmına kaçabilir. Mide reflüsünün meydana gelmesi normal olmaktadır. Boğaz reflüsünde meydana gelmesi durumunda ise mide de bulunan asidin ve sindirime bağlı olan enzimlerin dayanıksızlığı sebebi ile bunların boğaz bölgesine ulaşması sonucunda boğaz bölgesinde bulunan ses tellerine ya da yemek borusunun giriş kısmına ulaşması sonucunda salgı artmasına neden olacak bir durum meydana gelecektir.
Boğaz Reflüsü Belirtileri
Yediklerinin mideden boğazına kadar gelmesi durumunda geniz bölgesine ve ses tellerine değmesi sonucunda bir takım belirtiler ortaya çıkacaktır. Bu belirtiler ise şunlardır:
- Sesin kısılması;
- Boğazda yumru varmış gibi hissetme;
- Sık sık takılma;
- Sürekli öksürmek;
- Sık sık boğazını temizlemek istemesi;
- Geniz akıntısı oluşması;
- Dilde değişik bir tat hissi;
- Balgam;
- Dil üzerinde ekşi hissi;
- Çok pis ağızda koku.
Boğaz reflüsünü, mide reflüsünden ayırmakta olan özelliklerden bir tanesi de boğazında reflü olan bir kişinin midesinde reflü reflüsünde olanlar gibi hastalarda midede ağrı, mide bölgesinde şişkinliğin oluşma hissinin ya da göğüs arka bölgesinde ya da sırt bölgesinde üzerinde yanma hissi çoğu kişilerde olmaz.
Boğaz Reflüsü Nedenleri
Boğaz reflüsünün oluşma nedenleri arasından en sıklıkla gırtlak reflüden etkilenmesi sonucunda oluşmaktadır. Çünkü gırtlağın yemek borusuna çok yakın olması, gırtlağın çok hassas olması ve gırtlağa ulaşmış olan asitlerin daha çok uyarılması ile yanıtlar oluşturacaktır. Bu durumda balgam üretimi artacak nefes sorunları da fazlalaşacaktır. Bu bölgede iltihabın gelişmesi sonucunda gırtlağın alt yutak bölgesinde direk bir şekilde ağrı oluşacaktır. Bu durumda da yanma ya da sızlama gibi bir durum ortaya çıkar. Yemek borusunun en altında bulunan sfinker kasının tam olarak kapanmaması sonucunda yemek borusundan gırtlağa kadar ulaşacak asit sonucunda oluşacaktır. Bu asit gırtlak içerisine kaçacaktır. Asidin kaçması sonucunda kuru bir öksürük meydana gelecektir. Daha çok inatçı bir öksürük olur. Balgam birikimi meydana gelir ve gırtlakta yanma oluşur.
Ödem meydana gelmesi durumunda ses telleri de fazlasıyla etkilenecektir. Bu durumda da ses kısıklığının oluşması söz konusu olacaktır.
Boğaz Reflüsü Tedavisi
Boğaz şikayeti olan bir hastanın ilk olarak kulak burun boğaz doktoruna gitmesi gerekmektedir. Boğaz reflüsüne Kulak Burun Boğaz bölümü bakar. Boğaz reflüsünün tanısını koyabilmek için hastanın ilk olarak şikayetleri dinlenmeli ve fiziksel olarak muayenesinin yapılması gerekmektedir. Endoskop denilen bir kameralı tıbbi cihaz yardımıyla hastanın boğazını, ses tellerinin muayenesinin yapılması gerekecektir. Bunun için burun bölgesinden ince bir hortum yollanarak yemek borusundan mideye kadar ulaşır, ses telleri gırtlak incelenerek tanısı konulur.
Boğaz reflüsü oldukça zor bir süreç olmaktadır. Bunun için hastanın kendisine zaman vermesi gerekmektedir. Doku hasarının yeniden kazandırılması ile başlayacak tedavi içerisinde ilk olarak hastanın bir takım ilaçlar kullanması ve yaşam tarzında da değişiklikleri yapması istenecektir. Hastalığın tedavisinde kullanılan 4 grup iiaç bulunmaktadır. Bunlar reflü tedavisinde etkili olan ilaçlar olmaktadır. Doktor tarafından her zaman için ilaçların reçete edilmesi gerekmektedir. Hedeflenen tedavi yöntemi ilk olarak doktor tarafından reçete edilmiş ilaçların ilk olarak dozunun uygulanmasıdır. Eğer hasta bu ilaçlara uyum sağlıyor ve iyileşme belirtileri de gösteriyorsa hastanın ilaç dozu düşürülmesi gerekmektedir.
Boğaz Reflüsü Yaşam Tarzı Değişikliği
Yemek yediğiniz zaman tıka basa midenizi dolduracak şekilde yemekler yemekten kaçınmanız gerekiyor. Ger zaman için az az ve sık yemek tüketmeniz tavsiye edilmektedir. Gece uyumadan 4 saat öncesinde en son yemeğinizi yemiş olmalısınız. Daha yüksek yastıklarda uyumanız boğazınıza asit kaçmasını engelleyecektir. Aşırı sıkı olan özellikle de midenize baskı uygulayacak kıyafetleri giyinmekten kaçınmalısınız. Yemek yedikten sonra spor yapmamaya özen göstermeniz gerekmektedir.
Tüketmemeniz gereken bir takım gıdalar olacaktır. Gün içerisinde de bu gıdaları almaktan kaçınmalısınız. Acılı yemekler, her türlü baharat, yağlı yiyecekler, gazlı içecekler ve alkolden uzak durmanız gerekmektedir. Hamur ürünlerinden kaçınmanız ve tüketmemeniz gerekmektedir. Yağlı süt, yoğurt tüketmeniz sakıncalı olacaktır. Sigara içmeyin. Ekşi olan ürünler tüketilmesi mideye zarar verecektir. Kızartılmış ürünleri asla tüketmemeli bunun yerine hep haşlama ürünlerini tüketmelisiniz. En az gün içerisinde 2 litre su tüketmelisiniz.