Helikobakter Pilori ve Gastrit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
İnsanlara helikobakter piloru bakterisi bulaşması durumunda sindirim sisteminde çoğalacak olan bakterinin mide astarının aşınmasına neden olarak gastrit oluşmasına neden olur.
İçindekiler
H Pylori Gastriti
İnsanların helikobakter piloru bakterinin bulaşması sonucunda bu bakteri sindirim sisteminde etkili olacak ve kişilerin sindirim organlarında hızla çoğalacaktır. Bir bakteri türü olan bu helikobakter piloru bulaşma sonucunda sindirim sisteminde oluşur. Hastaların çoğunlukla midelerinde ortaya çıkacak ya da ince bağırsaklarında çoğalmaya başlayacaktır. Kişilerin çocukluk dönemi içerisinde midesine bulaşması ile enfeksiyonların ortaya çıkması ve belirtilerin akut ya da kronik olarak oluşmasına neden olur. Hastalık mide astarının iltihaplanarak şişmesinde etkili olmaktadır. İnsanlara bulaşmış olan helikobakter piloru bakterisi midenin asidik ortamında yaşayarak çoğalmaktadır. Mide asit miktarında azalmaya neden olacaktır. Vücudun bağışıklık sistemine karşı dirençli olması nedeniyle bağışıklık sistemi herhangi bir şekilde bu bakterinin yok olmasında etkili olmayacaktır.
H. pylori bakterisinin insanlara nasıl bulaştığı ve bu bakterinin nasıl yayılmakta olduğu günümüzde tam olarak bilinmemektedir. Bu bakterinin ağız yoluyla insanlara bulaştığı düşünülmektedir. Ayrıca hijyenine dikkat edilmemesi durumunda ve içme sularının kirlenmiş olması sonucunda ve gıdaların hijyenine uymamaları sonucunda temas yolu ile de bulaşması söz konusu olabilir.
Özellikle de gün içerisinde sık sık kişinin ellerini yıkaması ve içme suyunun temizliğine dikkat etmesi gerekmektedir.
H. pylori mide mukozasında iltihaplanma oluşmasına neden olacak ve mide asit ile çoğalmasına da neden olacaktır. Mide hücrelerinin sertleşmesine ve savunmasız kalmasına neden olur. Kişilerin sindirim sisteminde oluşması ve yayılması sonucunda savunmasız kalmalarına neden olur. Gastrit gelişmesi sonucunda H. pylori bakterisi kişilerin mide astarının tahriş olmasında ve kişilerin mide asit miktarında azalma oluşması ile birlikte mide astarında iltihaplanma ve tahriş olmaya neden olacaktır. H. pylori bakterisinin mide dışında da etkilemekte olduğu ince bağırsaklar bulunmaktadır. Ayrıca duodenum etkilenmesi sonucunda ülser meydana gelmesine de neden olacaktır.
H Pylori Gastriti Belirtileri
İnsanlara helikobakter piloru bakterisinin bulaşması sonucunda akut olarak gelişmemesi durumunda hastalarda herhangi bir belirti vermeyebilir. Bu hastaların zaman içerisinde helikobakter pilori bakterisinin çoğalması ile birlikte mide astarında iltihaplanma görülmesi ile birlikte ortaya çıkacak olan gastrit meydana gelecektir. Kişilerde belirtileri arasında özellikle karın ağrısı çok şiddetli olacaktır. Hastanın aç olması durumunda ya da yemeklerden sonra karın ağrısının daha da şiddetlenerek kişinin rahatsız olmasına neden olur. Hastalarda helikobakter piloru bakterisi oluşması ile birlikte mide astarının iltihaplanması ile birlikte şu belirtiler ortaya çıkar:
- Şiddetli karın ağrısı;
- Geğirme;
- Şişlik oluşması;
- Mide bulantısı;
- Ekşime;
- Kusma;
- İştahsızlık;
- Kilo kaybı;
- Yutkunma sorunları;
- Kansızlık;
- Koyu renkli dışkı;
- Halsizlik.
Hastalarda oluşan helikobakter piloru bakterisinden kaynaklı olarak ortaya çıkacak olan belirtilerin siyah ve çok koyu renkte dışkı olması ya da kusma sırasında kan gelmesi gibi durumlar meydana gelebilir. Bu semptomlar çok ciddi olan belirtiler arasında olmaktadır.
Bu bakterinin çocuklarda daha çok görülmektedir. Kişilerin bu bakteriyi kapmaması için hijyenine çok dikkat etmesi gerekmektedir. Hastalığın tetiklenmesinde en çok stres ve alkol tüketimi de fazla olacaktır.
H Pylori Gastriti Tedavisi
H. Pylori bakterisinin sonucunda ortaya çıkacak olan gastrit meydana gelmesi sonucunda bunun tanısını koymak için doktor muayenesi gerçekleşmesi ve doktor tarafından bazı testler istenecektir. Bu testler şunlardır:
- Kan testi;
- Dışkı kültürü;
- Solunum testi;
- Endoskopi;
- Biyopsi.
Bakterinin tanısı konulmasının ardından bakterinin ölmesi için hastanın tedavisinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu bakterinin mide ülseri ya da mide kanseri oluşmasında etkili olacaktır. Bu bakterinin ölmesi için ilaçlar doktorun gözetiminde kullanılması gerekmektedir. Bakterinin ölmesi için antibiyotik reçete edilmesi durumunda birçok kişinin bakterisinin yok olduğu görülmektedir. Hastalara şu ilaçlar reçete edilir.
- Antibiyotik;
- Klaritromisin;
- Lansoprazol;
- Esomeprazol;
- Pantoprazol;
- Metronidazol;
- Amoksisilin.
Bu ilaç grubunda olan ilaçların tüketilmesi durumunda iyileşme belirtileri görülecektir. Fakat ilaçların bazılarının genel olarak kullanan kişilerde yan etkilerin oluşmasına neden olur.
İstenmeyen yan etkilerin kişilerde gerçekleşmesi durumunda hastaların ilaçları kullanmayı bırakarak bu konuda doktoruna bilgi vermesi gerekmektedir.
H Pylori Gastriti Diyeti
Hastaların bakteri bulaşması sonucunda gastrit meydana geldiğinde gastrit oluşmasını engellemek için hastanın yaşam tarzına çok dikkat etmesi gerekmektedir. Kişilerin özellikle yaşam tarzında yapacak olduğu önlemler arasında alkol kullanımını ve sigara tüketimini asla yapmaması gerekmektedir. Baharatlı yiyecekler her zaman için gastrit belirtilerinde artma olmasına neden olacaktır. Özellikle sindirim konusunda hazmı kolay olan yiyecekler ve içecekler tüketmelidir.
Hastaların bakteri ile savaşması için her zaman antibakteriyel özelliğine sahip olan yiyecekler tüketmelidir. C vitamini alması gerekiyor. Fakat asit miktarı fazla olan yiyecekler ve içeceklerden uzak durmalıdır. Şeker ya da rafine edilmiş olan gıdalardan uzak durmaları gerekiyor. Özellikle hastanın koyu yeşil yapraklı olan sebzeleri tüketmeli ve yediği yiyeceklerin her zaman için çok çiğnemesi gerekiyor.