Mide İltihabında Bitkisel Çözümler ve Alınabilecek Önlemler
Çoğunlukla alkol, sigara, bakteriyel faaliyetler ve yanlış ilaç kullanımı faktörleri etkisinde ortaya çıkan mide iltihabına erken dönemde önlem alınmadığı takdirde vücut sistemlerinin bütününü etkileyebilir.
Mide İltihabında Bitkisel Çözümler
Gelişen teknolojinin getirdiği imkanlar her ne kadar modern tıbbı ileriye taşısa da, alternatif tıp yöntemleri içerisinde yer alan bitkisel çözümlerin, özellikle sindirim ve boşaltım sistemine bağlı hastalıklarda aktif rol aldığı veriler ile de kanıtlanabilir bir durum. Bu açıdan bakıldığında, sindirim sisteminin yapı taşlarından biri olan midede ortaya çıkan mide iltihaplanmasının çözümünde de bitkisel kürler ya da yiyeceklerin ne denli aktif olarak kullanıldığını tahmin etmek mümkündür.
Hastalığın tedavisinde kullanılan besin maddelerini şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Mide iltihabının en önemli etkilerinden biri olan yanma hissi ortaya çıktığı anda bir kahve fincanı soğuk süt tüketilmesi, bu şikayetin ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır. Belirtilen tüketim miktarı, şikayet ortaya çıktığı her an uygulanabilir. Dolayısıyla gastritin etkilerinin azaltılması noktasında tercih edilmesi muhtemel ilk faaliyet; bir kahve fincanı süttür.
- Günde iki kez, bir çay bardağını geçmeyecek şekilde tüketilen taze havuç suyu da, mide iltihabı için bitkisel öneriler kapsamında yer alır. Burada dikkat edilmesi gereken; kullanım oranının aşılmaması ve yemeklerden önce tüketime özen gösterilmesidir.
- Günlük periyotlarla tüketilen haşlanmış karnıbahar, içerisinde bulunan etkin madde ile hastalığın önüne geçilmesi noktasında aktif bir rol oynar. Karnıbahar tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta; asla çiğ tüketilmemesi gerektiğidir. Aksi takdirde hazımsızlık problemiyle birlikte gaz yaparak bireye rahatsızlık verir.
- Kırmızı lahana suyundan elde edilen U vitamini de, mide iltihabına iyi gelen bitkisel çözümlerden biridir. U vitaminin yalnızca kırmızı lahana suyundan elde edildiği ve tablet şeklinde medikal bir yöntem ile satılmadığı belirtilmelidir.
- Mide iltihabının en önemli nedenlerinden olan helicobakter Plyroi’nin etkilerini ortadan kaldırmak adına tercih edilebilecek en kuvvetli bitkisel kür; brokoli kürüdür. 150-200 gr. miktarında brokolinin küçük parçalara ayrıldıktan sonra, 2 bardak su içerisinde 5 dakika kaynatılması sonucu oluşan bu kür, 21 gün boyunca uygulanmalıdır. Brokoli küründe dikkat edilmesi gereken iki temel nokta; kürün 7 gün kullanıldıktan sonra 3 gün ara verilmesi ve brokoli suyu içildikten sonraki 20 dakikada bireyin herhangi bir yiyecek ya da içecek tüketmemesidir.
Görüldüğü üzere mide iltihabının çözümünde kullanılabilecek birçok farklı bitkisel çözümün vardır. Unutulmaması gereken; bu kürlerin tamamının hekim tavsiyesine başvurulduktan sonra uygulanmasının, hastanın sağlığı açısından daha doğru bir karar olacağıdır.
Mide İltihaba İyi Gelen Besin ve Faaliyetler
Mide iltihabının etkilerinin azaltılması kapsamında kullanılabilmesi muhtemel bitkisel çözümlerden bahsettikten sonra hastalığın genel bir tanımı ile birlikte nedenlerin inceleyerek, tesir derecesinin azaltılmasında tercih edilebilecek önleyici faaliyetlerden bahsetmek yerinde bir tercih olacaktır.
Toplum arasında sık kullanılan bir ifade olan gastritin karşılığı konumundaki mide iltihabı; alerjik faktörlerin, bakteri ya da virüslerin meydana getirdiği enfeksiyon faaliyetlerinin ve yanlış beslenme alışkanlıklarının etkileriyle ortaya çıkan, vücut sistemlerini ve hastanın yaşam kalitesi üzerinde yarattığı olumsuzlukların derecesi düşükmüş gibi gözükse de, önlem alınmadığı takdirde daha ciddi sağlık sorunlarına yol açma potansiyeli olan bir sindirim sistemi hastalığıdır.
Bu açıdan bakıldığında gastrit; mide asidinin etkisinin ortadan kaldırılması adına midenin iç yüzeyini örten tabakanın belirtilen faktörler etkisinde iltihaplanması şeklinde ortaya çıkan hastalıktır tanımını yapmak da mümkündür.
Vücut sistemlerini etkileyen her hastalığın tedavisinde olduğu gibi, mide iltihabında da problemi oluşturan nedenlerin doğru şekilde tespit edilmesi, uygulanacak olan bitkisel çözümlerin verimini arttıracaktır. Bu nedenle hastalığın oluşumunu tetikleyen faktörlerden kısaca bahsetmek gerekir;
- Bakterilerin Etkisi: Hastalık üzerinde en büyük etkiye sahip bakteri Helicobacter Pylori bakterisidir. Buna ek olarak; sularda bulunan Sigella, kümes hayvanlarının etlerinde yer alan Campylobacter ve salata gibi tüketim maddelerinde bulunan E. Coli bakterisi de, mide iltihabına neden olabilir. Bakteriyel nedenlerden ötürü ortaya çıkan hastaların önemli bir kesimi, kırsal bölgede yaşamaktadır.
- Tahriş Edici İlaçlar: Özellikle mide örtüsünü tahriş eden asprin ve antiromatizmal ilaçların sıklıkla kullanımı hastalığın oluşumunda rol oynayabilir.
- Alkol ve Sigara Tüketimi: Yalnızca sindirim sistemi değil, dolaşım ve solunum sistemleri gibi vücut fonksiyonlarının neredeyse tümünde olumsuz etki sahibi olan alkol ve sigara, midede üretilen asit miktarının artması ve mide kapaklarının gevşemesine sebep olarak hastalığın oluşumuna zemin hazırlar.
Bakıldığında, hastalığın oluşumunda yatan temel noktanın; midenin iç yüzeyini örten yapının çeşitli faktörler etkisinde tahriş edilmesi olduğu görülür. Bu durumun etkilerinin azaltılması ve ana tedavi tekniğine yardımcı olunması açısından uygulanabilecek faaliyetler şu şekilde sıralanabilir;
- Mide yanmasını tetikleyen stres ve ağır üzüntü durumlarında uzak durulması.
- Aşırı ölçüde yağlı, acı ya da ekşi besinlerin tüketilmemesi.
- Öğünlerdeki porsiyon miktarlarının azaltılarak, öğün sayısının arttırılması.
- Alkol ve sigara tüketiminin mümkün ölçüde en aza indirilmesi.
- Hijyen kurallarına uygun besinlerin tüketiminin tercih edilmesi.
- İlaç kullanımı noktasında hassas davranılması.
- Uzun süreli periyotlarla aç kalmamaya özen gösterilmesi.
Görüldüğü üzere “Mide iltihabına ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı kapsamında değerlendirilebilecek birçok basit ama etkili uygulama mevcuttur.