Hamilelikte Gastrit Rahatsızlıkları İçin Uygulanabilecek Tedaviler

Hamilelik döneminde hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını riske atmadan çok sık görülen gastrit rahatsızlığının belirtilerinin yok edilmesi ve tedavisi için kullanılabilecek yöntemler ve ürünler.

Hamilelikte Gastrit Rahatsızlığı

Mide problemleri, gebelikte bayanların vücutlarında yaşanan ciddi değişimlerin bir etkisi olarak çok sık görülür. Özellikle de artık iki can taşıyan bayanların vücutlarında yaşanan başta hormonal değişimler olmak üzere pek çok farklı etken nedeni ile ciddi değişimler yaşanır ki bu durumda vücuttaki farklı fonksiyonların farklı şekillerde etkilenmesine neden olur. Bu durumda hamilelik süreci içerisinde bayanların vücutlarında farklı rahatsızlıkların görülmesine ya da zaten mevcut olan rahatsızlıkların hamilelik dönemi içerisinde çok daha şiddetli semptomlar ile görülebilmesi mümkün olur. Bu tip rahatsızlıklar arasında da mide rahatsızlıkları ilk sırada yer alırken, gebelikte midede en sık görülen rahatsızlıkların başında gastrit gelir. Toplum genelinde mide iltihaplanması problemi olarak bilinen bu rahatsızlığın ortaya çıkardığı semptomlar zaten farklı sorunlara yol açan hamilelik sürecinde çok daha ciddi semptomlar yaşanmasına neden olur.

Hamilelikte gastrit problemi yaşayan anne adaylarının herhangi bir şekilde endişe duymalarına gerek bulunmasa da rahatsızlığın oluşturacağı şikayetler nedeni ile kesinlikle göz ardı edilmemesi gerekir. Bu doğrultuda da eğer hamilelik süreci içerisinde gastrit belirtileri görülürse bu belirtileri göz ardı etmeden gerekli olan tetkikler ve tedaviler için uzman doktora başvuru gerçekleştirilmesi gerekir.

Gastrit Nedir?

Gastrit

Toplumda çok sık görülen mide rahatsızlıklarından birisi olan gastrit rahatsızlığı genel olarak midenin iç kısmını tamamı ile çevrelemekte olan mukoza üzerinde asidik etkilerden veya diğer faktörlerden kaynaklı olarak iltihaplanma ve yaralanma meydana gelmesi durumudur. Çok ciddi şikayetlerin yaşanmasına neden olan gastritin doğrudan tedavisinin sağlanabilmesi pek de mümkün olmasa da kronik hale gelmemesi ya da mide kanseri gibi sorunlar oluşturmaması açısından ortaya çıkışına neden olan etkenlerin yok edilmesi ve belirtilerini ortadan kaldırması amacı ile başta beslenme alışkanlıkları olmak üzere tüm yaşam tarzının değiştirilmesi gerekir.

Hamilelikte Gastrit Neden Olur?

Zararlı beslenme alışkanlıklarının midede yaratmış olduğu tahribat ile birlikte aynı zamanda da hamilelik döneminde anne adayının vücudunda sürekli yaşanan fiziksel hormonal değişimler de midede gastrit oluşumunun önemli nedenleri arasında yer alır. Bu doğrultuda da yemek borusunun fonksiyonel sorunlar yaşamasına ve beraberinde de midede yanma gibi belirtilerin yaşanmasına neden olur. Gebelikte gastritin oluşmasında önemli etkileri bulunan faktörler arasında;

  • Kalbin ucunda bulunan kapakçıktaki kasların düzgün/verimli çalışmaması,
  • Mide fıtığı,
  • İltihaplanma,
  • Mideye Helicobacter pylori isimli mide rahatsızlıklarının temel etkenlerinden olan bir bakterinin yerleşmesi ve çoğalması,

gibi nedenler yer alır. Bu gibi faktörler hamilelikte gastritin daha yoğun görülmesine de yol açar.

Hamilelikte Gastrit Belirtileri Nelerdir?

Gastritin midede ve vücutta oluşturmuş olduğu şikayetlerin etkileri genel olarak;

  • Birden çok bebek taşınıyorsa (ikiz, üçüz vs.),
  • Anne rahmindeki bebeğin normalden daha fazla kiloya sahip olması veya büyük olması,
  • Anne rahmindeki bebeğin, kalça bölgesine daha yakın bir noktada kalması,

gibi faktörler hamilelikte gastrit riskinin daha yüksek olmasına ve bununla birlikte belirtilerinin çok daha ciddi olmasına yol açar.

Midedeki bu gastritin ileri yaşlarda hamile kalan bayanlarda çok daha yüksek olasılıkla ortaya çıkması söz konusudur.

Hamilelikte Gastrit Tedavisi

Hamilelik döneminde hem anne adayının hem de bebeğin sağlığının korunabilmesi açısından kesinlikle ilaç tedavisi kullanılmaması gerekmektedir. Uzman jinekologlar tarafından yapılan kontroller çerçevesinde uygun görülmediği takdirde ilaç tedavilerinin uygulanmaması gerekmektedir. Bu çerçevede de günümüzde zaten uzmanlar gebelikte gastrit tedavisi için genel olarak ilaç tedavisi uygulamazlar. Ayrıca hamilelik öncesinde gastrit problemleri ile mücadele eden ve hamile kalan bayanların da mutlaka kullanmakta oldukları gastrit ilaçlarını kullanmayı kesmesi gerekir. Çünkü henüz gelişme döneminde olan fetüsün ilaçlar dolayısı ile zarar görebilmesi mümkün olur.

Zaten günümüzde çok şiddetli semptomlar görülmedikçe gastrit tedavisi için uzmanlar tarafından da ilaç tedavisi tercih edilmez. İlaç kullanımı yerine midede iltihaplanmaya neden olan besinlerin ya da zararlı alışkanlıkların tüketiminden kaçınılması, daha fazla hareket edilmesi ve düzenli bir yaşam tarzının kazanılması tavsiye edilir. Bununla birlikte gastrit diyeti ile midedeki tahribatın onarımının sağlanması ve gastritin semptomlarının bastırılması hedefleniyor. Hamilelik döneminde beslenmesi bebek gelişimi ve kendi sağlığı açısından çok önemli olan anne adaylarının uzman doktor tarafından hazırlanacak gastrit diyetine uygun şekilde beslenme alışkanlıkları edinmesi gerekir. Doktor tarafından yapılacak diyet programında doğrudan hem anne adayının hem de bebeğin ihtiyaçlarının karşılanırken, midede zarar oluşturabilecek besinlerden kaçınılması sağlanır. Böylelikle hamilelik sürecinde gastritin fazla şikayet oluşturmaması ve hatta iyileşme göstermesi sağlanabilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle