Gastrit Belirtilerine İyi Gelen Meyveler ve Diğer Şeyler

Gastrit rahatsızlığının başta mide yanması ve mide ekşimesi olmak üzere ortaya çıkardığı tüm semptomlara iyi gelecek ve gastritin midedeki tahribatını onarması için tüketilmesi önerilen meyveler.

Gastrite İyi Gelen Şeyler

Gastrite iyi gelen şeyler

Miden iç yüzeyinde iltihaplanma ve yararlara yol açan bir tip mide rahatsızlığı olan gastritin etkilerinin yok edilmesi ve midedeki tahribatın onarımına karşı iyi gelecek doğal tedavi yöntemleri bulunuyor. Gastrite karşı iyi gelen şeyler genel olarak doğal ve bitkisel niteliğe sahip durumda bulunuyor. Zaten günümüzde de gastrit gibi mide rahatsızlıklarının tedavi edilmesinde ilaç kullanımından ziyade daha ağırlıklı olarak midede tahribatına yol açabilecek ve aynı zamanda da gastritin semptomlarını tetikleyecek niteliklerdeki zararlı besinlerden kaçınılması ve mideye iyi gelen şeylerin tüketilmesi öneriliyor. Bu çerçevede de uzmanlar doğrudan mideye iyi gelen ve aynı zamanda da bağışıklık sistemini güçlendirecek niteliklerdeki besinlerin tüketilmesini tavsiye ediyor.Günlük yaşantı içerisinde çok ciddi etkileri olması sonucunda gündelik yaşamın akışını dahi etkileyebilen gastritin etkilerinin baskılanması ya da tamamen yok edilebilmesi için sebze ve meyveler tüketilmelidir. Özellikle de midede tahribatı arttıracak ve bu konuda önemli bir faktör olan mide asiditesini yükseltebilecek yağlı ve baharatlı gıdaların tüketilmesinden kaçınılması gerekir.

Midede asidite seviyesinin yükselmesine neden olacak kola gibi gazlı içeceklerin tüketiminden de mutlaka kaçınılması gerekir.

Gastrite iyi gelen şeyler arasında ilk sırada zencefil bulunur. Zencefil yapısal özellikleri çerçevesinde ‘anti inflamatuar’ ve ‘antibakteriyel’ niteliklere sahiptir. Bu yapısal özellikleri ile de gastrit tedavisi için etkin şekilde kullanılıyor. Zencefil sayesinde rahatsızlığın oluşturmuş olduğu inflamasyonların yok edilmesi ve ortaya çıkan enfeksiyonel etkileri yok edebilmek amacı ile kullanılır. Gastritte sık görülen hazımsızlık ve şişkinlik gibi problemlerin giderilmesi açısından da zencefil son derece önemli bir kaynak niteliği taşır. Bir diğer anti inflamatuar ve antibakteriyel niteliğe sahip olan bitkilerden birisi olarak nane de gastritin doğal tedavisi için etkin şekilde kullanılır. Özellikle de nanenin temel yapısal özellikleri çerçevesinde midenin iç yüzeyinde bulunan mukoza tabakasındaki iltihaplanmanın etkilerinin hafifletilmesine yardımcı olur. Bununla birlikte nane gastritin en belirgin belirtileri arasında yer alan midede sık bulantı, hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi rahatsızlıklarında şiddetinin hafiflemesine yardımcı olur.

Gastrite karşı en etkili doğal ve sağlıklı besinlerden birisi de yoğurttur. Bu yüzden de uzmanlar tarafından hazırlanan gastrit diyeti programlarında yoğurt sıkça kullanılır. Gastritin hem karın bölgesinde hem de göüs bölgesinde oluşturduğu ağrı şikayetlerinin giderilmesinde yardımcı olan yoğurt aynı zamanda da gastritin en önemli nedenleri arasında bulunan Helicobacter Pylori isimli bakterinin çoğalmasını önlenmesi ve yok edilmesinde de son derece etkili olur. Aynı zamanda da bu gibi bakterilere karşı olduğu gibi diğer bakterilere karşı da vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur.

Gastrite İyi Gelen Meyveler

Gastrit rahatsızlığı teşhisinin koyulmasından sonra öncelikli olarak beslenme alışkanlıklarının sağlıklı ve temel bir yapıya büründürülmesi gerekiyor. Bu uygulama ardından da hastanın mutlaka midesindeki tahribatı yok edecek ve aynı zamanda da gastritin yaratacağı şikayetlerine iyi gelecek ve önleyici etki oluşturacak meyveler tüketilmesi gerekmektedir. Buna göre de günümüzde gastrite iyi gelen meyveler arasında;

Çilek

Çilek

Çilek, gastrite karşı en fazla tavsiye edilen meyveler arasında yer alır. İçeriğinde bulunan temel bileşenleri sayesinde hem ‘anitoksidan’ yapıya sahip olması hem de ‘fenolik bileşikleri’ ile gastritte iyileştirici etkiler oluşturur. Bununla birlikte çilek sayesinde mide iç cephesini çevreleyen mukozada oluşabilecek iltihaplanmanın önlenmesinde ve etkilerinin hafifletilmesinde yardımcı olur. Prof. Dr. İbrahim Şaraçoğlu tarafından da sıklıkla öneriliyor.

Çilek ile Gastrit Tedavisi (Kür Tarifi)

Gereken Malzemeler

  • Su (1 bardak),
  • Çilek yaprağı (1 çorba kaşığı),

Yapılışı

Bir kap içerisinde 1 bardak su ile 1 çorba kaşığı çilek yaprağı karıştırılarak, 5 dakikalık kaynatma süresince ocakta tutulur. Daha sonra 2 veya 3 dakika kadar soğumaya alındıktan sonra doğrudan tüketilmelidir.

Nasıl Kullanılmalı?

Hastada görülen gastrit şikayetlerinin tamamen geçmesine kadar ya da düzenli olarak 1 hafta boyunca uygulanması tavsiye edilir.

Muz

Midenin en önemli dostlarının başında muz gelir. Mide içerisindeki yıpranma ve yaraların tedavi edilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda da gastritin en olumsuz etkilerinden olan sindirim sorunlarının yok edilereki hazmın daha kolay gerçekleştirilmesine yardımcı olur. Lifli içeriğe sahip olması nedeni ile gastrit şikayetleri yaşayan kişiler için uzmanlar tarafından günde 1 adet muz tüketilmesi öneriliyor. Bu şekilde midedeki yanma ve mide ekşimesi sorunlarının yok edilmesine yardımcı olur.

Papaya

Tropikal meyve sınıfında bulunan papaya, mide yanması ve ekşimesine iyi gelir. Gün içerisinde 2 veya 3 adet dilim halde tüketilmesi önerilir.

Gastrite İyi Gelmeyen Meyveler

Meyveler her ne kadar mideye iyi gelse de ve midedeki tahribatı yok etse de yine bazı meyvelerin içerikleriyle midede oluşturacakları etkiler nedeni ile mutlaka kaçınılması gereken yiyecekler arasında yer alır. Gastriti bulunan kişilerin mutlaka;

  • Henüz olgunlaşmamış meyvelerden,
  • Kızılcıktan,
  • Greyfurttan,
  • Portakaldan,
  • Limondan,
  • Domatesten,

uzak durması gerekir. Bu meyveler içerdikleri yüksek asit değerleri ile midede asidite seviyesinin artışına ve bunun sonucunda da gastritin semptomlarının tetiklenmesine neden olur.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 2,67 out of 5)
Loading...

Yorum ekle