Gaz Sıkışması Sırt Ağrısına Neden Olur Mu? Gaz Sorunlarına Çözümler
Midede yaşanan gaz sıkışması problemlerinin karın bölgesinden başlayarak, rahatsız edici ağrılara neden olması ve bu ağrıların sırt bölgesini de etkileyip, etkilemeyeceğine ilişkin detaylı açıklamalar.
İçindekiler
Gaz Sıkışması Etkileri
Midede çeşitli etkenlere bağlı olarak meydana gelen gaz sıkışması problemleri,karın bölgesinde oluşturduğu etkileri ile son derece rahatsız edici bir sağlık sorunudur. Özellikle gündelik yaşantı içerisinde pek çok fonksiyonunun yerine getirilmesi açısından sorun yaşanmasına ve bunun etkisi ile de dolaylı ya da doğrudan yaşam kalitesinin olumsuz açıdan etkilenmesine neden olabilir. Gaz sıkışması özellikle karın bölgesinde ciddi ağrı yapar. Bu şiddetli ağrılarda sırt bölgesine yansır ve burada da şiddetli ağrı yapar. Çok ciddi belirtileri ve etkileri bulunan gaz sıkışması probleminin en sık görülen etkileri arasında;
- Yoğun ‘geğirme’ arzusu,
- Çok sık gaz çıkarma gereksinimi,
- Midede şişkinlik,
- Karın ağrısı,
gibi semptomlar yer alır. Bu semptomları yaşayan kişilerde ciddi bir gaz sorunu meydana geldiği manasını teşkil eder. Özellikle de mideden başlayan ve karın bölgesine yayılan şiddetli ağrılar, pek çok noktada gündelik yaşantının ciddi anlamda olumsuz etkilenmesine neden olur.Ağrının etkileri gündelik yaşantıda önemli sorunların yaşanmasına neden olduğu gibi özellikle sürekli yaşanması vücutta farklı sorunlarında ortaya çıkışına neden teşkil etmesi mümkün olabilir. Bu sebeple de yaşanan sıkışma sorunlarına ilişkin olarak mutlaka en kısa süre içerisinde uzman doktora başvuru gerçekleştirilmesine önem verilmelidir.
Sık Sık Geğirme
Midede özellikle beslenme sonrasında ortaya çıkan yoğun gaz birikimi nedeniyle, vücutta rahatlama için en hızlı şekilde fazla gazın dışarıya atılması gereksinimine doğal tepki olarak sık sık geğirme yaşanması söz konusu olur. Bunun dışında çok hızlı yemek yenmesine bağlı mideye hava girişinin fazla olması sonucunda da midedeki havanın/gazın dışarıya atılabilmesi için geğirme arzusu meydana gelir.
Sık Gaz Çıkarma
Sağlıklı bir yetişkin vücudunda olağan standartlarda günde ortalama olarak 14 defa olacak şekilde gaz çıkarma eylemi meydana olağan şekilde meydana gelebilir. Ancak bu sayının artış göstermesi ve çok sık bir hale gelmesi sık gaz çıkarmanın, midedeki gaz sıkışmasına bağlı olarak meydana geldiğini gösteriyor. Bununla birlikte bağırsak içerisindeki bakterilerin sayısında artış meydana geldiğinde de oluşan gaz yoğunluğu, sık sık gaz çıkarma sorununun yaşanmasına neden olur.
Midede Şişkinlik
Midede beslenme hataları, hızlı yeme, çok asitli/gazlı içeceklerin tüketilmesi gibi daha pek çok farklı etken nedeni ile midede yoğun bir gaz birikmesi meydana gelmesi, midede ciddi bir şişkinlik yaşanmasına neden olur. Gazın mide hacminden fazla bir yoğunluk oluşturması mide içerisinde şişkinliğe ve buna bağlı karın ve sırt ağrılarının meydana gelmesine neden oluyor.
Karın Ağrısı
Midede gaz sıkışmasına bağlı bazı kişilerde ciddi karın ağrıları yaşanıyor. Özellikle kalın bağırsağın sol bölümünde yoğunlaşan gaz sıkışmasının etkileri kalp çarpıntısına ve sırta vuran ağrı şikayetlerinin yaşanmasına da neden olur.
Sırt Ağrısı Nedenleri
Sırt ağrısı şikayetleri pek çok farklı nedene bağlı olarak kişide görülebilir. Doğru tedavisinin uygulanabilmesi için sırt ağrısının hangi nedene bağlı olarak meydana geldiğinin tespit edilmesi çok önemlidir. Sırta vuran ağrıların her yaş grubunda çok yüksek oranda görüldüğü belirtiliyor. Özellikle modern toplum yaşantısında insanların masa başı (bilgisayar başında) işlerde çok uzun vakitler geçirmesinden dolayı sırt üzerinde ortaya çıkan hatalı baskı ve tabii duruş bozuklukları sırt ağrılarının şiddetli şekilde yaşanmasına neden oluyor. Sırtta ağrı yaşayan hastaların bu ağrılarına neden olabilecek önemli rahatsızlıklarda söz konusu olabilir. Bu nedenle de özellikle sık ya da sürekli yaşanana sırt ağrıları için gerekli olan kontrollerin yaptırılmasına önem verilmelidir.
Myofasiyel Ağrı Sendromu
Günümüzde ofis çalışanları açısından daha sık görülebilen sırt ağrısı nedenlerinden birisi olan rahatsızlıktır. Sırtta bulunan kas ve yumuşak doku üzerinde ortaya çıkan ağrı şikayeti, yaygın olarak sırt kaslarına yoğun baskı uygulanması sonucunda duruş bozuklukları meydana gelebiliyor. Bu durumda myofasiyel ağrı sendromu ile karşı karşıya kalınmasına neden olur.
Boyun Fıtığı
Sırta vuran ağrıların en önemli nedenlerinden birisi boyun fıtığıdır. Boyunda meydana gelen fıtık oluşumunun etkisi bölgede yoğun baskı ve basınç oluşmasına neden olarak gerginliğin oluşmasını sağlar. Bu durum bazı hastalarda sırta vuran ve hatta kola kadar uzanan şiddetli ağrı şikayetlerinin yaşamasına neden olabilir.
Nadir olarak sırtta bulunan omurlar arasında da fıtık görülmesi ve buna bağlı sırt ağrıları da yaşanabilir.
Yumuşak Doku Romatizması (Fibromiyalji)
Ağırlıklı olarak bayanlarda görülen bir rahatsızlık olan yumuşak doku romatizması, sırta vuran ağrı şikayetlerinin en önemli nedenleri arasında yer alır. Stres, vücut yorgunluğu, bunalım, karında şişkinlik gibi etkenlerin etkisi ile oluşturduğu sırta vuran ağrı şiddeti de artış gösterir.
Gaz Sıkışmasına İyi Gelen Şeyler
Midede meydana gelen gaz sıkışması sorunlarına yönelik olarak, doğada bulunan bitkiler aracılığı ile son derece etkili ve kesin çözüm sağlayacak doğal tedavi gerçekleştirilebilir. Midede gazın yoğunlaşmasına neden olabilecek mide asidinin dengelenmesi başta olmak üzere olumlu etkiler oluşturacak içeriklere sahip olan bitki ve besinler ile hazırlanacak kür ya da bitki çayları sayesinde midedeki gaz sıkışması tedavi edilebilir. Buna göre günümüzde midedeki ve bağırsaktaki gaz sorunlarının giderilmesi amacı ile kullanılabilecek doğal tedaviler;
- Bitki çayları (Nane, Zencefil, Papatya, Rezene).
- Doğal kürler (Anason kürü, Kakule kürü).
- Probiyotik Gıdalar (Yoğurt, Kefir, Ayran, Peynir, Lahana ve Salatalık turşusu).
- Besinleri yavaş ve çiğneyerek tüketme.
- Yemek sonrası düzenli yürüyüş.
gibi uygulamalar yer alır. Bu uygulamalar ile etkili çözüm sağlanabilir.