Mide Fıtığı Kanser Yapar Mı? Mide Fıtığı ve Kanser İlişkisi

Sindirim organları ile dolaşım organlarını birbirinden ayıran diyafram kası üzerine midenin bir kısmının çıkmasına mide fıtığı denilir. Paraözefagual fıtık kansere neden olabilir.

Mide Fıtığı ve Çeşitleri

Tıpta Hiatus Herni ismiyle anılan mide fıtıkları, midenin diyafram kası üzerine çıkması sonucunda aşırı reflü şikayetleri ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Sindirim sistemi organlarını (mide, bağırsaklar vb.) dolaşım sistemi organlarından (kalp, akciğerler) ayıran diyafram kasının ortasında bulunan ve yemek borusunun geçtiği yerden, midenin solunum organlarının bulunduğu yere kaçması ile karakterizedir. Hiatus hernilerinin 4 çeşidi vardır. Hiatus herninin çeşitleri sayılacak olursa;

  1. Tip I Hiatal Herni: En çok görülen tiptir ve diğer bir ismi kayıcı fıtık olarak bilinmektedir. Bu fıtık türü, karın içinin basıncının arttığı durumlarda, yemek borusunun bağ zayıflığında veya yemek borusunun aşırı kasıldığı durumlarda görülmektedir. 
  2. Tip II Hiatal Herni: Midenin üst bölümünün yerinde kaldığı ve bir bölümün yukarıya çıktığı durumdur. Paraözefagual herni olarak da anılmaktadır. 
  3. Tip III Hiatal Herni: Bu fıtık tipi tip I ve tip II’nin beraber görüldüğü durumdur. Bağ dokusu zayıflamış yemek borusu ve midenin üst kısmının yukarıya çıktığı durumdur. 
  4. Tip IV Hiatal Herni: 4. fıtık tipinde midenin üst kısmının dışında bağırsaklarında yukarıya çıktığı gözlemlenir. En sık görülen ise kalın bağırsağın yatay bölümü ve omentum denilen bölgenin diyafram üzerine çıktığı gözlemlenir. 

Tiplerine göre ayrılan mide fıtığı çeşitlerinin görünümleri

Mide Fıtığı ve Kanser 

Mide fıtığının 4 çeşidi vardır ve bu çeşitlerin farklı tedavi uygulamaları vardır. Kişilerin hastalık belirtilerine göre uygulanan tedavide, operasyon da bir seçenek olarak sunulmaktadır. Hastaların reflü şikayetlerinden sonra yapılan incelemeler sonucunda saptanan hiatus hernisi, derecesine ve cinsine göre sınıflandırılır, tedavisi düzenlenir. Tedavisi yapılmayan Tip I hiatus hernisi dışındaki tipleri tedavi edilmediği taktirde kansere neden olabilmektedir. 

Diyafram kasının içerisinden geçen yemek borusu, kasın hemen altında mide ile birleşmektedir. Yemek borusu haricinde hiç bir sindirim organı bulunmayan dolaşım sistemi organlarının bulunduğu göğüs kafesinde midenin yukarıya çıkması ile çok ciddi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Bir çok reflü şikayeti ile doktora başvuran hastanın ayrıntılı tetkiki yapılmadığı taktirde herniler yıllarca fark edilmeden varlığını sürdürebilmektedir. 

Hiatus hernisi, yıllarca belirti vermeden varlığını sürdürebilir.

Mide fıtığı tedavi edilmediği taktirde şu sorunlarla karşılaşılabilir:

  • Yemek borusu dokusunda kanamalı ya da kanamasız ülserler
  • Yemek borusu iltihapları
  • Midenin üst kısmında kanamalı ya da kanamasız ülserler
  • Mide dokusu iltihabı
  • Yemek borusu üzerinde daralma
  • Nefes darlığı ve / veya boğulma hissi
  • Kalp krizi
  • Şiddetli reflü ve göğüs arkasında şiddetli yanma, ağrı
  • Tip 2 ve tip 4’de görülen boğulmuş organ
  • Ülserlerin kronik kanamalarına bağlı ciddi kansızlıklar
  • Çoğunlukla tip 4’de görülen boğulmuş organa bağlı olarak kanser

Mide Fıtığının Kansere Neden Olması

Reflü şikayeti yaşan hastaların %3 oranında başına gelen hiatus hernisi, yıllarca belirti vermeden varlığını sürdürebilir. Şikayetlerin ilaçlarla geçmediği ve giderek arttığı durumlarda yapılan incelemelerde rastlanılan bu durum, hastaların fıtık tipine göre ilaçla ya da ameliyatla tedavi edilmesine karar verilir. Tedavi edilmeyen hastalarda ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir. 

Tip 4 de görülen midenin ve kalın bağırsağın, dolaşım organlarının olduğu bölüme geçmiş olması yani bulunmaması gereken yerde bulunması organların sıkışarak dolaşımının bozulmasına neden olacaktır. Dolaşımı bozulan yani kanla beslenemeyen doku, zamanla işlevsiz hale gelecek ve dokuyu oluşturan hücrelerde ölümler meydana gelecektir. 

Tip IV herni, hastalarda kansere neden olabilir.

Mide fıtığı tedavisi yapılmadığı taktirde, yemek borusunda meydana gelen ülser ve iltihaplanmalar ise kanser hücresi öncesinde görülen Barrett Özefagus ismi verilen dokular görülecektir. Bunun en büyük nedeni ise, yemek borusunda sürekli olarak tekrar eden iltihaplanmanın önüne geçilememesinden kaynaklanır. 

Kansere yol açan bu durum, fark edildiği anda mutlaka operasyona alınması gerekmektedir. Yemek borusu üzerinde görülen Barrett tipi hücre şekilleri, endoskopik inceleme sonrasında saptanır ve hastaya durumun ciddiyeti açıklanır. Barrett tipi hücrelerin bir sonraki aşaması ise tedavi edilmediği taktirde kansere yol açması olarak değerlendirilir. 

Hastaların bir çoğunda yıllarca varlığını sürdüren ve hafif belirtiler veren mide fıtıkları, tiplerine göre tedavisi düzenlense de hastaların belli aralıklarla kontrollerini yaptırmaları gerekir. Kansere yol açan durumlar saptandığında ise mutlak suretle önüne geçilmelidir. Aksi taktirde daha kötü sonuçlar doğurabilir. 

 

 

 

 

 

 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle