Boğaz Reflüsü Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Boğaz reflüsü, mide asidinin tekrardan yukarı kaçması sonucunda meydana gelecektir. Daha çok kişi ayakta olduğu zaman yaşanacaktır. İlk olarak ilaç tedavisi yuygulanacaktır.

Boğaz Reflüsü

Boğaz reflüsüne aynı zamanda sessiz reflü adı da verilmektedir. Ayrıca Laringofaringeal reflü diye de anılmaktadır. Mide ve yemek borusunun arasında bir kapakçık bulunmaktadır. Bu kapakçık midenin içerisine sıvı ya da katı yiyecekler mideye girmesi için açılır ve daha sonradan mideden yiyeceklerin ve içeceklerin tekrardan yemek borusuna dönmemesi için bu kapakçık kapanacaktır. Bu yemek borusu ve mide arasında olan kapakçık düzgün çalışamaması sonucunda midenin içerisinde ki sıvılar ya da asit tekrardan yemek borusuna çıkacaktır. Daha yukarıya mide içerisindeki asit çıkması durumunda gırtlağa ulaşacaktır. Yemekler ve sindirim sisteminin salgılamakta olduğu asit tekrardan yemek borusuna dönmesi durumunda meydana gelecektir. Sindirim sistemindeki asit dışında da safra tuzları da kapakçığın açılması sonucunda gırtlağa kadar ulaşacaktır. Pankreas enzimlerinin de yemek borusuna geri kaçması sonucunda boğaz mukozasında tahriş olmasına neden olacaktır. Sessiz reflü olarak adlandırılan Gırtlak reflüsü, mide reflüsünden çok daha farklı olmaktadır. Boğaz reflüsünün oluşması daha çok ayakta ve gün içerisinde meydana gelecektir.

Yürüme yaparken ya da ayakta dururken meydana gelecektir. Fakat mide reflüsü ise sadece yatarken uzanırken bu pozisyonlarda ortaya çıkacaktır. 

Boğaz Reflüsü Nedenleri

Yemek borusu ve mide arasında bulunan o kapakçığın fonksiyonlarını kaybetmesi sonucunda boğaz reflüsü meydana gelecektir. Kasların fonksiyonunda bozukluk olması nedenleri sıklıkla şunlar olmaktadır:

  • Mide çıkışında daralma oluşması;
  • Hamilelik dönemi içerisinde;
  • Hastanın midesinde fıtık olması;
  • Alkol tüketimi;
  • Sigara kullanımı;
  • Kullanılan kimyasal ilaçlar;
  • Şişmanlık;
  • Az tükürük salgılanması;
  • Hormon bozuklukları;
  • Yapılan yanlış diyetler.

Bunların dışında çok fazla yağlı yiyecekler tüketen hastalarda da sıklıkla çikolata tüketilmesi de boğaz reflüsüne neden olacak durumlardandır. Çok dar kıyafetler giyinen kişilerin de midesine baskı yapılacağından yemek borusu ve mide arasında bulunan o kapakçığın baskı görmesi sonucunda oluşabilir.

Boğaz Reflüsü Belirtileri

Mide ve yemek borusunun ortasında bulunan kapakçığın fonksiyonunu yitirmesi sonucunda bir takım belirtiler ortaya çıkacaktır. Boğaz reflüsünde daha çok ayakta olduğunuz zaman meydana gelecektir. İşte en çok karşılaşacağınız belirtiler şunlardır:

  • Yutkunurken takılma hissinin oluşması;
  • Ses kısıklığı ve sesin kalınlaşması;
  • Uykudan bile uyandıracak kadar şiddetli öksürük;
  • Yutkunurken güçlük çekmesi;
  • Sık sık mideden acı su gelmesi;
  • Mide ekşimesi;
  • Boğazı sürekli temizlemek isteği;
  • Boğaz bölgesinde yanma.

Yukarıda ki belirtilerin eğer ki kişinin başka bir hastalığının olması durumunda hastaya tanı koymak oldukça zor olacaktır. Bunun tanısını koyabilmek için ilk olarak kulak burun boğaz bölümüne gitmek gerekiyor. Daha sonradan doktor tarafından istenmesi durumunda endoskopi yapılması söz konusu olacaktır. Ayrıca tanısının konulması için hasta takibe alınması gerekmektedir.

Boğaz Reflüsü Tedavisi

Boğaz reflüsü meydana gelmesi durumunda hastanın tedavisinin mutlaka ilaçlarla yapılması gerekmektedir. İlaç tedavisi mide asit salınımının azalmasını sağlayacak olan ilaçlar olması lazımdır. Bu ilaçları en az 4 ile 6 ay süre ile kullanılması gerekmektedir. Sadece ilaç tedavisi yeterli olmayacaktır. Hastanın alacağı proton pompası inhibitörü özelliğine sahip olan ilaçlar reçete edilirken, hastalığın iyileşmesi için mutlaka diyet yapılması da gerekmektedir. İlaç tedavisine rağmen hastanın boğaz reflüsünde iyileşme meydana gelmemesi durumunda cerrahi yöntem kullanılarak yemek borusunun daraltılması, yemek borusu ve mide arasında ki kapakçığın onarılması için yapılacaktır.

Alınacak Önlemler

Kişilerin alacağı önlemler sonucunda iyileşme belirtileri görülmektedir. Kişilerin yatmadan en az 3 saat öncesinde bir şey yememeli ve içmemeniz gerekmektedir. Ağır yemekler yemekten kaçınmanız gerekmektedir. Özellikle de kızartmalar tarzında olan her türlü yiyeceklerin yasak olduğunu bilmelisiniz. Baharatlı yemekler mideye zarar verecektir. Çikolatadan uzak durmalı ve çok aşırı şeker tüketmemeniz gerekmektedir. Kişilerin alkol tüketimini kesmesi ve sigara tüketimini de bırakması gerekmektedir. Sirke ve limon gibi ekşi gıdalar tüketilmemelidir. Stres her zaman reflüyü tetikleyecektir. Kilo almamalı ve kilo vermeye çalışmalısınız. Gazlı yiyecekler tüketmek mideye zarar verecektir. Düzenli olarak spor yapmanız gerekmektedir. Sporu yemekten bir süre sonra yapmalı ve yemek yedikten hemen sonrasında spor yapmamalısınız. Aspirin tarzında ilaçlar mide koruyucu içtikten bir saat sonrasında alınmalıdır.

Boğaz Reflüsü Bitkisel Tedavisi

  • 10 gram rezene tohumu;
  • 15 gram anason;
  • 1 yemek kaşığı leblebi.

Bütün malzemeler bir kabın içerisinde karıştırılmalıdır. Bir havan içerisinde küçük parçalar haline getirilmelidir. Bu karışımı içerisine herhangi bir şey koymadan yemelisiniz. 5 dakika sonrasında 1 avuç sarı leblebi tüketmelisiniz. Fakat bu bitkisel kürü uygularken öncesinde ve sonrasında 20 dakika boyunca dik durmanız gerekmektedir. Uzanmadan ve eğilmeden dik oturmalısınız.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle