Boğaz Reflüsü Tedavisi ve Alacağınız Önlemler Nelerdir?

Boğaz reflüsüne sahip olan bir hastanın ses telleri de derinden etkilenecektir. Bu durumda hastanın reflü tedavisi için bir takım önlemler alması ve hastaya reçete edilen ilaçları kullanmalıdır.

Boğaz Reflüsü Tedavisi

Boğaz reflüsünde daha çok hastanın şikayetleri arasında ses kısıklığı meydana gelecektir. Sık sık boğazını temizlemek isteyecek, geniz akıntısı oluşacak ve ağızda acı bir tat oluşma hissi  gibi belirtiler hastanın ciddi sorunlarından bir tanesi olmaktadır. Hastaya boğaz reflüsü tanısının konulabilmesi için ilk olarak özel kameralı bir cihaz yardımıyla endoskop yapılan boğaz, ses teli muayenesi yapılacaktır. Hastalığın tedavisinde uygun olarak burundan yemek borusuna kadar indirilecek bir pH değeri ölçecek bir cihaz da kullanılabilir. Mide reflüsünde mide yanması gibi şikayetler oluşmaktadır. Boğaz reflüsünde ise her zaman bu şikayetler oluşmaz.

Hatalığın tedavisi oldukça güç bir süreyi kapsamaktadır. Zahmetli bir tedavi hastayı beklemektedir. Bunun nedenlerinden biri dokunun hasar gördüğü için dokuyu tekrardan eski haline getirmek oldukça zahmetli bir işlem olacaktır.

Hastaya ilk olarak uygulanacak tedavi yöntemi içerisinde ilaç tedavisi olacaktır. Tedavinin uzun sürecek olması nedeniyle Proton pompa inhibitörleri gibi ilaçlar kullanımı uygun olacaktır. Ayrıca aljinik asid ilaçları da hastaya doktor tarafından reçete edilecektir. Reflü tedavisinde sıklıkla kullanılmakta olan ilaçlar ise şunlardır:

  • Proton pompa inhibitörleri;
  • Histamin H2 reseptör antagonistleri;
  • Antiasidler.

İlaç tedavisinin yanı sıra hastanın ses egzersizlerini yapması da önerilmektedir. Bunun nedenleri reflü sonucunda hastada oluşacak ses tellerinde ki sorunlar sonucunda birçok kişinin sorunları olacaktır. Bu sorunlar ses tellerinde ve sesinde olacağı için ses terapisi hastanın alması gerekebilir.

İlaç tedavisinin başarılı olmaması durumunda hastanın boğaz reflüsü ameliyat ile tedavisi söz konusu olabilir. Bunun için hastaya özel bir sedasyon uygulanacaktır. Bunun ardından hasta uykuya geçecek ve herhangi bir ağrı ya da yanma hissi olmadan ameliyat işlemi 30 dakika içerisinde gerçekleşecektir. kamera yardımıyla mideye inilecek ve reflü hastalığına sebep olan kasların güçlendirmesi için gerekli müdahale uygulanacaktır. Bu yöntem en son başvurulacak olan yöntemlerin başında gelmektedir. Hastanın ilk olarak ilaç tedavisi uygulanır ve ilaç tedavisine nasıl yanıt verip vermediği beklenir.

Boğaz Reflüsü Önlemler

Hastalığın tedavisinde yardımcı olmak için hastanın da dikkat etmesi gereken bazı durumlar olacaktır. Bunlar daha sık ve çok az gıdalar olması olur. Gün içerisinde 1-2 kez yemek yememeli bunun yerine günde 3 ya da 4 defa yemek yemeli ama az bir şekilde yemek tüketmelidir.

Boğaz reflüsüne sahip olan bir hastanın uyumadan en az 3 saat öncesinde herhangi bir şey yememeli ve içmemesi gerekmektedir. Yatış pozisyonunuz her zaman için hastalığın tedavisinde çok önemli olacaktır. Bu nedenle de yüksek yastıklarda yatmanız gerekmektedir. Böylelikle boğazınıza asit kaçağını da önlemiş olacaksınız.

Giyinmiş olduğunuz kıyafetler hastalığın tedavisinde çok önemli olmaktadır. Bu nedenle de sıkı ve midenize baskı uygulayacak olan kıyafetler giymeyin.Tok karnına spor yapmayı alışkanlık haline getirmemelisiniz. Her zaman için aç karnına spor yapmanız gerekmektedir. Karın egzersizi gibi olan mekik hareketlerinden hastanın uzak durması gerekmektedir. Gün içerisinde reflü hastalığına zararlı olan gıdalar tüketmemesi gerekmektedir. Özellikle de acılı olan baharatlardan uzak durması ve gazlı içeceklerden alkol gibi içeceklerden uzak durması çok önemlidir.

Unlu gıdalar boğaz reflüsünün oluşmasında etkili olacaktır. Bu nedenle de hamur işi tüketmemeniz gerekmektedir.

Hastanın uzak durması gereken bir takım yiyecekler bulunmaktadır. Bunların içerisinde çikolata, kakao, kahve gibi mideye zararlı olan yiyecekler ve alkol tüketiminden hastanın vazgeçmesi gerekmektedir. Daha çok süt ve yoğurt gibi ürünler tüketmeniz tavsiye edilmektedir. Ayrıca ekşi olan gıdalar mideye zarar verecektir. Bu nedenle de portakal, limon gibi gıdalar tüketilmemelidir.

Sigara mide sağlığı açısından son derece zararlı olması ile bilindiği için boğaz reflüsüne sahip olan kişilerin sigara tüketmemeleri tavsiye edilmektedir. Özellikle de salatalarınıza limon suyu ya da sirke gibi ekşi tatlar tatmamanız gerekmektedir. Kızartma ürünlerinin yasak olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle de ızgara tarzında ürünler tüketmeniz tavsiye edilmektedir. Yemeklerde ketçap ya da başka hazır gıda mayonez gibi ürünler tüketmemeniz tavsiye edilmektedir. Gün içerisinde içecek olduğunuz su miktarı 2 litre en az olması gerekmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle