Kronik Gastrit Tedavi Yöntemleri ve Komplikasyonları

Kronik gastrit oluşması durumunda hastaların mutlaka mide astarının iyileşmesini sağlayacak ilaçlar kullanması ve beslenmesine dikkat etmelidir. Ülser oluşması ya da mide kanseri riskini arttıracaktır.

Kronik Gastrit Tedavisi

Kronik Gastrit

Gastrit belirtileri oluşması ile insanların şiddetli karın ağrılarının olması durumu görülecektir. Hastalığın ilk olarak teşhisinin konulması gerekmektedir. Bunun için günümüzde en çok tanı koymak için endoskopik görüntüleme yöntemi uygulanarak hastaların ağzından ve yemek borusundan geçerek kamera yardımıyla endoskopik görüntüleme ile ışıklı kamera yardımıyla midenin görüntüsü monitöre aktarılacaktır. Bu durumda midenin astarının tahriş olup olmadığını kontrol etmiş olacak ve tanı işlemi konulacaktır. Hastalarda yapılan tanı sonucunda kronik gastrit tanısı konulmasının ardından doktor tarafından muayenesi gerçekleştirilecektir. Gastrit hastalığı meydana gelmesi sonucunda ve kronikleşmesi halinde tedavisi edilmezse hastalığın ilerleyerek mide astarı ve mide dokusunda zedelenme oluşmasına neden olacağı gibi deliklerin açılmasına da neden olur. Ülser oluşması sonucunda hastaların tedavisi daha da zorlaşacaktır. Bu nedenle de kronik gastrit tanısı konulması durumunda bir hastanın tedavisinin başlaması gerekiyor.

Hastaların doktor tarafından söylenen ilaçları eczaneden alarak kullanmasının ardından tedavinin etkili olabilmesi için yaşam tarzında değişiklik yapması ve beslenmesinde de değişiklik yapması ile kesin tedavisi edilebilir.

Eğer ki sigara ve alkol kullanımına devam etmesi durumunda ve beslenmesine de hastanın dikkat etmemesi durumunda ilaçlar kesin tedavi için yetersiz kalacaktır.

Kronik Gastrit İlaç Tedavisi

Kronik gastrit hastalarının tedavisi her zaman için yapılmasının kesin sonuç vermesi için hastaların doktor tarafından söylenen ilaçları düzenli olarak uygulaması gerekmektedir. Özellikle de gastrit oluşmasına neden olan bakteri sonucunda ortaya çıkması ile birlikte bakterilerin neden olduğu gastrit tedavisinin gerçekleşebilmesi için hastaya antibiyotik tedavisinin reçete edilerek uygulanması gerekmektedir. Antibiyotik kullanımı sonucunda gastrit oluşumunda etkili olan bakteriler ölecektir. Ayrıca hastalara gastrit tedavisinde şu ilaçlar reçete edilmesi gerekiyor.

Protonlar Inhibitörleri Pompalar

Hastalığın oluşumunda ilerlemesini durdurmak amacıyla halk arasında mide koruyucu olarak isimlendirilmekte olan ilaçlar reçete edilmesi sonucunda mide asit miktarında azalma sağlanacak ve kronik olan gastrit tedavisi başarılı olacaktır. Bu ilaçlar hastaların sabah aç karnına bol su ile içmeleri ve 1 saat boyunca en az herhangi bir şey tüketmemeleri oldukça etkili olacaktır. Bu ilaçlar şunlardır:

  • Omeprazol;
  • Lansoprazol;
  • Esomeprazol.

Yukarıda yazmış olduğumuz ilaçların uzun süre kullanılması durumunda hastalarda bazı yan etkilerin oluşmasına neden olacak durumlar oluşacaktır. Bu nedenle de hastaların her zaman doktor kontrolünde ve doktorun belirlediği süre içerisinde bu ilaçları kullanması tavsiye edilmektedir.

Asit Azaltıcı İlaçlar

Gastrit tedavisi edilmemesi durumunda midenin asit salgılaması ile birlikte daha da ilerlemesi ve ülser ya da mide kanseri oluşumuna zemin hazırlayacaktır. Bu nedenle de midenin asit miktarının azalmasında etkili olacak ilaç türleri şunlar olmalıdır.

  • Ranitidin;
  • Famotidin.

Sindirimi kolaylaştırmak amacıyla midenin salgılamakta olduğu asit fazla miktarda olması durumunda iltihaplanmış mide astarında bulunan iltihabın daha da artmasına neden olur. Bu durumda ortaya çıkacak olan ağrı ve diğer belirtileri hafifletmek için bu ilaçlar reçete edilir.

Antasitler

Mide astarının iltihaplanması ile birlikte hastalarda şiddetli ağrının oluşması halinde doktorun önermesi halinde Antasitler reçete edilerek kullanılabilir. Fakat bu tür ilaçlar kullanan kişilerin bağırsaklarında sorun olmasına neden olur. İshal yaşanması ya da kabızlık oluşması durumunda ilacın kullanılmaması gerekiyor.

Probiyotikler

Sindirimin normal bir şekilde çalışmasında ve iltihaplanarak tahriş olmuş mide zarının iyileşmesinde yardımcı olacaktır.

Kronik Gastrit Komplikasyonları

Kronik olarak ortaya çıkan gastrit belirtileri de şiddetli olacaktır. Uzun süre insanın hayatını olumsuz yönde etkileyecek olan gastrit midenin asit salgılanması sonucunda ve tedavisinin gerçekleşmemesi ve hastanın beslenmesine dikkat ederek diyet uygulamaması durumunda şiddetlenecektir. Özellikle de hastaların sigara ve alkol kullanımının yanı sıra aynı zamanda da hastaların çay ya da kafein tarzı içecekler tüketmekten kaçınmaları ve hastaların mutlaka stresten uzak kalmaları gerekmektedir.

Gastrit kronik bir hal alması durumunda mide astarında iltihaplanma artacaktır. Bunun sonucunda da kişilerde mide astarı ve mide dokusunda delinmeler meydana gelir. Hastalarda ülser gelişmesi sonucunda gastrit gelişimine bağlı olarak mide kanaması ortaya çıkacaktır. Midenin iç yüzeyi kısmında oluşan yaraların sıklıkla mide kanamasına neden olur. Tedavi edilmemesi durumunda ilerleyen dönemler içerisinde hastanın mide astarı zedelenmesine bağlı olarak mide kanserine yakalanma riski de oldukça fazla olmaktadır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle