Taşlı Yüzük Hücreli Mide Kanseri Nedir, Belirtilerive Tedavisi Nelerdir?

Mide kanseri içerisinde düşük bir görülme sıklığına sahip olan taşlı yüzük hücreli kanser, kadınlarda daha sık rastlanır ve erken tanı ile tedaviye başlanamadığı takdirde hasta için tehlikeli bir hal alır.

Taşlı Yüzük Hücreli Mide Kanseri  Nedir?

Kanser türleri içerisinde en sık karşılaşılan 4. kanser olma özelliğini taşıyan mide kanseri, çoğunlukla yayılımı mide ile sınırlı kalmayıp, lenfler, mide alt sınırı ile bağırsak ön yüzünü örten omentum, bağırsak, pankreas ve daha birçok doku ve organa yayılım gösterebilme özelliğine sahiptir. 

Mide kanseri kapsamında incelenen kanser türleri arasında % 3 – % 4 görülme sıklığına sahip olan taşlı yüzük hücre mide kanseri, çoğunlukla kadınlarda ve genç hastalarda rastlanan bir kanser türüdür. Bu noktada mide kanserinin diğer türlerinden ayrıldığını belirtmek gerekir. Kanser türlerinin önemli bir kısmı erkeklerde daha sık rastlanmasına rağmen, taşlı yüzük mide kanseri genelin tam tersi bir yaklaşıma sahiptir.

Taşlı Yüzük Hücreli Mide Kanserini Yenenler

Taşlı yüzük hücreli kanseri yenen hastalara bakıldığında önemli bir kısmının ortak özelliğinin; kanserli hücrelerin mide bütününe yayılmaması olduğu görülür. Birkaç hasta öyküsü incelendiğinde; kemoterapi ve radyoterapi esnasında kullanılan bitkisel ilaçların bu iki tedavi tekniğinin etkilerini hayli azalttığı ve hastanın şikayetlerini minimuma indirgediği görülür.

Elbette bitkisel kürlerin kullanımında hekim tavsiyesine kesin bir şekilde başvurmak gerekir. Doğrudan hekim tavsiyesi olmadan kullanılan bitkisel kürlerin zarar verme ihtimali de mevcut olduğundan azami ölçüde dikkatli olunması gerekir.

Taşlı Yüzük Hücreli Mide Kanserinde Tedavi ve  Yaşam Süresi

 Elbette diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi taşlı yüzük hücreli kanserde de, hastalığın erken dönemde teşhis edilerek belirlenen uygun tedavi metodunun uygulamaya konması, hastanın yaşam kalitesi ve süresinin belirlenmesi açısından kritik öneme sahip olacaktır. Bu kapsamda hastalığın tedavisi ve teşhisinin sırasıyla hastalığı doğuran etmenler arasındaki ilişki göz önünde bulundurulduğunda, taşlı yüzük hücreli kansere neden olabilecek faktörlere  ve bu faktörlerin vücutta meydana getirmesi muhtemel şikayetlere değinmek gerekir.

Hastalığın ortaya çıkışında etki sahibi olan faktörler;

  • Bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyonların mide iç yüzeyini etkilemesi.
  • Bireyin beslenme tarzı ve içeriğinde yaptığı yanlış tercihler de, kanseri tetikleyebilir. Bu faktöre ayrı bir parantez açmak gerekir. Özellikle tütsülü, aşırı tuzlu, aşırı acı ve ekşi besinlerin tüketiminde ısrarcı olan bireylerin, midenin koruyucu yüzeyini tahrip etmesi muhtemeldir. Dolayısıyla beslenme noktasında alınabilecek basit önlemler, kanserden korunmada yahut var olan bir problemin hafifletilmesinde etkili olacağından dolayı dikkate alınmalıdır.
  • Aşırı ölçülerde alkol ve sigara tüketimi de, hastalık üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olmasa da tetikleyici yönü ile ön plana çıkar.
  • Hastalık üzerinde % 1 ile % 3′ lük bir etkiye sahip olduğu kabul gören genetik faktörler de, her ne kadar düşük bir etki derecesine sahipmiş gibi gözükse de dikkate alınması gereken etkenlerden biri olarak değerlendirilmelidir.

Taşlı yüzük hücreli kanserde tedavinin temelini; kanserli hücrenin cerrahi müdahale ile çıkartılması oluşturur. Erken tanı sonrasında uygun zeminlerde başlanan cerrahi müdahalenin başarı olasılığının hayli yüksek olduğunu ifade etmek gerekir. Midenin ne kadarlık bir bölümünün alınacağını kanserin yayılım gösterdiği alan belirler. Midenin tümünün alındığı durumlar da mevcuttur. Bu tip hastalarda bağırsak dokusundan yapay bir mide tasarlanarak sindirim faaliyetlerinin devamı sağlanır. 

Elbette hastalığın tedavisinde kullanılan tek yöntem cerrahi müdahale değildir. Özellikle lenf bezlerine doğru yayılım gösteren kanserlerde kemoterapi ve radyoterapi de kullanılır. Burada uygulanan kemoterapi ya da radyoterapinin, cerrahi müdahaleye hazırlık niteliğinde olduğunu kesin bir şekilde ifade etmek mümkündür.

Taşlı yüzük hücreli kanser ameliyatlarına bakıldığında, diğer mide kanserlerinde olduğu gibi ameliyatın 2 ile 5 saat arasında sürdüğü görülür. Ameliyat, kemoterapi ve radyoterapiye ek olarak, hekim incelemeleri sonrasında karar verilen ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Tüm bunlara bakıldığında tedavinin kapsamını;

  • Kanserin yayılım gösterdiği alanın büyüklüğü.
  • Hekimin sezileri ve tecrübesi
  • Hastanın kansere karşı gösterdiği direnç.

belirleyici olacaktır.

Geç kalınmayan ve uygun tedavi tekniğiyle müdahale edilen taşlı yüzük kanserinde, hastanın eski yaşantısına dönme ihtimali hayli kuvvetlidir. Bu noktada; müdahalede geç kalınan hastaların yaşam süresiyle ilgili kesin bir ifade kullanmak mümkün değildir. Kimi hastalar yaşantısına 6 ay devam ederken, kimilerinde bu süre daha kısa yahut daha uzun olabilir. 

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle