Mide Mikrobu Zayıflatır mı?

Mide mikrobu, son yıllarda genişt bir kitleyi etkileyen hastalık haline gelmiştir. Bulaşıcı olabilen mikrop, zamanla çoğalarak çeşitli mide hastalıklarına davetiye çıkarabilmektedir.

Mide Mikrobu Zayıflatır mı

Çeşitli mide hastalıklarına yol açan Helicobacter pylori, doğrudan kişinin zayıflamasına ya da kilo alamamasına yol açabilir. Midesinde yanma ve ağrı hisseden kişide iştahsızlık oluşabilir. Nitekim bu duruma bağlı bir şekilde kilo verme durumu gözlemlenebilir. Kilo kaybıyla birlikte hastada zayıflama görüldüğü gibi ayrıca güç kaybı da yaşanabilir. Bu durum, ne yazık ki savunma mekanizmasını etkileyebileceğinden ötürü kişinin hastalıklara daha açık hale gelmesi de mümkün olabilir. Bundan dolayı mide mikrobu ve buna bağlı mide hastalıkları yaşayan kişi, beslenmesine son derece dikkat etmelidir. Ayrıca tedavi süreci uzatılmamalı, süre kaybı olmaksızın tedavi aşamasına geçilmelidir. Bu sayede kilo kaybı en aza indirilebileceği gibi ayrıca vücudun güçsüzleşmesi de önlenebilir.

Mide mikrobundan dolayı zayıflama görülüyor ise derhal tedavi aşamasına geçilmelidir. Buna bağlı bir şekilde görülen iştahsızlık gibi problemler aşılarak kişinin sağlıklı bir şekilde olması gereken kiloya dönmesi gerekir. Bunun için uzman bir doktora danışabilir, gerekirse diyetisyen tavsiyesi de alabilirsiniz. Sindirim sisteminin hızlı ya da yavaş çalışması gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Metabolizması hızlı çalışan bireylerde çok daha hızlı kilo kaybı dahi görülebilmektedir. Tüm bu etkiler detaylı bir şekilde gözlemlenmeli ve gereken önlemler alınarak tedavi uygulanmalıdır.

Mide Mikrobu Belirtileri

  • Midede yanma
  • Mide ağrısı
  • İştahsızlık
  • Hazımsızlık
  • Kilo kaybı

Yukarıda bahsi geçen etkileri gözlemliyorsanız uzman bir doktora danışmanız gerekir. Mide mikrobu, uygun testler yardımıyla teşhis edilmektedir. Bu testlerin en başında ise endoskopi yer alır. Kişinin midesine uygulanan endoskopi işlemi, hem gastrit ve ülser gibi hastalıkların varlığını hem de mide mikrobunun yer alıp yer almadığını anlamayı sağlar. Endoskopi işlemi sırasında alınan parça, uygun tıbbi koşullarda incelenir. Eğer sonuçlar mide mikrobuna işaret ediyorsa kişiye antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Bununla birlikte kişiye mide koruyucu ilaçlar da verilebilir. Ayrıca belirli düzeyde diyet uygulanması tavsiye edilmektedir.

Mide mikrobu, Helicobacter pylori adı verilen bakteriye dayanmaktadır. Bu bakteri, çeşitli yollarla kişiye bulaşır. Elle tutulan ekmek yoluyla dahi hastalanabilen kişi, ne yazık ki tedavi edilmez ise hastalık ileri seviyelere ulaşabilir. Dünyanın en yaygın enfeksiyon hastalıkları arasında yer alan mide mikrobu, eğer tedavi edilmez ise kansere varan sonuçlar dahi doğurabilir. Ayrıca gastrit, ülser ve bunlara benzer hastalıkların temelinde de söz konusu bakteri yatıyor olabilir. Peki, mide mikrobu nasıl bulaşır?

  • Kirli su
  • Kirlenmiş veya dışarıdan müdahale edilmiş yiyecekler
  • Dışkı teması
  • Tükürük teması
  • Kusma teması

Mide ve onikiparmak bağırsağı üzerinde iltihaba yol açan bakteri, mide zarının altına yerleşir. Burada mide asidinden korunan bakteri, çoğalma olanağı bulur. Mide zararının altında artan bakteriler, ne yazık ki beraberinde ülser ve gastrit oluşumunu tetikler. Ağrı, kusma, reflü ve hazımsızlık gibi etkilerin dahi görülmesine yol açan mide mikrobu, gündelik hayat kalitesini düşür. Çeşitli yiyeceklerin tüketilmesinden sonra midede oluşabilen ağrı, şiddetli bir boyuta ulaşabilir. Ayrıca yanma hissinin oluşması tetiklenir ve kişiye zorlu anlar yaşatır.

Mide Mikrobu İçin Doğal Çözümler

Hastalık bakteriden kaynaklı olduğu için tedavi aşamasında doğal çözümler uygulamak, genellikle gözlemlenen belirtilerin şiddetini dindirmede işe yaramaktadır. Örneğin süreç içerisinde günde 1 – 2 bardak kefir içebilirsiniz. Mide tabakasına doğrudan faydaları olan kefir, ayrıca savunma mekanizmasını güçlendirir. Böylelikle kendinizi hastalıklardan koruyabilirsiniz. Bunun yanında mide mikrobu adına uygulanabilecek doğal çözümler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yağlı ve acılı yiyeceklerden uzak durun
  • Pişirme yöntemi olarak haşlamayı tercih edebilirsiniz
  • Süt ve süt ürünleri tüketimi
  • Asidik olmayan sebze tüketimi

Özellikle mide yanmasını hafifleten kefir ve ayran gibi ürünleri tüketebilirsiniz. Ancak bunun yanında asitli yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durmalısınız. Aynı şekilde ekşi meyvelerin de mide yanmasını arttıracağı unutulmamalıdır. Benzer durum sebzeler de için de geçerlidir. Soğan ve buna benzer sebzelerden uzak durmalısınız.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle