Kronik Atrofik Gastrit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kronik Atrofik Gastrit, bir enfeksiyon sonucunda meydana gelecek mide bulantısı, kusma halsizlik gibi belirtileri olan ve B12 vitamin eksikliğine yol açan tedavisinin mutlaka yapılması gerekmektedir.

Kronik Atrofik Gastrit

Kronik Atrofik Gastrit

Midenin astar oluşması sonucunda birkaç yıl içerisinde gelişecek iltihaplanma sonucunda Atrofik gastrit meydana gelecektir. Bu iltihaplanma daha çok bir bakterinin neden olduğu bakteri enfeksiyonunun bir sonucu olacaktır. Bu bakteriler midenin astar dokusunun sindirime yardımcı olacak asidik durumlarını korumakta olan mukus bölümünün bozulmasına neden olur. Bu enfeksiyonun kısa süre içerisinde tanısının konulması ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde mide astarının üzerinde bulunan hücrelerin çok kısa süre içerisinde yok olmasına neden olacaktır.

Bazı kişilerde ise mideye bağışıklık sisteminin yanlışlıkla sağlıklı hücre olarak görmemesi sonucunda saldırması neticesinde Atrofik gastrit meydana gelebilir. Bu oluşum sonucunda otoimmün Atrofik gastrit meydana gelecektir. H. pylori adı verilen enfeksiyona sahip olan kişilerde atrofik gastrik görülmektedir. Bu enfeksiyona sahip olmanız durumunda daha çok görülmesi söz konusu olur. Bu enfeksiyon günümüzde çok yaygın olmaktadır. Özellikle de aşırı yaygın alanlarda daha çok görülmektedir. Ayrıca bu durum mide kanseri riskinin de oluşmasına neden olacak bir durumla sonuçlanabilir.

Bazı hastaların mide mukozasının epitel kısmında oluşacak kronik durum sonucunda epiteller yer değiştirmeye başlayacaktır. Bu durum İntestinal metaplazi oluşumuna neden olur.

Kronik Atrofik Gastrit Belirtileri

Hastanın virüsü mevcut olması durumunda bir takım belirtiler olacaktır. Bazı hastalara tanı konulması virüs olmaması durumunda belirtiler olsa bile mümkün olmayacaktır. Sıklıkla Atrofik gastrit belirtileri ise şunlardır:

  • Karın ağrısı;
  • Mide bulantısı;
  • Kusma;
  • İştah kaybı;
  • Ani kilo kaybı;
  • Mide ülseri;
  • Demir eksikliği;
  • Anemi.

Otoimmun olması durumunda B12 vitamin eksikliği sonucunda da zayıflık görülecektir, baş dönmesi meydana gelecek, göğüs ağrısı oluşacak ve kalp çarpıntısının yanı sıra kulak çınlaması da meydana gelecektir. Bunun sonucunda ise B12 vitamin eksikliği sinir hasarlarının oluşmasına neden olacaktır. Kişilerde ekstremite bir şekilde uyuşma ya da karıncalanma görülecektir. Zihinsel karmaşa da kişilerde sıklıkla oluşan bir sorundur.

Kronik Atrofik Gastrit Nedenleri

Atrofik gastrit rahatsızlığı sıklıkla bir bir bakteriden kaynaklanacaktır. Bakteriyel enfeksiyonun daha çok çocukluk döneminde ortaya çıkacak olduğu ve tedavisinin gerçekleşmemesi durumunda daha da kötüye gideceği bilinmektedir. Bu virüs kişiden kişiye bulaşacak bir durumdur. Kişinin dışkısıyla ya da tükürüğüyle doğrudan temas etmesi sonucunda enfeksiyonun yayılması söz konusu olacaktır. Ayrıca enfeksiyonun neden olduğu Atrofik gastrit ayrıca içme sularından ya da bakterinin bulaşmış olduğu yiyeceklerden de kaynaklanması söz konusu olabilir.

Otoimmun bağışıklık sisteminin sonucunda meydana gelen atrofik gastrit vücudun sağlıklı olarak görülen mide hücrelerinin yanlışlıkla saldırılması sonucunda antikorlar üretilmesi neticesinde gelişecektir. Antikorlar vücudun enfeksiyon ise vücudun enfeksiyonlarını tanımasına ve bunun sonucunda da enfeksiyonlarla savaşmasına neden olacak proteinler olmaktadır. Bunlar bakterilere ya da virüslere saldırmaktadır. Fakat yanlışlıkla sağlıklı dokuyu sağlıksız bakteri gibi görüp saldırması sonucunda mide hücrelerini hedef alacağından atrofik gastrit oluşacaktır. Antikorlar ayrıca intrinsik faktör olarak bilinen mide hücresi tarafından salınmakta olan b12 vitamin emilimine yardımcı olan proteini de yok olmasını sağlayacaktır. Bu durum B12 vitamin eksikliğinin oluşmasına neden olacaktır. Bunun sonucunda da pernisiyöz anemi denilen bir hastalık meydana gelecektir. Bunun sonucunda da kırmızı kan hücrelerinin yapılması zorlaşacak ve imkansız bir hal alınmasına neden olacaktır.

Kronik Atrofik Gastrit Tedavisi

Kronik atrofik gastrit teşhis edilmesi için doktor tarafından bir takım testler istenecektir. Hastanın ilk olarak fiziksel muayenesi yapılacaktır. Daha sonradan ise hastanın doktor tarafından mide bölgesine bastırılması sonucunda hassaslığı da kontrol edilecektir. Kan testleri yapılacak ve B12 eksikliğinin olup olmadığına bakılacaktır. Hastanın mide görüntülenmesi için mide endoskopisi gerçek olacaktır. Bunun sonucunda bir miktar parça alınarak biyopsi yapılması da söz konusu olur. Ayrıca hastadan karaciğer doku örneği de alınarak enfeksiyonun olup olmadığı anlaşılacaktır. Kronik atrofik gastrit tedavisi için ilk olarak belirtilerinin iyileşmesi görülecektir. Tedavisi yapılabilmesi için enfeksiyonu yok etmek amacıyla doktor tarafından bir takım antibiyotik ilaçlar reçete edilecektir. Ayrıca mide asidinin çok fazla olması nedeniyle mide asidinin azalmasını sağlayacak ve etkisiz hale gelmesi için ilaçlarda verilir. B12 vitamin iğneleri verilerek B12 vitamin düzeyinin yükseltilmesi sağlanacaktır.

Kronik atrofik gastritin önlenebilmesi için kişinin hijyene dikkat etmesi, kullanacak oldukları yiyecekleri iyi bir şekilde temizlenmesi ve ellerinizi bol bol yıkamalısınız.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle