Hamilelikte Gaz Sancısı Sorunu İçin Doğal Çözümler

Hamilelik sürecinde sıkça görülen gaz sancısı sorununun nedenleri ve önleyici uygulamalar. Hamilelikte gaz sancısı için en etkili ve en doğal tedavi yöntemleri.

Hamilelikte Gaz Sancısı Sorunu

Hamilelikte gaz sancısıHamilelikte yaşanan gaz sancısı sorunları, genel olarak bu zorlu sürecin olağan süreçlerinden birisi haline gelmiştir ki hemen hemen her anne adayı gebelikte gaz sancısı sorunlarını şiddetli şekilde yaşar. Hamilelikte haz sancısının yaşanmasının nedenleri arasında;

  • Kabızlık.
  • Hamilelik öncesi sindirim problemleri.
  • Beslenme hataları.
  • Spor yapmama.
  • Hormonal değişim ve artış.

gibi faktörler yer alır. Bu faktörler gebelikte anne adaylarının ciddi gaz sancısı ve buna bağlı midede ve karın bölgesi geneline yayılan ağrı şikayetleri yaşamasına neden olur. Hamilelikteki gaz sancısı sorunlarının gebelik dolayısı ile ilaç kullanımıyla kolayca çözülememesi nedeni ile uzmanlar bu süreç içerisinde midedeki gaz sancısı sorunlarına yönelik olarak iyi gelecek bitkiler ve besinler ile doğal tedavi sağlanmasını tavsiye ediyor.

Hamilelikte Gaz Sancısına İyi Gelen Şeyler

Hamilelikte sıkça yaşanan gaz sancısı ve mide problemlerine yönelik olarak bir takım önleyici hareket ve müdahaleler ile engel olabilmek mümkündür. Yaşanan gaz sancısının şiddetini hafifletmek ya da tamamen geçirebilmek için anne adayları gaz sancısı yaşadıkları zamanlarda bazı hususları yerine getirmeleri gerekir.

Az ve Yavaş Beslenme

Hamilelikte beslenme hataları gaz sancısı ve diğer mide problemlerinin en önemli nedenleri arasında yer alır. Özellikle de aşerme gibi durumların etkisi ile de anne adaylarının besinleri büyük porsiyon şeklinde tüketmeleri, mide içerisindeki sindirim fonksiyonunun güç hale gelmesine neden olur. Yaşanan sindirim sorunları da beraberinde gaz sıkışmasına ve sancılarına neden olur. Aynı şekilde yemeklerin çok hızlı şekilde yenmesi de hava yutulmasına ve buna bağlı mide içerisinde gaz birikmesine neden olarak, yine gaz sancısı şikayetlerinin oluşmasına neden olur. Bu yüzden de hamilelikte mutlaka öğünlerin günde 3 yerine 6 öğün şekline yayılmasına ve tüm besinlerin yavaş yavaş, iyice çiğnendikten sonra yutulmasına dikkat edilmelidir.

Spor Egzersizleri

Jinekolog ve kadın doğum uzmanları tarafından hamilelikteki vücut durumuna yönelik olarak uygun koşullarda hazırlanan spor egzersizi programına uygun şekilde egzersizlerin aksatılmadan, düzenli olarak yerine getirilmesi hem sindirim hem de boşaltım fonksiyonu sorunlarının yok edilmesine yardımcı olur. Spor egzersizleri her hamilelikte görülebilen gaz sancısı sorunlarına da iyi gelir. 

Sağlıklı Beslenme

Gebelikte muhakkak beslenmenin doğal ve sağlıklı bir şekilde olması gerekir. Bu yüzden de midede gaz birikmesine neden olabilecek ve bunun devamında şiddetli gaz sancısı ve karın ağrılarının yaşanmasına neden olabilecek;

  • Çok yağlı yemekler.
  • Şeker içeren tahıl ürünleri.
  • Asitli içecekler.
  • Soğan.
  • Lahana.
  • Baharat ve yağ içeriği yüksek soslar.

kesinlikle tüketilmemelidir. Özellikle bunları sorun yaşamaması nedeniyle az miktarda tüketen anne adaylarının gaz sancısını hissetmeleri halinde kesinlikle tüketimini kesmeleri gerekir.

Hamilelikte Gaz Sancısına İyi Gelen Besinler

Hamilelikte gaz sancısına iyi gelen besinlerHamileliğin geneline yayılacak şekilde şiddetli gaz sancısı şikayetlerini sıkça yaşayan anne adayları bitkiler ile hazırlayabilecekleri doğal kür ve bitki çayları sayesinde gaz sancısından kurtulabiliyor ya da etkilerini önemli oranda düşürebiliyor. Tüketilecek doğal besinler bulunduğu gibi özellikle midedeki asit miktarının artışına neden olabilecek düzeyde asit içeren narenciye gibi ürünlerin tüketilmemesine de dikkat edilmelidir. Anne adayının bu tip şikayetlerde tüketecekleri besinlerin temelinde midede gaz birikmesine neden olabilecek niteliklerdeki besinlere yer verilmemesi gerekir. Özellikle de bebeğin gelişimi açısından da olumsuz etkilerde bulunabilecek bu tip besinler doğal olsalar da olumsuz etkiler teşkil edebiliyor. Bu yüzden de bu tip şikayetlerin giderilmesi amacı ile uygulanacak doğal çözümlerin uygulanmasından önce uzman görüşünün alınması, bu sürecin daha sağlıklı ve daha doğru bir şekilde geçirilmesine yardımcı olur.

Papatya

Normal dönemde ya da hamilelik sürecinde yaşanan bir mide problemi veya sindirim sorunu söz konusu ise en güçlü doğal tedavi papatyayla sağlanır. Bu yüzden de uzmanlar ilaç kullanımının gerçekleştirilemediği hamilelik döneminde anne adaylarının gaz sancısı şikayetine maruz kalmaları halinde papatyadan yapacakları doğal ve taze bitki çayı ile gaz sancısı şikayetlerinden kurtulabilir. Papatyadan yapılacak bitki çayı için;

  • Su (200 ml).
  • Papatyanın çiçek kısmının kurutulmuş hali (1 çay kaşığı).
  • Taze ve katkısız, doğal bal (1 çay kaşığı/isteğe bağlı).

malzemeleri gerekir. Papatyadan bitki çayı yaparak, gaz sancısını giderebilmek için önce suyun iyice kaynatılıp, ocaktan alınarak, bir bardağa koyulması gerekir. Daha sonra soğumadan içerisine 1 çay kaşığı kadar papatyanın kurutulmuş çiçek kısmı ilave edilerek, iyice karıştırılmalıdır. Ardından 10 dakika kadar demlenmesi beklenir. Demlenmiş  papatya çayının içerisine tadını lezzetlendirmek amaçlı isteğe göre bal ilave ederek, taze şekilde tüketilebilir. Gaz sancısı yaşanan dönemlerde günde 1 ya da 2 bardak kadar papatya çayının tüketilmesi tavsiye edilir.

Muz

Tüm gaz problemlerinin hemen hemen en önemli kaynağı kabızlıktır. Hamilelikte de kabızlık artık olağan bir sorun haline geldiğinden, gaz sancısını gidermek için kabızlığa iyi gelecek besinlerin tüketilmesi tavsiye edilir. Bu konuda da lifli gıdalar çok etkili olur. Özellikle muz hem besin değerleri hem de yüksek lif oranları ile anne adayının kabızlık ve buna bağlı gaz sancısı şikayetlerinin giderilmesine yardımcı olur. Gün içerisinde 1 ya da 2 tane taze ve organik muz tüketilmesiyle gaz sancısı sorunu, hamilelikte büyük bir sorun olmaktan çıkıyor.

Yulaf

Muz gibi lif içeriği çok yüksek olması nedeni ile hamilelerin hem kabızlık hem de gaz sancısı sorunlarını gidermede en etkili besindir. Yulafın düzenli olarak öğünlerde ya da öğün aralarında ‘yulaf ezmesi’ olarak tüketilmesi gaz sancısının daha oluşmadan önlenmesine ya da etkilerinin çok düşük şiddetlerde kalmasına yardımcı olur.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle