Reflü Belirtileri, Etkileri ve Dikkat Etmesi Gerekenler
Reflü oluşması ile birlikte hastada komplikasyonlar gelişecektir. Hastanın yaşam tarzı değişikliği yapması sorunu ortadan kaldırır. Reflü hastalarının merak ettiği sorular ve cevapları.
Reflü Yan Etkileri
Reflü insan hayatını olumsuz etkileyen, yaşam kalitesinin düşmesine neden olan bir hastalıktır. Hastaya reflü tanısı konulabilmesi için yediklerinin tekrardan ağza gelmesi, göğüs yanması, mide suyunun ağza gelmesi yeterli olacaktır. Tanı konulmasından sonra hastanın yaşamında dikkat etmesi gerekenler bulunuyor. Mide ve yemek borusu arasında bulunan mideye giren besinlerin tekrardan yemek borusuna kaçmasını engelleyecek kapakçığın gevşemesi durumunda reflünün zararları şunlardır:
- Yemek borusunun daralması;
- Ülser;
- Barett özofagus;
- Yemek borusunda iltihaplanma;
- Yutkunma sorunları;
- Dişlerde çürüme;
- Yorgunluk;
- Kanser.
Reflü genellikle tanı konulmasının ardından doktor tarafından söylenenleri uygulaması, ilaçları düzenli kullanması ve yaşam tarzında yapacak olduğu değişiklik sonucunda tekrarlamayacaktır.
İlerlemesi durumunda hastanın yaşam kalitesinde ciddi oranda düşme meydana gelecektir.
Reflü Belirtileri
Reflü Alerji Yapar Mı?
İnsanların çok sık tüketmekte oldukları çikolata ya da kafein tarzı içecekler reflü oluşumuna neden olur. Bunun sonucunda da alerjinin tetiklenmesi görülür.
Reflü Burun Tıkanıklığı Yapar Mı?
Reflü oluşumu sonucunda hastaların üst solunumları da etkilenecektir. Hastalık ilerlemesi durumunda burun tıkanıklığı sık sık ortaya çıkar.
Reflü Ateş Yapar Mı?
Oluşan reflünün üst solunum yolları da etkilemesi sonucunda boğaz ağrısı ve hastada hafif ateş meydana gelebilir.
Reflü Kilo Yapar Mı?
Reflü oluşması durumunda sindirimin tam olarak çalışması engellenecek olduğu için hastalarda beslenmesine dikkat etmeyip, diyet programına girmemeleri sonucunda kilo alırlar.
Reflü Terleme Yapar Mı?
Reflü göğüs ağrısı ve kalp krizine benzeyen belirtileri ortaya çıktığında hastanın yoğun olarak terlemesi görülür.
Reflü Şişkinlik Yapar Mı?
Sindirim problemi olacağı için hastada sıklıkla şişkinlik hissi ortaya çıkar.
Reflü Hastalığı Halsizlik Yapar Mı?
Hastalık ilerlemesi durumunda, hastanın sürekli olarak kendisini halsiz hissetmesi görülmektedir.
Reflü Astım Yapar Mı?
Mide içerisinde bulunan suyun ve yiyeceklerin geri kaçması sonucunda etkilenen nefes borusu ve akciğerler zaman hastalarda astım görülür.
Reflü Kabızlık Yapar Mı?
Özellikle sindirimi zor olan gıdalar tüketmesi sonucunda, oluşan sindirim sonuna bağlı olarak sık sık hastalarda kabızlık meydana gelir.
Reflü Ses Kısıklığı Yapar Mı?
Mide asidinin geri kaçması sonucunda boğaz ve ses telleri etkilenecek, ilerlemiş reflü hastalarında ses kısıklığı oluşacaktır.
Reflü İştahsızlık Yapar Mı?
Reflü hastalarında mide asidinin fazla salgılanması sonucunda iştahsızlık ortaya çıkar.
Reflü Geniz Akıntısı Yapar Mı?
Mide suyunun yemek borusu sonucunda boğazı etkileyecektir. Hastaların özellikle uzanması durumunda geniz akıntısı meydana gelir.
Reflü Bağırsak Gazı Yapar Mı?
Mideye giren gıdaların tam olarak sindirilmemesi sonucunda bağırsak gazı oluşur.
Antibiyotik Reflü Yapar Mı?
Reflü hastalığının nedenleri arasında tetrasiklin grubu içerisinde olan antibiyotiklerde bulunur.
Reflü İshal Yapar Mı?
Reflü hastalarının sindirime bağlı olarak sürekli kabızlık sorunu yaşama ihtimalleri vardır.
Reflü Ritim Bozukluğu Yapar Mı?
Hastalığın semptomları arasında mide sıvısının yemek borusundan kaçması sonucunda göğüs yanması ve ritim bozukluğu oluşumuna neden olur.
Reflü Uykusuzluk Yapar Mı?
Gece yemek tüketilmesi sonucunda ve ardından uzanan reflü hastasının yedikleri geri kaçacak olduğundan semptomları gelişecektir.
Reflü Hırıltı Yapar Mı?
Mide içerisinde oluşan besinlerin ya da mide suyunun yukarı kaçması sonucunda nefes borusu da etkilenecek ve hastalarda hırıltılı nefes alıp verme başlayacaktır.
Reflü Kanser Yapar Mı?
İlerlemesi durumunda mide ve yemek borusunda yaralar meydana gelmesi sonucunda, hasta dikkat etmemesi halinde kanser riski oluşur.
Reflü Kanama Yapar Mı?
Reflü ilerleyerek mide ve yemek borusunda yaralar oluşması sonucunda hastanın kusması esnasında kanama meydana gelebilir.
Stres Reflü Yapar Mı?
Reflü oluşmasında sadece hastanın beslenmesi ve yaşam tarzı neden olmayıp, hastanın sürekli olarak stresli durumlar yaşaması sonucunda da reflü meydana gelebilir.
Reflü Geğirme Yapar Mı?
Hastaların hazım sorunu olması durumunda özellikle yemeklerden sonra geğirti meydana gelir.
Reflü Dilde Yara Yapar Mı?
Mide suyu asit içermektedir. Bunun yemek borusundan ağza ulaşması sonucunda bir zaman sonrasında hastaların dillerinde yara meydana gelir.
Reflü Bademcik İltihabı Yapar Mı?
Mide suyu yemek borusundan yukarı kaçması sonucunda bademciklerde iltihaplanma görülebilir.
Reflü Balgam Yapar Mı?
Hastaların sık sık şikayetleri arasında öksürük meydana gelmesi sonucunda balgam çıkarmaları bulunmaktadır.
Reflü Yutkunma Zorluğu Yapar Mı?
Zaman içerisinde yemek borusunda oluşacak daralma sonucunda hastada yutkunma sorunu oluşur.
Reflü Hastasının Dikkat Etmesi Gerekenler
Hastanın dikkat etmesi gereken ilk olarak sigara kullanımını bırakmasıdır. Doktora muayene olarak ilaç kullanımına düzenli olarak başlaması şarttır. Hastanın yemek yerken dik konumda yemek yemesi, yemeklerden sonra uzanmaması ve en az 45 dakika boyunca dik kalması gerekiyor. Uyurken özel reflü yastığı kullanmalıdır. Diyet programı içerisinde sindirimi zor olan yiyecekleri çıkarmalı, daha hafif besinlerle beslenmeyi alışkanlık haline getirmelidir. Asitli içecekler, asitli yiyecekler asla tüketmemesi durumunda reflü tetiklenmesi söz konusu olmayacaktır.
Öğünlerini 6 defaya çıkarmalı, öğünlerde az ve tüketmekte olduğu gıdaları çok çiğnemelidir. Gün içerisinde bir reflü hastası sıvı alımına dikkat etmeli, en az 2 litre kireçsiz su tüketmelidir.