Gastrit Belirtileri, Nedenleri, Zararları ve Tedavisi
Mide mukozasında iltihaplanma bakteri ya da beslenme gibi nedenlerden ortaya çıkacak, yanma ve ağrı gibi belirtilerin ortaya çıkması sonucunda tedavisinin aksatılmadan yapılması gerekmektedir.
İçindekiler
Gastrit
Gastrit sindirim sistemlerinde meydana gelen, mide mukozasının iltihaplanması sonucunda mide zarının tahriş olması ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Hastalığın bir kere gelişimi ve belirtilerin oluşması sonucunda endoskopi yöntemi ile tanısının konulması sonucunda hastaların ömür boyu yaşam tarzında değişiklik yapması gerekmektedir. Gastrit oluşumuna gastrit nedenleri arasında bakterilerin bulaşması, aşırı alkol, kafein ve sigara tüketimi, bazı kimyasal ilaçların kullanımı, stres gibi nedenler sonucunda görülmektedir.
Safra gastriti bazı hastalarda görülmektedir. Bu durum mide gastrit ve duodenit bölgesinde de oluşmaktadır. Karaciğerde oluşan safranın mide gastriti ya da duodenit adı verilen on iki parmak bağırsağında gelişmesi de sık sık görülmektedir. Safra sıvısının mideye geri kaçması ile birlikte ortaya çıkacak bir sorun olmaktadır. Sıklıkla safra kesesi ameliyatı sonrasında da oluşabilir.
Gastrit hastalığının belirtileri bir anda akut olarak meydana geleceği gibi kronik olarak zaman içerisinde de görülebilir. Hastanın sağlığına dikkat etmemesi ile birlikte gastrit nedenleri arasında olan sigara kullanımı etkiler.
Alkol tüketimi fazla olan kişilerde ayrıca kötü beslenen gastrit hastalarında da sıklıkla kronik olarak görülmektedir.
Mide mukozasında tahriş olduğu için gastrit tanısı konulan kişinin uzun süre aç kalmaması gerekmektedir. Bu nedenle de hastanın oruç tutması tavsiye edilmemektedir. Uzun süre aç kalınması sonucunda gastrit atağının oluşmasına neden olacak bir durum meydana gelir.
Gastrit Belirtileri
Akut olarak gelişen gastrit belirtileri bir anda ve şiddetli olarak meydana gelecektir. Kronik gastrit hastalarında oluşan gastrit yanma hissi gibi belirtilere yol açacaktır. Özellikle de bu belirtiler kişinin sinirsel durumlarında, stres yaşaması sonucunda daha çok hastayı etkiler. Bir gastrit hastasında şu belirtiler özellikle de gastrit atağı sırasında daha yoğun olarak görülmektedir:
- Karın, bel, boğaz, göğüs ağrısı;
- Karında şişkinlik hissi;
- Geğirme;
- Kabızlık ya da ishal;
- Mide ekşimesi;
- Mide ve göğüs yanması;
- Ağız kokusu;
- Kusma(kan kusma);
- Halsizlik;
- Büyüme geriliği (Bebeklerde ve çocuklarda olması durumunda);
- Sindirim sorunları;
- Gece uykusundan uyanma;
- Yutkunma sorunları;
- Boğazda takılma hissi;
- Nefes darlığı;
- Yemeklerden sonra ağrı;
- Kusma sonrası rahatlama hissi;
- İştahsızlık;
- Hıçkırık tutması;
- Koyu renkli dışkı(mide kanaması olması durumunda);
- Hızlı kilo kaybı;
- Ağızda kötü tat oluşması.
Yukarıda yazdığımız belirtilerin kişinin gastrit diyetine uyması sonucunda, zararlı olan yiyecekleri ve içecekleri tüketmemesi ve stresten uzak durması sonucunda belirtiler bir hafta içerisinde geçer. Gastrit atağı meydana gelmesi ve ağrı ya da yanma hissi yaşanması ile birlikte kişilerin mide ülseri ya da mide kanseri gibi bir etkileri olmaması için beslenmesine dikkat etmelidir.
Gastrit Nedenleri
Gastrit meydana gelmesinin nedenleri arasında en sıklıkla bulaşan helikobakter pilori isimli mikrop sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu mikrop kişilerin ağız yoluyla bulaşacak olan ve sindirim sisteminde üremesi ile çoğalarak mide iltihabı oluşmasına neden olur. Hastaların sıklıkla belirtileri yaşaması sonucunda doktora gidince gastrit neden olur sorusunu sormaktadır. Bakterinin oluşmasından başka şu nedenlerde gastrit hastalığının oluşmasında etkili olacaktır:
- Alkol tüketimi;
- Stres;
- Sigara kullanımı;
- Kimyasal ilaçlar(NSAID, İbuprofen, naproksen, antiinflamatuar ilaçlar);
- Stres;
- Yaşlılık;
- Beslenme alışkanlığının kötü olması;
- B12 eksikliği;
- Çok tuzlu yemek yemek;
- Yağlı gıdalar tüketilmesi;
- Şeker hastalığı;
- Safra akıntısı;
- Baharatlı yemekler tüketilmesi;
- Kafein tüketilmesi;
- Bağışıklık sistemi.
Bazı kişilerde bağışıklık sistemi sonucunda otoimmun gastrit gelişimi görülmektedir. Bu durumun gastrit oluşmasına neden olur. Bağışıklık sisteminin normal mide hücrelerini zararlı hücre olarak tanıması sonucunda organlara karşı savaş açması ile birlikte dokunun iltihaplanması görülmektedir.
Safra gastritinin olması nedenleri arasında sıklıkla kişilerin safra kesesi ameliyatı geçirmiş olması, safra sıvısının mideye kaçması ya da safranın katılaşarak çamurlaşması sonucunda meydana gelir.
Kişilerin yaşlanması ile birlikte mide mukozasında incelme meydana gelir. Bu durumda da hastanın özellikle 55 yaş sonrasında beslenmesine dikkat etmemesi, asitli yiyecekler ve içecekler tüketmesi, stres gibi nedenler sonucunda ortaya çıkabilir.
Bebeklerde gastrit oluşma nedeni çoğunlukla enfeksiyon geçirilmesi ya da h. pilori bakterisinin bebeklerde bulaşması sonucunda görülmektedir. Bebeklerin midesinde gastrit gelişmesinin bir diğer nedeni ise bebeklerde oluşan reflü sonucunda meydana gelebilir.
Gastrit Zararları
Gastrit çok ciddi etkileri olan ve kişinin yaşamını olumsuz olarak etkileyecek bir sindirim sistemi hastalığı olmaktadır. Hastalığın tedavisi edilmemesi ve hastanın yaşam tarzında değişiklik yaparak gerek beslenmesi, gerek kötü alışkanlıklarından vazgeçmesi, kilo vermesi, stresten uzak durması gibi durumları ortadan kaldırmaması sonucunda midenin mukozasında ortaya çıkan iltihabın ilerlemesi sonucunda midenin delinmesi, yaralar oluşması ve ülser oluşumuna neden olacaktır. Ayrıca hastanın mide kanserinin oluşmasında helicobakter pilori bakterisinin antibiyotik tedavisi ile azaltılmaması sonucunda mide kanserinin oluşma riskinin olmasına neden olur. Bunun dışında hastalarda şu etkilerin ve zararların olmasına da neden olacaktır:
- Mide yarası;
- Büyüme geriliği;
- Mide Kanseri;
- Duodenit ülseri;
- Dayanılmaz ağrılar;
- Kronik kusma;
- Mide ekşimesi;
- Sindirim sorunları;
- Kanama.
Özellikle oluşan enfeksiyon neticesinde yaralar meydana gelmesi ile birlikte hastanın şiddetli olan ağrıları oluşacaktır. Stresli bir yaşam ya da sinirsel bir duygu durumu yaşaması sonucunda kişilerin sık sık hazımsızlık yaşaması söz konusu olur. Kişilerde özellikle yemekleri yemesinden sonra mide ekşimesi de oluşacağından yedikleri gıdalardan parçaların tekrardan ağza gelmesi gibi sorunların hastanın yaşayacağı zararlar ve etkiler arasında olacaktır.
Gastrit Tedavisi
Belirtilerin çok ilerlemesi durumunda doktora gidilmelidir. Dahiliye bölümü bu hastalığın alanına girer. Doktora gidilmesi sonucunda hastanın bazı tahlili yapacak olması, bazı testler ve endoskopi yapılması sonucunda tanısı konulacaktır. Gastrit belirtilerinin oluşması ile birlikte hastaların çok dikkatli olması gerekmektedir. Hastalığın tanısını doktora gidince şu yöntemleri kullanarak yapacaktır:
- Kan tahlili;
- Dışkı kültürü;
- Endoskopi;
- Biyopsi;
- Mide filmi.
Hastanın ishal olması, kusması ve yanma hissi olması hastayı psikolojik olarak da etkileyecektir. Bu nedenle de mutlaka hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Gastrit tanısı konulan hasta doktora gitmesi ile birlikte mikrop sonucunda mukozanın incelmesi ile iltihaplanma meydana gelmesi durumunda ilk olarak hastanın antibiyotik tedavisine başlanması gerekmektedir. Mide asit oranını dengeleyecek ilaçlar, mide şurubu ya da tablet şeklinde reçete edilecektir. Hastanın mide bulantısını önleyecek ilaçlar tüketmesi, mide koruyucu ilaçları doktora gitmesi durumunda etkileri azaltmak için verilecektir. Bu ilaçları kullanması ile birlikte hastanın aynı zamanda gastrit diyeti uygulamalı zararlı besinleri ve içecekleri hayatından çıkarmalıdır.
Şişkinlik olması durumunda hastanın yeşil çay ya da papatya çayı içilmesi her zaman için oluşan şişkinliğin geçmesinde etkili olacaktır.
Gastrit Çörek Otu
- 15 gram çörek otu;
- 1 su bardağı su.
Gastrit ya da ülser hastalığının tanısı doktora gidilerek konulması sonucunda ishal, yanma ve kusma gibi belirtileri ortadan kaldırmak için bitkisel tedavisi olarak çörek otu tavsiye edilmektedir. 15 gram yani 1 yemek kaşığı miktarında çörek otu havan içerisinde biraz dövülmesi gerekiyor. Toz haline getirmemeniz gerekmektedir. Küçük parçalara böldüğünüz çörek otu çiğnemeli ve üzerine de su içilmesi oluşacak halsizlik ya da ishal gibi belirtileri hastanın dikkat etmesi sonucunda iyileşme belirtileri gösterecektir.