Hamilelikte Reflü Belirtileri, Nedneleri ve Tedavisi

Hamilelik sürecinde meydana gelen reflü sorunu çoğu zaman bebeğin doğumundan sonra annenin hormonları normale dönmeye başladığında kendiliğinden geçmeye başlayacaktır.

Hamilelikte Reflü

Hamilelikte ve normal yaşamda reflü özofagusta mide içeriğinin geri akımıdır. Bu sorun  zaman zaman  herkeste gözlemlenebilir. Yemek borusunu mideden ayıran sfinkter kasları, mideye yiyecek ile tükürük girmesine izin vermek için periyodik olarak açılmalıdır. Bu kaslar her zaman çabuk şekilde kapanmayabilir. Mide asidi yemek borusuna sık şekilde veya kronik olarak girdiği zaman tahriş, göğüs kemiğinin arkasında yanma veya tıkınma ağrısı meydana getirebilir. Şiddetli düzeyde gelişen reflü kalp krizi gibi hissedilebilir.  .

Gebelikte reflü kadınlarda yaygın olup, hastaların yaklaşık olarak % 80’ini etkilemektedir. Bağırsaklar hamile kadınlarda daha aktif şekilde çalışır. sfinkter maternal hormonların etkisi sebebiyle daha rahattır. Ayriyeten  büyüyen uterus içeriğini yukarıya çekerek mideye baskı uygular. Birçok mevcut reçeteli ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, bazı yaşam tarzı değişiklikleri semptomatik rahatlamaya katkıda bulunabilir. Asit reflüsünde tutarlı bir azalma özofagusun iyileşmesini ve daha az duyarlı hale gelmesini sağlayacaktır.

Nedenleri

Hamilelikte reflü neden olur, asit reflü, bazı asitler gastroza (özofagus) sızdığında başlar. Özofagusun astarlanması belli miktarda asit ile baş edebilir. Bunun yanı sıra olağan asit reflüsü miktarından daha fazla olması, özofagusun astarında semptomlara sebep olabilen bazı iltihaplanmalara neden olabilir. Hamileyken:

  • Meydana gelen bazı hormonların artan seviyesi, sfinkter kasında rahatlatıcı bir etkiye ortaya çıkartır. Farklı bir tabirle gebelik sırasında sfinkterin sıkılığı azaltılır.
  • Karında olan bebeğin büyüklüğü artan bir baskıya neden olur.

Yukarıdakilerden biri veya her ikisi, asidin özofagusa geri akma şansını arttırmaktadır. Hamilelik reflüsü çoğu zaman bebeğin doğumundan sonra hormonların gebe olmayan duruma geri döndüğünde ve bebeğin artık karındaki baskıyı arttırmadığı zaman giderek uzaklaşır. Gebelik dönemi öncesinde gastro-özofageal reflüye sahip kişilerde bu sorunun gelişme riski çok yüksektir.

Hamilelik Reflüsü Belirtileri

Semptomlar hafif ya da şiddetli şekilde meydana gelebilir. Hamilelik reflü belirtileri içinde;

  • Mide ekşimesi, bu durum üst karın veya alt göğüsten boyna doğru yükselen yanma hissiyatıdır. Kalp ile ilgisi olmadığı halde gebeler bu sorunu kalp hastalıkları belirtileri ile karıştırabilir.
  • Ağızdan ekşi tat alma
  • Üst karın ağrısı veya rahatsızlık
  • Göğüsün ucunun arkasındaki ağrı
  • Devamlı hasta hissetmek
  • Şişkinlik

Belirtiler, her zaman var olmanın yanı sıra gelip giden türde ortaya çıkma eğilimindedir. Hamilelik sırasında bu sorun herhangi bir dönem içinde başlayabilirler. Özellikle gebeliğin son üç ayında daha sık veya şiddetli olur.

Tedavisi

Yaşam Tarzı Değişimleri

Gebelikte reflü tedavisi kapsamında yaşam tarzı değişiklikleri gebelikte asit sızıntısını rahat bir hale getirmek adına gereklidir.

Belli Gıdalar, İçecekler

Belli gıdalar ve içecekler insanlarda reflüyü daha da kötü hale getirebilir. Belirli gıdaların soruna nasıl katkıda bulunduğu belli değildir. Bir besin semptomlara neden olabilirse semptomların düzelip iyileşmediğini görene kadar bu besinin kullanılmaması gerekmektedir. Bazı insanlarda tüketilen besinler semptomları daha kötü hale getirebilir. Bu besinlerin arasında;

  •  
  •  
  • Çikolata
  • Yağlı ve baharatlı gıdaların tümü
  • Meyve suyu
  • Sıcak içecekler
  •  
  • Alkollü içecekler

Ayriyeten reflünün artmaması adına ve semptomların kötülememesi için az az ve sık sık beslenmek gerekir. Gebelikte beslenme ile alakalı olarak uzman doktorlar anne adaylarına gerekirse beslenme ya da diyet listesi verebilir.

Sigara Kullanımı

Sigaraların içinde bulunan kimyasallar sfinkter kasını gevşetir ve asit reflüsü olasılığını oldukça fazla düzeyde artırır. Zaten sigara kullanımı gebelik sürecinde sağlık ve bebek açısından da zararlıdır. Sağlık bir bebek doğurmak ve anne adayı kendi sağlığına zarar vermemek adına en kısa sürede sigaradan uzaklaşmalıdır.

Duruş

Gün boyunca uzanarak yatmak ya da ileriye doğru kıvrılmak reflünün artmasını sağlar. Fazla oturmakta reflünün artmasına katkı sağlar. Her şeyin fazlasından kaçınmak gerekir.

Yatma

Semptomların çoğunluğu gece meydana gelir. Dolu bir mide yerine daha boş bir mide ile yatılmalıdır.  Bunun için yatmadan son üç saat içinde yemek yememek önemlidir. Yatmadan son iki saat içinde de usulü içecekleri içmekten kaçınmak gerekmektedir. Yatağın baş kısmına 10 ile 15 cm yükseltme yapılmalıdır. Anne adayı baş bölgesini yükselttiği zaman daha rahat uyur. Bu sayede yer çekimi asitin gullet (özofagus) içine geri akışı engellemeye yardımcı olacaktır. Baş bölgesinin yükseltilmesi alışkanlık haline getirilmelidir. Birkaç gün yapıp bıraktıktan sonra reflünün semptomları gece geri döner.

Tüketilen İlaçlar

Bazı ilaçların kullanımı sorunun meydana getirdiği sıkıntıları daha kötü hale getirebilir. Hamile kadınların bu ilaçlardan herhangi birini tüketmesi bu süreçte pek mümkün olmasa da tüketen kişiler mutlaka uzman doktora başvurmalıdır. İlaçlar ile alakalı her türlü sıkıntı da uzman doktor görüşlü alınır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle