Mide Fıtığı Belirtileri, Nedenleri, Etkileri ve Tedavisi

Mide fıtığı ağır kaldırmak gibi nedenlerden ortaya çıkarak ciddi ağrının ortaya çıkacak olduğu her yaşta görülebilen ve mide egzersizleri ve doktor tarafından uygulanacak tedavisi.

Mide Fıtığı

Mide Fıtığı Endoskopi Görüntüsü

Midenin üst kısmında bulunan diyafram ve göğüs bölgesinde doğru uzaması sonucunda mide fıtığı ortaya çıkacaktır. Diyafram karın ve göğüs bölgesinde bulunmakta olan ve bir kas olarak insanların nefes almasında etkilidir. Kişilerde mide fıtığı oluşması sonucunda mide diyaframın itilmesine neden olacaktır. Mide fıtığı her yaşta görülse bile daha çoğunlukta 50 yaş üzerinde insanlarda görülmektedir.

Mide fıtığı belirtileri ortaya çıkmasıyla birlikte hastaların dahiliye doktoru ya da genel cerrah uzmanı tarafından hastalığın tanısı ve tedavisi konulması için muayene edilmesi gerekmektedir. Mide fıtığı bebeklerde ortaya çıkması ile birlikte ortaya çıkacak ağız kokusu gibi sebepleri oluşması ile birlikte çocuk doktoruna gidilmelidir.

Mide Fıtığı Belirtileri

Bazı kişilerde mide fıtığının gelişmesi ile birlikte herhangi bir belirtinin ortaya çıkmaması ile bilinmektedir. Kişilerde belirtilerin ortaya çıkması daha çoğunlukta mide asit miktarında fazlalık olması, safra üretiminin fazla olması ve yemek borusundan mideye ulaşan hava sonucunda kişilerde sık sık belirtilerin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Sıklıkla ortaya çıkan mide fıtığı belirtileri şunlardır:

  • Mide ekşimesi;
  • Göğüs ağrısı;
  • Nefes darlığı;
  • Epigastrik ağrı;
  • Yutma sıkıntısı.

Mide Fıtığı Öksürük Yapar Mı?

Daha çoğunlukta öksürük hastalarda gece meydana gelir.

Mide Fıtığı Ağız Kokusu Yapar Mı?

Reflü hastalığının da oluşması ile birlikte ciddi bir ağız kokusu meydana gelir.

Mide Fıtığı Çarpıntı Yapar Mı?

Hastalarda oluşan ağrı göğüs bölgesine vurur ve kalp çarpıntısının oluşması görülür.

Mide Fıtığı Şişkinlik Yapar Mı?

Gaz, dolgunluk hissi ve şişkinlik oluşması sıklıkla görülmektedir.

Mide Fıtığı Nefes Darlığı Yapar Mı?

Diyaframa baskı uygulaması ile birlikte hastalarda nefes darlığı yapar.

Mide Fıtığı Sırt Ağrısı Yapar Mı?

Mide fıtığı olanlarda sıklıkla sırt ve göğüs ağrısının oluşmasına neden olur.

Mide Fıtığı Nedenleri

Mide fıtığı meydana gelen kişilerde neden olduğu tam olarak bilinmemektedir. Bazı kişilerde yaralanması gibi geçirilen travmalar sonucunda sıklıkla oluşmaktadır. Hasar oluşması durumunda kas dokusunda zayıflama görülmektedir. Bu durumda da zayıflamış kasın diyaframın itilmesine neden olur. Ayrıca kişilerin midesinde bulunan kasların çok fazla basınç uygulaması sonucunda oluşur. Daha çok mide fıtığının meydana gelme nedenleri arasında şunlar görülmektedir:

  • Kronik öksürme;
  • Sık sık kusma;
  • Bağırsaklarda zorlanma;
  • Ağır eşyaları kaldırma;
  • Yaşlılık;
  • Sigara içmek;
  • Obezite.

Mide fıtığı oluşması durumunda 4 farklı türe ayrılmaktadır.

1. mide fıtığı: Midenin ve yemek borusunun birleştiği noktada diyaframın yukarıya çıkması ile oluşur.

2. mide fıtığı: yemek borusunun yukarı kısmında ortaya çıkarak fundusun bir kısmında meydana gelmektedir.

