Reflü Ağrısı Vücutta Nerelere Vurur? Tedavisi – Yol Açtığı Sorunlar

Reflü, mide asidinin yemek ve yutağa kaçması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Hastalık yemek borusunda ve yutakta zararlar verebilir, vücudun çeşitli yerlerinde belirtileri görülebilir. Ölüme yol açabilir.

Reflü

Organların içerisinde bulunan içeriğin organa gelen kanala çıkmasına reflü denilmektedir. Mide içerisindeki asitli muhteviyatında yutağa kaçmasına LarenoFarengeal Reflü, yemek borusuna kaçmasına ise Gastro Özafagual Reflü ismi verilmektedir. Mide asidinin pH derecesi çok düşüktür ve yakıcı bir asittir. Mide içerisine alınan besinlerin parçalanarak kimus haline getirilmesi ve daha kolay sindirilmesine yardımcı olmaktadır. 

Reflü

 

Reflü, mideden çıkan asidin yemek borusunun tahrişine ya da yutağın tahrişine neden olmaktadır. Rahatsızlık hissi veren hastalık, ağrılara neden olmaktadır. Belirtileri ve nerelere vuran ağrıları var inceleyelim.

Reflü Belirtileri

Özellikle yemek sonrasında gün içerisinde 20-30 kereye kadar yemek borusunun en alt kısmına kadar mide içeriğinin çıkması normaldir. Yemek borusundan yukarıya çıkan mide içeriği belirgin belirtiler vermektedir. Bu belirtiler:

  • Mide yanması
  • Sırtın orta kısmında ağrı
  • Kalbe vuran ağrı
  • Ağza özellikle yemeklerden sonra acı, ekşi, yakıcı tat gelmesi
  • Boğaz ağrısı
  • Göğüs kafesinin ön yüzünde ağrı (sternum)
  • Mide üst bölgesinde ağrı
  • Sürekli boğazı temizleme dürtüsü
  • Balgamsız ve sürekli öksürük
  • Ağız kokusu

Reflüde görülen ön göğüs ağrısı

Hastaların sabah uyandıklarında ağızlarında acı, ekşi bir tat ve ağız kokusu olmaktadır. Yemek sonrasında da yaşanan rahatsızlıktan sonra muayene gidilir. Reflü belirtilerinden özellikle kalbe vuran ağrı korkutucu olur ve kalp krizi geçirdikleri düşünülerek acile başvururlar. Reflü tedavi edilmezse ölüme yol açabilir. 

Reflü Ağrısı Nerelere Vurur

Mide rahatsızlıklarında belirtiler göz ardı edildiği taktirde ağrılar sıkıştırıcı olacaktır. Ağrıların nerelere vurdukları ise önemlidir. Boğaza vuran ağrı ile mideye vuran ağrı iki reflü arasında ayrımın yapılmasına yardımcı olabilir. Peki ya ağrılar nerelere vurur?

  • Kalbe vuran ağrı: Yemek borusunun kalbin arkasından geçmesinden dolayı, asidin yemek borusu içerisinden yukarı doğru çıkarken kalbe rahatsızlık verir. Bu durum kişilerin kalp krizi geçirdiklerini düşündürebilir. 
  • Sırt Ağrısı: İki kürek kemiği arasına yerleşen ağrı, hastalarda masajla geçeceği düşüncesi ile önemsenmemektedir. Önemli bir belirti olan sırt ağrısı ise kalp krizi şüphesini akıllara getirir. 
  • Boğaz ağrısı: Özellikle yutağa kaçan asit muhteviyatının belirtisidir. Gece uyurken de reflü olmuş ise fark edilmeden boğaza kadar gelmiş olabilir. Boğaz tahrişi nedeniyle ağrı oluşmaktadır.
  • Göğüs ön duvarı ağrısı: Göğüs ön duvarında midenin üst kısmından yansıyan ağrı mevcuttur. Göğsün hemen altında meydana gelen ağrılar göğüste hissedilir ve kalp krizi düşüncesini akıllara getirir. 

 

Ağrıların önemsenmediği, göz ardı edildiği durumlarda, tedavi edilmezse, kalp krizi riski de varsa hastalarda ölümlere yol açabilir. Özellikle uykuda yaşanan reflü hastaları solunum durmasına yol açarken sonucunda ölüm olabilir. Bebekler için çok tehlikeli olan hastalık, özellikle besledikten sonra en az 15-20 dakika kadar gazını çıkartma pozisyonunda bekletilmeli, uyudu ise başı 30-45 derecelik açıyla omuzlarından destekler biçimde yatırılmalıdır. 

Bebeklerde Reflüye Dikkat

Bebeklerde beslendikten sonra gaz çıkartırken bir miktar ağızlarından sindirilmemiş süt gelmesi normaldir. Bunun haricinde bebekte huzursuzluk, kıvranma, öksürük, kesik süt şeklinde kusma oluyorsa mutlaka bir çocuk doktoru ile görüşmekte fayda vardır. Aksi taktirde fark edilmezse ve tedavi edilmezse gece uyurken bebeğin reflüden gelen besinler solunum yoluna kaçarak ölümüne yol açar.

Reflü Tedavisi

Genellikle bu hastalık için yaşam biçiminin düzenlenmesi önemlidir. GÖR ve LFR si olan hastaların sıkı giysiler giymemesi, kafeinli içeceklerden uzak durması, az ve sık beslenmesi, midesini tamamen doldurmaması, baharatlı, acı, ekşi gıdalar tüketmemesi faydalı olacaktır. Bunun yanı sıra şiddetlenmiş reflü hastalarında ise kullanılan ilaç türleri vardır. Bunlar:

Mide Asidi Baskılayıcılar

Eczanelerde rahatlıkla bulunan ve kullanılan ilaçlar Talcid, Rennie ismi ile geçmektedir. Bu ilaçlar mide yanması durumunda tedavi olarak ağızdan emilme yolu ile alınır.  20-30 dakika gibi bir sürede etki gösterirler. İlaçların günde en fazla 3-4 kere 1’er tablet alınmaları önerilir. 

Mide Asidi İnhibe Ediciler

Proton Pompası İnhibitörü tedavisi olarak geçen ilaçlar sabahları kahvaltı öncesi en az 1 saat önce aç karnına alınırlar. Midenin gün içerisinde rahat çalışması ve yanmaması için alınan bu ilaçlar şiddetli hastalara göre günde iki kez de alınabilirler. Özellikle mideye zarar veren ilaçlar kullanan kişilerde doz arttırılabilir. İlaç isimleri ise; Lansor, Esom, Ranitab vb.

Proton pompası inhibitörünün yanında genellikle tedavi için mide asidine bariyer olması için Gaviscon adı verilen süspansiyonlarda kullanılmaktadır. Yemek yedikten sonra salgılanan asit salgısı için yemek borusuna kaçmasına engel olur. 

 

 

 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle