Kronik İnaktif Gastrit Hastalığında Belirtiler ve Tedaviler

Midenin iç cephesinde bulunan mukozada meydana gelen uzun süreli iltihaplanma durumu olan kronik inaktif rahatsızlığının vücutta etkileri ve semptomlarına göre uygulanan tedavileri.

Kronik İnaktif Gastrit

Kronik inaktif gastrit

Midenin iç cephesini tamamıyla çevreleyen ve midede iç duvarın korunmasına yardımcı olan mukozanının iltihaplanması durumu olan kronik gastrit rahatsızlığı, mide iç cephesini çevreleyen mukozada ‘epitel’ hücre değişiminin yaşanmasına sebep olur. Yapılan endoskopik testlerde genel olarak olağan bir durumda olduğu görülse de yapılacak biyopsi tetkikleri sonucunda kronik gastrit rahatsızlığının tespit edilebilmesi mümkün olabilmektedir. Kronik inaktif gastrit rahatsızlığı ise midenin iç cephesini çevrelemekte olan mukozanın hücre içeriğinin kaybedilmesine ve hücre boyutlarının değişime uğramasına yol açar. Kronik inaktif gastrit rahatsızlığı mide iç duvarını tamamı ile kaplayan mukoza üzerinde ‘barsak’ tipi doku oluşumlarına neden olur ki bu durumun sonucunda da ‘intestinal metaplazi’ şeklinde isimlendirilen durum söz konusu olur.

Mide içerisinde sindirime yardımcı olan mide asidi üretim miktarının önemli oranda düşüş yaşaması neticesinde midedeki asidite oranında düşüş yaşanır ve bu durumda kişinin midesinde sindirim problemlerinin meydana gelmesine neden olur. Bu mide rahatsızlığı temel olarak midenin ‘gövde’ olarak tabir edilen orta bölümü ile en üst kısımlarında görülür. Midedeki asidite oranının düşüşüne bağlı olarak artış gösteren gastrit etkisi sebebi ile kanda yapılan incelemelerde ‘gastrit’ değerlerine yüksek oranda rastlanması söz konusu olabilir. Ayrıca midede görülen bu rahatsızlık, normal/sağlıklı midelere göre mide kanserine yakalanma riskini önemli oranda arttırdığı için ‘endoskopi’ gibi tetkikleri düzenli olarak yaptırması gerekir.

Kronik inaktif gastrit rahatsızlığının etkileriyle vücutta kan dengesini sağlayan demir ve B12 vitamini emilimi açısından sorunların yaşanmasına ve bu sorunların devamında da vücutta anemi yani kansızlık durumunun oluşmasına sebep olur.

Kronik İnaktif Gastrite Neden Olan Etkenler

Mide rahatsızlıklarında genellikle ortaya çıkış nedenleri birbirleri ile önemli benzerlikler taşır. Temel olarak benzer etkenlerden kaynaklı meydana gelen mide rahatsızlıkları çerçevesinde kronik inaktif gastrit rahatsızlığının ortaya çıkış nedenleri de önemli benzerlikler taşır. Özellikle de mide rahatsızlıklarının yaşanması noktasında en önemli etken konumunda bulunan ‘Helicobacter pylori’ isimli bakterinin mideye girmesi ve mideye yerleşmesidir. Çünkü bu bakteri ilerleyen süreç içerisinde mide içerisinde iltihaplanma başta olmak üzere pek çok rahatsızlığın tetikler. Kronik inaktif gastrit rahatsızlığının nedenleri arsaında nda bu bakteri türü son derece önemli etkilere sahiptir. Ayrıca bu rahatsızlığın yaşanması noktasında bağışıklık sisteminin aşırı tepki göstermesi olarak tanımlanabilecek ‘otoimmünite’ durumu da önemli bir etkendir. 

Ailesinde mide rahatsızlıkları ve özellikle bu rahatsızlık bulunan kişilerin genetik etken olasılıklarına karşı mutlaka kontrollerde bulunması gerekir. Bunlarla birlikte kronik inakfit gastrit rahatsızlığının nedenleri arasında ‘kronik alkalen’ yani mideye safra kaçmasını temel alan reflü tipi ve ayrıca gerçekleştirilen mideden kesi ile bir parça alınması gibi işlemler nedeni ile bu gastrit tipinin meydana gelebilmesi söz konusudur. 

Kronik İnaktif Gastrit Klinik Etkileri

Kronik inaktif gastrit bulguları

 Midede görülen rahatsızlıkların her birinin ortaya çıkış nedenlerinde olduğu gibi klinik bulguları yani kişide görülen belirtilerinde de önemli benzerlikler söz konusudur. Ancak bu tamamen aynı anlamına gelmez. Özellikle de kronik inaktif gastrit rahatsızlığının belirtileri, diğer mide rahatsızlıklarının belirtilerine göre biraz daha farklıdır. Örneğin kronik inaktif gastrit rahatsızlığı zaman içerisinde yavaş yavaş meydana gelen bir rahatsızlık olduğundan ilk aşamalarında doğrudan somut semptomlar ortaya koymazken, diğer mide rahatsızlıkları en baştan itibaren çeşitli semptomlar gösterir. Bunun dışında kronik inaktif gastrit rahatsızlığının herhangi bir belirti göstermemesi de mümkündür. Bununla birlikte bu rahatsızlığı bulunan kişilerde görülen klinik bulgular arasında;

  • Karnın üst bölgesinde çok şiddetli ve süreklilik teşkil eden ağrı ve rahatsızlık,
  • Hemen doyma hissi,
  • Yemek sonrası midede rahatsız edici dolgunluk,
  • Midede sindirim sorunlarından dolayı hazımsızlık,
  • İştah kaybı ve buna bağlı ani  ve olağan dışı kilo kayıpları,
  • Midede sık sık bulantı,
  • Vücuttaki kan dengesini sağlayan demir ve B12 vitamini açısından yaşanan eksiklik nedeniyle kansızlık (anemi) ve kansızlığa bağlı olarak vücut enerjisinin hemen kaybedilmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk ve kalpte çarpıntı oluşumu,

gibi semptomlar yer alır. Bu semptomların görülmesi durumunda gerekli tetkikler ve tedaviler için uzman doktora başvuru yapılmalıdır.

Bu klinik bulgular, doğrudan kronik inaktif gastrit rahatsızlığını oluşturan belirtiler olmadığından, diğer mide rahatsızlığı olasılıklarına karşı da en doğru tanı için uzman doktora başvurulmalıdır.

Kronik İnaktif Gastrit Tedavi Edilir Mi?

Midede meydana gelen kronik inaktif gastrit rahatsızlığının oluşumundan sonra tamamen/kesin tedavisi sağlanabilmesi günümüz tıp gelişiminde mümkün değildir. Bu gibi bir niteliği dolayısı ile rahatsızlığın takibinin doğru şekilde gerçekleştirilmesi ve semptomlarını ortadan kaldıracak özel diyet programlarının uygulanması ve aynı zamanda da sağlığa zararlı etkenlerden kaçınılması çok büyük bir önem taşır. Ayrıca diğer mide rahatsızlıklarının aksine mide içerisinde asit oranının önemli oranda düşmesinin midede yaratabileceği hazımsızlık semptomlarının yok edilebilmesi için çok aşırı miktarda olmamak koşuluyla mutlaka asitli/gazlı içeceklerin içilmesi tavsiye edilir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

Yorum ekle