3. mide fıtığı: Hem 1. hem de 2. mide fıtığının aynı anda olması sonucunda tip 3 olarak adlandırılmaktadır. Mide yemek borusunun yukarı kaçması sonucunda gastroözefagial üzerine çıkması ile görülmektedir.

4. mide fıtığı: Midenin fıtıklaşması ile birlikte karın bölgesinde meydana gelen iç organlardan bağırsak ya da omentum gibi organlar üzerinde de meydana gelen fıtıklaşmadır.

Daha çoğunlukla mide fıtığı yaşlı insanlarda görülmüş olsa bile bebeklerde de görülebilir. Boyun ağrısı, hazımsızlık, ağız kokusu gibi belirtileri ile ortaya çıkacaktır.

Boyun bölgesinde sıklıkla gıcık oluşması, nefes darlığı nedeniyle boğulma hissinin yaşanması gibi nedenleri olur. Hastaların dikkat etmeli ve sağlıklı yiyecekler yemesi gerekmektedir. Kesin tedavisinin olması için hastalara iyi gelen yiyecekler yemesi dikkat etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde hastanın mide kanamasının olması gibi şikayetler ortaya çıkacaktır.

Mide Fıtığı Egzersizleri

Egzersiz hareketleri içerisinde en çok yoga hareketleri mide fıtığına iyi gelmektedir. Mide ve diyafram kasının güçlenmesinde etkili olmaktadır. Özellikle yapılacak sandalye pose hareketi mide kasında meydana gelen fıtıklaşmanın azalmasında etkili olur. Kolların baş üzerinde tutulması ile birlikte dizlere baskı uygulanırken nefesinizi tutun. Omuzlarınızdan güç alarak dizlerinizi bükün 30 saniye bu pozisyonda durun.

Mide kaslarını güçlendirmek amacıyla ve mide fıtığının azalması amacıyla mekik hareketi oldukça etkili olmaktadır. Yere sırt üstü uzanarak dizlerinizi bükün ve omuzlarınızdan yukarı doğru kaldırın. Bu hareketi günde 10 defa tekrar edin.

Diyaframın güçlenmesi için nefes egzersizlerini yapmanız tavsiye edilmektedir. Sırt üstü uzanmanız ve bir yastığı başınızın altına koymalısınız. Bir elinizi göğüs üstüne diğerini göğüs altına yerleştirmelisiniz. Kişiler nefes alırken bu pozisyonda karın kaslarını ve mide kaslarının sıkıldığından emin olunmalıdır.

Mide Fıtığı Tedavisi

Mide fıtığının belirtilerinin ortaya çıkması ile birlikte hastalarda ilk olarak tanısının konulması gerekmektedir. Dahiliye ya da genel cerrah uzmanına semptomlar nedeniyle baş vurulması sonucunda Baryum röntgen filminin çekilmesi ile birlikte endoskopi ile de tanısı konulacaktır.

Bazı hastalarda semptomlara uygun olan tedavisi doktor tarafından başlatılması gerekmektedir. Asitli içecekler ve yiyecekler hastanın tüketmemesi gerekiyor. Beslenme alışkanlığında değişiklik yapması gerekmektedir. Hastanın mide fıtığının tanısı konulması durumunda mide asit miktarının nötralize edilmesi için ilaçlar reçete edilir. H2- reseptör blokerleri ile asit miktarında azalma olacaktır.

Proton pompası inhibitörleri ile birlikte yemek borusunun sağlıklı olması ve asit üretimini engellemek için reçete edilir.

Hastaların yaşam tarzında değişiklik yapmasına rağmen ve doktor tarafından önerilmiş ilaçları düzenli kullanmasına rağmen semptomlarda azalma olmaması durumunda cerrahi müdahale olması gerekmektedir. Ameliyat genel cerrah uzmanları tarafından yapılacaktır. Laparoskopik cerrahi yöntem ya da açık ameliyat türü ile kişilerin mide fıtığına müdahale edilir. Fakat cerrahi müdahale sonrasında hastalığın tekrarlama ihtimalinin bulunması nedeniyle hastaların kilo sorununu ortadan kaldırması ve çok ağır olan eşyaları kaldırmamaları gerekmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle