Mide Küçültme Ameliyatı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kişilerin kiloları sağlıklarını olumsuz yönde etkiliyorsa, doktor kontrolünde mide küçültme ameliyatı yaptırabilirler. Son yıllarda yapılan düzenleme sayesinde SGK bu ameliyatları karşılamaya başlamıştır.

Mide Küçültme Ameliyatı ve İyileşme Süreci

Mide Küçültme Ameliyatı

Çok kilolu olan kişiler, hem sağlık hem de estetik açısından kilo verme sürecinde bir hayli zorlanabilir. İdeal kilo miktarına ulaşabilmek, düşünüldüğünden daha zor ve azim gerektiren bir süreçtir. Bu gibi durumlarda kişilerin kendi çabaları ile kilo verememesi, mide küçültme ameliyatı olma düşüncesini beraberinde getirmektedir. Fakat bu kapsamda dikkat edilmesi gereken çok sayıda husus söz konusudur.

Sgk tarafından karşılanan mide küçültme ameliyatı, bütün risklerin göz önünde bulundurulması ve hekim tarafından onay verilmesi halinde yaptırılmalıdır.

Bu konuda kişilerin kapsamlı bir araştırma yapması ve ameliyata hazırlık aşamalarının yanı sıra iyileşme sürecinde de oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Bu kapsamda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, bu ameliyatı sgk karşılıyor mu? Sorusunun yanıtıdır.

Mide Küçültme Ameliyatı Hazırlık Süreci

Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyat çeşidinde de kişilerin muhakkak birtakım hazırlık yapması gerekmektedir. Mide küçültme ameliyatı sgk tarafından bazı durumlarda karşılanmaktadır. Sgk mide küçültme ameliyatını karşılıyor mu? Sorusuna, eğer kişi obez ise evet yanıtını vermek mümkündür. Bu durum da doktorlar tarafından verilen rapor ile sağlanmaktadır.

Mide küçültme ameliyatına hazırlanırken kişilerin hayatlarında dikkat etmesi ya da düzeltmesi gereken birtakım hususlar söz konusudur.

  • Ameliyat olmadan önce ve kişinin hayatını daha sağlıklı bir şekilde geçirebilmesi için sigarayı bırakması gerekmektedir. Bunun için en doğru zaman, ameliyattan 1 ay öncesidir.
  • Bu ameliyata girmeden önce günde bir bardağı geçmeyecek şekilde alkol tüketimi olmalıdır.
  • Ameliyatın başarılı bir şekilde geçebilmesi için kişilerin olabildiğince kilo vermesi önerilir. Daha çok protein ağırlıklı bir beslenme düzeninin olması ve kişilerin sıvı alımını da arttırması önerilmektedir.
  • Zorlayıcı ve yorucu olmayan bir egzersiz programı ile günde en az yarım saat spor yapılması da, ameliyat öncesi fiziksel hazırlıklar arasında yer almaktadır. Bütün bunların yanı sıra mental sağlığın korunması da son derece önemlidir.
  • Hastanede kalma sürecinize göre bir çanta hazırlayın ve eve döndüğünüzde rahat bir süreç geçirebilmek için evinizdeki ortamı da ameliyat sonrası için hazırlayın.

Mide Küçültme Ameliyatı Yapımı ve Ameliyat Sonrası

Kanama, enfeksiyon, kan pıhtılaşması ve solunum sıkıntıları genellikle kısa vadede meydana gelen komplikasyonlardır. Ülser, can kaybı, safra kesesi taşı oluşumu, fıtık ve bağırsak tıkanması gibi durumlar ise bu ameliyatta meydana gelene uzun süreli komplikasyonlardır. Kişilerin bu gibi durumlar ile karşı karşıya kalmaması adına deneyimli ve profesyonel bir doktor ile irtibata geçmesi son derece büyük bir önem teşkil etmektedir. Günümüzde bu kapsamda kullanılan 3 farklı yöntem söz konusudur. 

Tüp Mide Ameliyatı

Mideden yaklaşık %80′ lik bir kısım kalıcı bir şekilde alınır ve kalan parça da bağırsaklara bağlanır. Bu bölgeye atılan küçük kesiler, ucunda kamera olan cihazlar sayesinde ameliyat edilir. Bu ameliyatın geri dönüşü yoktur. 

Sigorta tarafından karşılanan mide küçültme ameliyatı, obezite olan kişilere uygulanan bir yöntemdir. Sgk mide küçültme ameliyatı ücretini karşılamakta ve böylelikle hastaların bu kilolar ile yaşamasının önüne geçti. Her ameliyatta olduğu gibi mide küçültme ameliyatında da çeşitli komplikasyonların olması normaldir. Ameliyat sonrasında 

Mide Kelepçesi Ameliyatı

Mide ile yemek borusunun birleştiği alanın 3-4 cm altındaki bölgeye silikon bir bant takılması ile yapılır. Midenin ikiye bölünmesini sağlayan bu işlemde, üst kısımda kalan bölge daha küçük olur ve kişiler daha kolay bir şekilde doyar. Kişilerin arzu etmesi üzerine bu bant çıkarılabilir. Bu ameliyattan önce kişilere kan tahlilleri, karaciğer ve böbrek kontrolleri de yapılmaktadır. Operasyon sonrasında kişilerin sürekli olarak yürümeleri ve oluşan gazı vücutlarından atmaları önerilmektedir. 

Gastrik Bypass

Kişilerin açlık ve yemek yeme hissini ortadan kaldırmayı sağlayan bu çeşitte, midenin bir bölümü direkt olarak ince bağırsağa bağlanır. Midenin tamamını çıkarmak yerine, bir bölümü kullanım dışına bırakılır. Gastrik Bypass ameliyatı sgk tarafından karşılandıktan ve ameliyatın başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından kişiler evlerine gönderilir. Ameliyat sonrasında da kişilerin kendilerine olabildiğince iyi bakması gerekmektedir. Bu ameliyatı geçiren bir kişinin midesinin toparlanana kadar yalnızca sıvı ile beslenmesi önerilmektedir. Ameliyat sonrasında ne tür besinlerin tüketilmesi gerektiğine ise genellikle doktorlar karar vermektedir. Tamamen iyileşme sağlandıktan sonra ise kişilerin sağlıklı besinler tüketmesi ve çok daha aktif bir yaşam sürmesi gerekmektedir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle