Atrofik Gastrit Hastalığının Belirtileri ve Kullanılan Tedavileri

Midede sık görülebilen problemlerden birisi olan atrofik gastrit rahatsızlığının yaşattığı şikayetler ve bu şikayetlerinin yok edilmesine yardımcı olacak ve mideye iyi gelecek bitkisel tedavileri.

Atrofik Gastrit Rahatsızlığı

Atrofik gastrit

Çok sık görülen rahatsızlıklardan olmasının haricinde her ne kadar yaş sınırlaması olmasa da ağırlıklı olarak 60 yaş ve üzeri kişilerde çok daha sık şekilde görülebilen bir mide problemi olan atrofik gastrit rahatsızlığı, temelinde mide içerisinde iç duvarın tümünü kaplayan mukoza dokusunun içerisinde hücre içeriğindeki kayıpları ve bununla birlikte hücre boyutlarının düşmesi durumudur. Tıbbi açıklaması olarak atrofik gastrit rahatsızlığına ilişkin midedeki iç yüzeyin tümünü kaplayan mukoza dokusunun olduğu noktada yer alan ‘epitel’ hücre yapısının ve bununla birlikte buradaki salgı bezlerinin kaybedilmesine bağlı olarak iltihaplanma meydana gelmesi şeklinde bir açıklama gerçekleştirilir. Günümüzde yapılan incelemelere göre bu gastritte özellikle mideyi içten çevreleyen mukozada ‘barsak’ tipinde doku oluşumları görüldüğü tespit edilmiştir.

Midenin orta ve üst kısmında ortaya çıkan bu rahatsızlık, mide içerisindeki asit salgısı sağlayan hücrelerin yok olmasına/azalmasına neden olması nedeni ile midedeki asidite değerlerinin düşüşüne ve bunun sonucunda da sindirim problemlerinin yaşanmasına neden olabilir. Günlük yaşantı içerisinde doğrudan etkiler teşkil edebilecek etkileri bulunan atrofik gastrit rahatsızlığında özellikle hastanın midesinde sindirim fonksiyonunun sağlanmasına yardımcı olan mide asidi üretimindeki düşüşe bağlı olarak mide asidesi durumunun azalması söz konusu olur. Bu durum gündelik yaşantı içerisinde sindirim problemlerine ve beraberinde de hazımsızlık sorununa neden olur. Gerekli tetkiklerin ve buna bağlı tedavi uygulamalarının en hızlı şekilde gerçekleştirilmesi kronik hale gelmesine ya da midede kanser veya sindirim sistemi geleninde kanser oluşumlarına neden olması engellenebilir.

Vücutta kan dengesinin kurulması açısından önemli iki faktör olan B12 vitamini ve demir eksikliğine de neden olarak vücutta kan miktarının düşmesine yani kansızlık (anemi) rahatsızlığının yaşanmasına neden olur. Bu yüzden de mutlaka en kısa süre içerisinde belirtileri görülmesi halinde uzman doktora başvuru yapılması gerekir.

Atrofik Gastrite Yol Açan Sebepler

Vücutta görülen mide rahatsızlıklarının ortaya çıkışı noktasında pek çok farklı etken söz konusu olur. Hatta mide rahatsızlıklarının ortaya çıkışı noktasında her birinin çok benzer sebepleri ve etkileri bulunur. Bu çerçevede de atrofik gastrit rahatsızlığına neden olan iki ana neden, farklı mide rahatsızlıklarına da yol açabiliyor. Temel olarak midedeki asit üretimini tetikleyen ya da midede tahribata neden olabilecek etkileri bulunan unsurlar, mide rahatsızlıklarını oluşturmaktadır. Günümüzde yapılan araştırmalara göre atrofik gastrit rahatsızlığının ortaya çıkışında, pek çok mide rahatsızlığında da olduğu gibi ‘Helicobacter pylori’ isimli son derece inatçı ve zorlu bir bakteri türünün vücuda girerek, mideye yerleşmesidir. Böyle bir durumda mide içerisindeki iç duvarı çevreleyen mukozaya yapışan ve burada çoğalım ve gelişim kaydererek, atrofik gastrit rahatsızlığını meydana getiriyor.

Atrofik gastrik nedenleri arasında ayrıca otoimmünite olarak tabir edilen bağışıklık sisteminin bakteriye karşı çok aşırı reaksiyon göstermesi de bulunur. Bu sebep genellikle vücutta bağışıklık sisteminin zararlı etkene karşı oluşturduğu koruyucu unsurların, bu bakterileri yok ederken aynı zamanda da midede tahribata neden olmasına yol açar.

Atrofik Gastrit Belirtileri

Atrofik gastrit bulguları

Mide problemlerinde genel olarak belirtiler somut biçimde kendisini göstermez. Ayrıca tüm mide problemlerinde olduğu gibi atrofik gastrit belirtileri birbirleri ile önemli benzerlikler taşımaktadır. Bu rahatsızlığın midede ya da vücudun diğer bölgelerinde herhangi bir semptom oluşturmaları da söz konusu olmayabilir ki bu durumda hsatanın bu rahatsızlığı yaşadığını dahi anlayamamasına neden olabilir. Bazı vakalarda ise ilerleyen evrelerinde atrofik gastrit belirtileri görülebilir. Bu belirtileri arasında ise;

  • Karnın üst bölgesinde şiddetli rahatsızlık hissi ve sık sık ağrı oluşumu,
  • Çok kısa süre içerisinde doyma, iştahtan kesilme ve bunlara bağlı olarak ani kilo kayıpları yaşanması,
  • Midedeki asit dengesinin bozulmasından sindirilemeyen besinlerin midede hazımsızlığa neden olması,
  • Midede sık sık bulantı hissi ve buna bağlı istifra hali,

gibi semptomlar yer alır. Hastanın bu belirtileri görmesi durumunda rahatsızlığın kronik hale gelmesini engellemek ya da kanser oluşumunun önüne geçebilmek amacı ile mutlaka uzman doktora başvuru gerçekleştirilmesi gerekir.

Aile sağlık geçmişinde mide kanseri riski bulunan kişilerin mutlaka bu rahatsızlığa karşı dikkat olması, bu konuda destekleyici ve tedavi edici bir şekilde beslenmeli ki riskin önemli oranda azaltılabilmesi sağlanabilir.

Atrofik Gastrite İyi Gelen Şeyler

Günümüzde pek çok mide rahatsızlığında olduğu gibi atrofik gastrit tedavisi için doğrudan, kesin sonuçlar sağlanabilmesi mümkün değildir. Meydana geldiği zaman doğrudan tedavisinin sağlanması söz konusu olmamasına karşın ortaya çıkan kanser riskini yok etmek, midede ve vücutta gösterdiği belirtileri yok etmek amacı ile mideye ve rahatsızlığa iyi gelecek sağlıklı bir yaşam standardının oluşturulması gerekir. Mideye iyi gelecek bitkilerin ve ürünlerin bulunduğu diyet programına uygun beslenmeli ki midedeki tahribatın yok edilmesi gerekir. Bunların haricinde atrofik gastrit rahatsızlığına yönelik olarak mutlaka midede yaratmıiş olduğu etkisi ile mide asidite seviyesinin düşmesine neden olarak sindirim sorunlarına yol açtığından diğer pek çok mide rahatsızlığının aksine gazlı/asitli içeceklerin ‘ideal’ seviyede tüketilmesi gerekir. Böylelikle mideye iyi gelecek asit sayesinde midedeki asidite seviyesinin oluşturulabilmesi sağlanabiliyor.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle