Hamilelikte Mide Yanması Kaçıncı Haftada Başlar?

Hamilelikte bebeğin her geçen hafta büyümesi ile birlikte mideye baskı uygulanması ile birlikte yemek sonrasında mide yanması, bulantı gibi sindirime bağlı sorunlar oluşabilir.

Hamilelikte Mide Yanması

Gebelikte Mide Yanması

Gebelikte mide yanması her 10 hamile bayanın 8’inde yaşanan bir sorun olmaktadır. Mide yanması ile birlikte hazımsızlık ve gaz şikayetlerinin yanında bulantı ve halsizlikte sıklıkla görülmektedir. Hamilelikte mide yanmasının nedenleri arasında hormonların fazla salgılanması sonucunda ve gebeliğin ilerleyen haftaları içerisinde bebeğin rahim içerisinde büyümesi sonucunda sindirim sistemine baskı uygulaması ile birlikte mide yanması sıklıkla görülecektir. Hamile bir bayanın mide yanması daha çok yemekleri yedikten sonrasında ya da içtikten sonra ortaya hemen çıkacağı gibi gıdaları aldıktan bir süre sonra da ortaya çıkması da görülebilir. Mide yanmasının dışında gebelikte sindirime bağlı olarak şu belirtilerde ilerleyen haftalarda çıkacaktır:

  • Mide bulantısı;
  • Hazımsızlık;
  • Kusma;
  • Kabızlık;
  • İshal;
  • Yemek borusunda yanma;
  • Ağza asitli su gelmesi.

Ortaya çıkan mide yanmasının nedenleri arasında gebelikte salgılanmakta olan hormonlar bulunmaktadır. Bu hormonların sindirim sisteminde bulunan organları etkileyecek olması nedeniyle sindirimin zorlaşmasına neden olacaktır. Gebeliğin her haftasında bu hormonların daha da salgılanması gebe kadını doğuma hazırlamak için kasların gevşemesini sağlayacaktır. Salgılanan hormonların mide kaslarının da gevşemesinde etkili olacağından mide kapakçığı adı verilen kas olan kapakçık etkilenecektir.

Bu durumda da gebe kadının yediği ve içtikleri tam olarak sindirilemeyecek olduğundan yedikleri ve içtikleri ağzına gelirken mide yanması ve göğüs bölgesinde de yanma oluşacaktır.

1 ile 5 Haftalık Gebelikte Mide Yanması

Gebeliğin ilk haftasından itibaren progesteron hormonunun salgılanmaya başlaması ile birlikte bayanların hazımsızlık problemleri başlayacaktır. Mide içerisinde bu hormon nedeniyle sindirim sorunları başlayacak ve midenin boşalması da gecikecektir. Bununla birlikte mide yanması ortaya çıkacaktır. Gebeliğin ilk haftaları içerisinde mide yanması, daha öncesinde reflü ya da başka bir sindirim sistemine ait olan hastalığı olmaması durumunda çok şiddetli olmayacaktır. Bu haftalar içerisinde daha çoğunlukla mide bulantısı ve kusma durumları olacak ve halsizlik anne adayının yaşayacak olduğu sorunların başında gelmektedir.

6 ile 10 Haftalık Gebelikte Mide Yanması

Gebeliğin bu dönemleri içerisinde bebeğin boyutlarında büyüme ve kilosunda artış olacaktır. Bebeği beslemekte olan plasenta da büyümeye başlayacaktır. Annenin mide yanma sorunu bebeğin hissetmeyeceği sindirimi zor olan yiyecekler yemeye başlaması ile birlikte bu dönem içerisinde ortaya çıkacaktır. Gebelik sırasında ortaya çıkan sorunların başında olan ayak ve el şişmeleri bu dönem içerisinde görülmektedir.

Sindirimi zor olan yiyeceklerin yenmesi durumunda asit tekrardan yemek borusuna kaçacak olduğundan mide yanması, mide bulantısı oluşacaktır.

11 ile 15 Haftalık Gebelikte Mide Yanması

Bu dönem içerisinde olduğu zaman anne adayının hormon üretiminin çok fazla artış olacaktır. Bu hormonların olması ile birlikte sık sık baş ağrısı görülecek ve idrara çıkmakta artma görülecektir. Sindirim problemleri ortaya çıkacak olduğundan anne adayında yediklerini hazmetme sorunu olacaktır. Bununla birlikte kusma görülecektir. Daha çoğunlukla göğüs bölgesine yayılacak bir yanma ortaya çıkar. Yorgunluk ve kalp çarpıntısı da bu dönem içerisinde yoğun olarak kendisini gösterecektir.

16 ile 20 Haftalık Gebelikte Mide Yanması

Bebeğin organlarının oluşmaya başlaması ile birlikte bebeğin gelişimi hızla tamamlanmaya başlaması için kilo alacak ve rahim büyümeye başlayacaktır. Rahmin genişlemesi ile birlikte pelvis bölgesine baskı uygulamaya başlar. Bu durumda da anne adayının karnın alt ve karnın üst kısmında ağrılar meydana gelecektir. Kusma sorunu daha çok sindirimi zor olan yiyecekler sonrasında olsa da mide yanması uzun süreli meydana gelecektir.

21 ile 25 Haftalık Gebelikte Mide Yanması

Anne karnında bebeğin büyümeye başlaması 20 hafta sonrasında ciddi oranda artış görülecektir. Bebeğin kilo alması her geçen gün fazla olacak ve boyu 16 santim civarında olacaktır. Saçı çıkmaya başlayacağı için anne adayında sık sık mide bulantısı ve kusma görülecektir. Bebek bu haftalarda hareket etmeye başlayacaktır. Bununla birlikte sürekli olarak hareket etmesi sonucunda annenin midesine baskı uygulayacaktır. Bu durumda anne adayının midesine uygulanan baskı sonucunda yanma zaman zaman görülecektir. Sindirim sorunu olacağından sıklıkla hazımsızlık problemlerinin de olması görülecektir.

26 ile 30 Haftalık Gebelikte Mide Yanması

Hamilelikte son haftalara yaklaştıkları için bu dönem içerisinde annenin karın bölgesinde bebeğin hacminin artması ile birlikte ağrı ve yanma belirtileri oldukça artacaktır. Rahmin genişlemesi sonucunda birçok iç organa baskı uygulayacaktır. böbreklere ya da mideye uygulanan baskı sonucunda bu organlarda bazı ağrılar ortaya çıkabilir.

Bunlar doğum sonrasında kendiliğinden biter ve geçer. Bebeğin büyümesi ile birlikte organların yukarı çıkması sonucunda anne adayında oluşan mide yanmasından başka kalp çarpıntıları da şiddetlenecektir.

31 ile 35 Haftalık Gebelikte Mide Yanması

Gebelikte son haftalara girilmesi ile birlikte leğen kemiğine baskı uygulayacağından bu bölgelerde ve karın kısmında ağrı olacaktır. Mide yanması gebeliğin son aylarına girilmesi ile birlikte daha belirgin ortaya çıkacaktır. Baskının artması ile birlikte yanmanın şiddetli olarak ortaya çıkması da görülmektedir. Hamileliğin sonuna yaklaşıldığı zamanlarda sindirim sistemine baskı uygulaması ile birlikte oluşan mide yanması, göğüs yanması ve kalp çarpıntısı daha yoğun olarak görülecektir.

36  ile 39 Haftalık Gebelikte Mide Yanması

Bebeğin boyu 45 santim ile 53 santime ulaşacağı gibi kilosu da 3 kilo gramdan daha fazla olacaktır. Bu durumda rahmin büyümesi ile birlikte mideye ciddi oranda baskı uygulayacak ve gebelikte bayanın mide yanma şikayeti ciddi oranda artacaktır. Bebeğin doğum kanalında olacağından bu durumda mesaneye ciddi oranda baskı uygulayacaktır. Bu durumda da anne adayının sık sık idrara çıkmak isteyecektir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle