Bacak Reflüsü ve Bacak Reflüsünün Semptomları, Tedavi Yöntemleri

Modern toplumda sürekli masa başında oturma ya da sürekli ayakta kalma gibi nedenlerle sık görülmeye başlanan bacak reflüsünün etkileri ve tedavisi için uygulanan yöntemlere dair ayrıntılı bilgiler.

Bacak Reflüsü

Bacak reflüsü

Modern toplum yaşantısında pek çok sağlık sorununun en önemli kaynağı olan hareketsiz yaşam alışkanlıklarının getirisi olan rahatsızlıklardan birisidir. Günümüzde tıbbi olarak ‘venöz reflü rahatsızlığı’ şeklinde isimlendirilen bu rahatsızlık, özellikle gün boyunca ofis ortamında hareketsiz şekilde çalışmak durumunda kalan modern toplum insanlarında sık görülür. İnsan vücudunun fizyolojik yapısı gereğince bacaklarda toplardamarlar bulunur. Temel olarak sağlıklı bireylerde bacaklardaki bu toplardamarlarda sadece bir tarafa doğru geçiş sağlayan kapakçık bulunur. Vücudu dolaşan kanın temizlenmek üzere kalbe pompalanmasına yardımcı olur. Bu rahatsızlıkta ise söz konusu kapakçıkta yaşanan problemlerden aksi yönde de akışın söz konusu olması ile birlikte bacak reflüsü problemi meydana gelir.

Modern dünyada yapılan araştırmalar ve incelenen vakalar sonucunda elde edilen verilere göre 60 yaş sınırını geçmiş olan erkeklerin 45% oranında, kadınların ise 75% oranında görülür.

Bacak Reflüsü Belirtileri (Semptomları) Neler?

Bacak reflüsü belirtileri

Bu reflü tipinin belirtileri son derece belirgindir. Bu sayede de kişinin venöz reflüsü yani bacak reflüsü olduğu daha basit şekilde teşhis edilebilir. Özellikle de bacak reflüsünün en belirgin belirtileri arasında bulunan dizin alt kısmında ve bilek çevresinde ortaya çıkan şişlikler, tanısında önemli rol oynar. Hatta kişisel olarak kontrolü gün sonunda giyilen çorabın çıkartılması durumunda lastiklerinin denk geldiği bölgede oluşan izler, bu bölgede şişliğin oluştuğunu ve buna bağlı olarak da bacak reflüsü olasılığının bulunduğunu gösterir. Genel olarak mavi, kırmızı ve yeşil gibi farklı tonlarda damar izlerinde belirginleşme de belirtileri arasında yer alır ve ilerleyen aşamalarda bu belirtiler çok daha bariz şekilde görülebilir. Çok ilerlemiş olan bacak reflüsü etkisi çerçevesinde ortaya çıkan belirtilerden birisi ve hatta en önemlisi de bilek bölgesinde görülen yaralanmalardır. Bu yaralar, uzun süre kalıcılık gösterebilir. Aynı zamanda da cilt renk tonunda değişimlerinde görülebilmesi mümkündür.

Bu gibi belirtiler genel olarak kişide ciddi rahatsızlıklara en azından gündelik yaşantı açısından yol açmaz. Ancak bacak reflüsü belirtileri arasında yer alan daha genel şikayetler olan belirtilerde görülebilir. Bu belirtiler arasında;

  • Günün yorgunluğuyla birlikte ayağın taban kısmından başlayan ve dize kadar uzanan yanma oluşabilir,
  • Ayak bileği ve diz aralığında şiddetli ve kısa sürede kesilmeyen ağrılar meydana gelebilir,
  • Bacağın iç cephesinde (bacak arasına bakan tarafı) rahatsız edici kaşıntılar olabilir,
  • Ayak ve parmak kramplarının girebilir,
  • Uyku sırasında ayakların gerilmesi ve beraberinde serin bir noktaya çıkartılması ihtiyacı olabilir,

şeklinde belirtiler yer alır. Bu belirtilerin görülmesi durumunda en kısa süre içerisinde uzman doktora başvuru gerçekleştirilmelidir.

Sürekli masa başında oturma ya da gün boyunca ayakta kalma, hormonal değişimlere neden olan rahatsızlıklar veya buna bağlı ilaç kullanımı, aile sağlık öyküsünde bacak reflüsü bulunan kişilerin bu rahatsızlıkta daha yatkın oldukları tespit edilmiştir.

Bacak Reflüsü Nasıl ve Neden Olur?

 Genellikle modern toplum yaşantısının bir gerekliliği olarak sürekli masa başında oturulmasına bağlı hareketsiz yaşam ya da tam tersi şekilde sürekli ayakta durulması gibi nedenler ile bacak reflüsü meydana gelebilir. Bu gibi nedenlerle de günümüz iş dünyasının insanları bacak reflüsü rahatsızlığı açısından son derece yatkın bireyler sınıfında bulunur. Aslında günümüzde bacak reflüsü için en çok görülen neden olarak öne çıkar. Bacak reflüsü vücuttaki hormonal değişimler ile de doğrudan ilgilidir. Bu yüzden hormon rahatsızlıklarının yaşanması ve bu rahatsızlıklara ilişkin olarak hormon ilaç tedavisinin görülüyor olması da bacaklarda reflünün oluşmasına neden olabilir. 

Bacak Reflüsü Tedavisi (Ameliyatı)

Yapılan kapsamlı test ve incelemeler sonucunda uzman hekim tarafından bacak reflüsünün durumu ve etkisi tespit edilir. Çünkü her bacak reflüsü için aynı düzeyde tedavi yöntemleri uygulanmaz. Bacak reflüsü rahatsızlığını meydana getiren toplardamardaki kaçak aralığına göre belirlenir. Buna göre de;

1 milimetre ile 5 milimetre arasındaki damalarda; aspirasyon uygulanır. Bu tedavisi için özel bir iğne sayesinde damara oksijen ve karbondioksit ile karıştırılmış olan özel bir ilaç uygulanır. Bu sayede vücudun damarın büzüşmesiyle birlikte tamamen damarı yok etmesi sağlanarak, sorunun çözümü sağlanır.

5 milimetre ve üzerindeki damarlarda ise; damarların bulunduğu bölge bölgesel anestezi ile uyuşturularak, çok küçük boyutlu kesiler açılır. Çok ince bir alet ile bu kesilerden girilerek, damarlar alınır. Kesilerin küçük olması nedeni ile herhangi bir dikiş uygulaması gerektirmediğinden, iz kalması problemi de söz konusu olmaz.

Bacak Reflüsüne İyi Gelen Şeyler

Bacak reflüsüne iyi gelen şeyler genel olarak lifli yapıya sahip olan gıdalardan oluşur. Sağlıklı ve doğal nitelikli beslenme alışkanlıklarının edinilmesi bacak reflüsüne en iyi gelen şeylerin başında gelir. Bunun dışında bacak reflüsünün ortaya çıkışında önemli neden olan hareketsiz yaşamdan uzak durulması gerekir. Bu neden ile de öncelikli bacaklarda sağlıklı bir çalışmayı sağlayacak spor egzersizlerinin gün içerisinde uygulanmasına önem verilmesi gerekir. Böylelikle bacak reflüsü için hareketsizlik gibi önemli bir neden ortadan kaldırılmış olur.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle