35 Haftalık Gebelikte Yaşanan Mide Bulantısı Nedenleri

35 haftalık gebelikte bebeğin büyümesi ile birlikte iç organlarda oluşan baskı artacaktır. Özellikle mideye baskı yapan bebek annede mide bulantılarına neden olabilir.

35 Haftalık Gebelikte Yaşananlar

35.Haftada Görülen Mide Bulantısı

Doğumun yaklaştığı dönemlerden olan 35 haftalık gebeliklerde bebeğin büyümesi ve göğüs kafesine baskı yapmasından dolayı mide yanması ve mide bulantısı sıkça görülen belirtiler arasında bulunmaktadır. Bu belirtiler bebeğin doğum kanalına inmesi ile birlikte son bulacaktır. Ancak bebeğin doğum kanalına ineceği zaman belli olmadığından dolayı annenin yaşadığı mide bulantısı ve mide yanması birkaç hafta daha devam edebilir.

Normal bir gelişime sahip olan 35 haftalık bebeklerde ortalama boy 50 cm, kilo ise 2000-2500 gram aralığında olmaktadır. Bu aralıkta bulunan bebekler anne karnında geniş bir yer kapladığından dolayı bebeğin hareketlerinde kısıtlanmalar meydana gelmektedir. Gittikçe alanı daralan bebek ise 35. haftada annenin iç organlarına baskı yapacak ve bu baskı doğuma kadar devam edecektir. İç organlardan biri olan mide ise anneyi zorlayacak organlardan biri olduğu gibi fazla yemek yeme durumunda da mide bulantılarını tetikleyecektir.

35 haftalık gebelikte yaşanan mide bulantısı her hamilede farklı bir şekilde ortaya çıkabilmektedir. Kimi hamilelerde yemek yedikten hemen sonra görüldüğü gibi kimilerinde ise sevilmeyen bir besinin kokusu gelmesinde halinde de görülebilmektedir.  

35 Haftalık Bebek Gelişimi

35.haftada bebek kilo almıştır ve kilo alımına da devam etmektedir. Özellikle yağ dokusunun oluştuğu bu dönemde zihinsel gelişimin bir parçası olan beyin gelişimi de büyük oranda tamamlanmaktadır. Bütün iç organları gelişen bebek artık anne karnında güçlü tekmeler savurmaya başlar. Bu tekmeler çoğu zaman anne tarafından hissedildiği gibi annenin organlarına baskı uygulanması şeklinde de hissedilebilir. Özellikle idrar torbası ve mide gibi organlara baskı oluşan bu dönemde bulantılar kaçınılmaz olmaktadır.

Bebeğin hareket edebileceği alanın iyice azaldığı 35 haftalık gebelik döneminde bebek daha az hareket etmeye başlayabilir. Hareket düzeni değişen bebek bir süre sonra annenin midesinde yanmaya neden olabileceği gibi mide bulantılarının sıklaşmasına da neden olabilmektedir. Hamilelik boyunca herhangi bir mide bulantısı yaşamayan bayanlarda dahi 35. haftada bulantılar görülebilmektedir. Anne adayının idrar torbasına baskı yapan bebek aynı zamanda annenin kendini sürekli tuvalete gitme ihtiyacı içerisinde hissetmesine de neden olabilmektedir.

Gebelikte Mide Bulantısını Önlemek İçin Zencefil Tüketimi

Gebelikte Mide Bulantısına Doğal Tarifler

Nane- Limon Çayı

Gebelikte yaşanan bulantı ve kusmaların önlenmesinde kullanılabilecek en etkili yöntemlerden biri olan nane ve limon çayı aşırı yemek tüketilmesi gibi durumlardan dolayı oluşan mide bulantısını alacaktır.

  • 1 adet limon
  • 2 bardak su
  • 1 tatlı kaşığı kadar toz nane

2 bardak su demliğe koyularak kaynaması için altı açılır. Bir adet limon ise iyice yıkanarak dilimlenir ve suyun içerisine bırakılır. Daha sonra nanede eklenerek kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra 10 dakika dinlendirilir ve süzülerek ılık bir şekilde tüketilir. Günde en fazla 2 bardak tüketilebilen bu çay doktora danışılmadan tüketilmemelidir.

Zencefil ve Zencefil Çayı

Zencefil hamilelik döneminde görülen bütün bulantı ve kusmaların ortadan kaldırılmasında etkili olan bitkisel ürünlerden biridir. Toz şekilde tüketilebileceği gibi taze halde de tüketilebilir.

  • 1 bardak su
  • 1 çay kaşığı zencefil

Kaynayan bir bardak suyun içerisine toz zencefil atılır ve 3 dakika kaynadıktan sonra 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra süzülerek tüketilir. Günde en fazla 4 defa denenebilecek olan bu karışımda zencefil fazla oranda kullanılmamalıdır ve doktora danışılmalıdır.

Papatya- Ihlamur Çayı

Gebelikteki bulantıların giderilmesinde ve midenin rahatlatılmasında kullanılmasında en etkili bitkisel yöntemlerden biri de papatya ve ıhlamur karışımından oluşan çay tüketmektir.

  • 1 çay kaşığı kadar papatya
  • 1 çay kaşığı kadar ıhlamur
  • 1 bardak su

Bir bardak suyu kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında ise papatya ve ıhlamuru da ekleyerek birkaç dakika daha kaynatın ve altını kapatarak dinlenmeye bırakın. Günde en fazla 2 kere tüketebileceğiniz bu çay mide bulantısını aldığı gibi bağırsak hareketlerinizi rahatlatacak ve bebeğinizin de rahatlamasını sağlayacaktır. Doktor tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır.

Gebelikte Mide Bulantısına Karşı Alınabilecek Önlemler

  • Gebenin midesinin bulanmasına neden olabilecek besinler gebeye verilmemelidir.
  • Bulantı başladığında temiz hava alınmalıdır. Ortamda koku oluşturabilecek herhangi bir besin ya da eşya varsa kaldırılmalıdır. Ortam havalandırılmalıdır.
  • Aşırı yağlı, baharatlı besinlerden uzak durulması gerekir.
  • Yemek yendikten hemen sonra uyulmaması gerekir.
  • Sıvı gıdalar daha çok tüketilmelidir.
  • Annedeki bulantı psikolojik ise anne sakinleştirilmeli ve korkuları varsa bunu yenmesi adına konuşulmalıdır.
  • Bulantı başladığında anneyi ferahlatacak kokular verilebilir.
  • Sabah bulantısında yataktan kalkmadan beklemek ve tuzlu kraker tarzı besinler tüketmek de rahatlatıcı olacaktır.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle