Boğaz Reflüsünde Kullanılan İlaçlar Ve Etkileri

Boğaz reflüsü, larengofarengeal reflü olarak geçmektedir. Mide içerisinde besinleri sindirebilmek için bulunan asit salgısının yemek borusundan yukarı çıkmasına reflü denir.

Reflü

Büyüme, gelişme ve enerji ihtiyacını sağlamak için besinlerin alınması gerekmektedir. Besinler alındıktan sonra ağızdayken sindirimi başlar ve sindirim kanalı üzerinde çeşitli sindirim işlemlerine maruz kalarak besinlerin yapı taşları vücuda yararlı hale getirilir. Alınan besinin kıvamlı haline gelmesini sağlayan ve protein emilimi yapan organ olan mide içerisinde pH değeri çok düşük olan asit salgısı vardır. 

Midede bulunan asit, midenin iç yapısını koruyucu özellikte olan mukoza yapısı ile kaplıdır. Bu yapı kendini belli aralıklarla yenileyerek asidin mide dokusunu zedelemesini engeller. Mide üzerinde bulunan kastan oluşmuş kapak yapısı sayesinde ise mide asidi yemek borusuna oradan da dışarı çıkmayı engellemektedir. Mide hastalıkları, mide ve yemek borusunun arasındaki kapağın rahatsızlığında mide asit salgısı yemek borusuna, oradan da yutağa kadar ilerleyebilir. 

İki çeşit reflü vardır. Bunlardan biri Gastro – Özafagual Reflü ve ikincisi ile Larengo – Farengeal Reflü olarak isimlendirilmektedir. Mide asidinin asidik derecesinin yüksek olması nedeniyle yakıcı ve tahriş edicidir. Tedavisi yapılmadığı taktirde yemek borusu ve yutakta yaralara, tahrişlere neden olabilmektedir. 

LarengoFarengeal Reflü Belirtileri ve Teşhisi

Halk arasında boğaz reflüsü ile bilinen bu reflü çeşidi, çoğunlukla kendini boğaz ağrısı, ses kısıklığı, balgamsız ve sürekli öksürük, geniz bölgesinde akıntı, ağız kokusuna neden olabilmektedir. Mide içeriğinin boğaza kadar bulaşması ile gözlemlenen bu belirtiler çoğu zaman ‘Geniz Akıntısı’, ‘Faranjit’ veya ‘Larenjit’ teşhisi koyulmaktadır. Hastaya verilen ilaçların kullanımı sırasında da aynı şikayetler devam etmektedir. 

Hastadaki belirtiler göz önünde bulundurularak ayrıntılı Kulak Burum Boğaz doktoru tarafından muayene edilir. Burundan kameralı ışık sistemi ile görüntüleme yapıldığında ses tellerinde şişlik, boğazda sekresyon artışı görülmektedir. Mide reflüsünün boğaz reflüsünden farklı olarak, midede yanma, sırta vuran ağrı şikayetleri görülmeyebilir. 

LFR’nin teşhisi için yapılacak diğer ayrıntılı bir yöntem ise hastanın boğazına pH ölçümü yapan bir pH metre koyulmasıdır. pH metre boğazdaki asit-baz ölçümünü yaptığında daha ayrıntılı bilgi verecektir. 

Larengo Farengeal Reflü Alternatif Tedavisi

Hastada tanı koyulduktan sonra doktor şu önerilerde bulunur:

  • Karın ve mide bölgesini sıkan kıyafetlerden kaçınmak
  • Düzenli, az ve sık beslenmek : En az 6 öğün (3 ana öğün + 3 ara öğün)
  • Aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı, acı yiyeceklerden kaçınmak
  • Ekşi, asitli içeceklerden kaçınmak
  • Boy kilo endeksi yüksek olanlar için kilo vermek, normal sınırlarda olanlar için kilosunu korumak, 
  • Boy kilo endeksi sınırda olanlar (zayıf ve ya şişman kategorisi) diyetisyen eşliğinde beslenmesini düzenletmek
  • Yemek yedikten sonra midenin besini sindirmesi için izin vermek: Hemen yatmamak, yerden bir şey vs. almak için eğilmemek, yemek yedikten sonra en az 2 saat egzersiz yapmamak
  • Stresli durumlardan kaçmak ya da stres hallerinde sakinleşmek için zaman tanımak
  • Gece uykusundan en az 3 saat önce bir şey yeyip içmemek
  • Özellikle kahve, çay gibi kafeinli içeceklerin azaltılması bunların yerine bitki çayları koymak

LFR Boğaz Ağrısına Sebep Olur

LFR’nin ilerlemesi ve zamanla iyileşmesi için ilaç tedavisinin yanı sıra hastanın hayatındaki beslenme düzenini de getirmesi gerekmektedir. Hastaya verilen ilaç tedavisinden sonra hayatında düzenlemenin olmamasından dolayı LFR’de tekrar eder. 

Boğaz Reflüsü İlaç Tedavisi

Mide asidinin bir şekilde yukarıya çıkması ile ortaya çıkan reflü hastalığı için bir takım ilaçlar kullanmak gerekir. Tahriş ettiği bölgelerde iyileşme süreci bu şekilde sağlanmış olur. Mide içerisindeki asidin derecesini bir miktar yükseltmek, asit salgılamasını bir miktar bastırmak hastanın iyileşme sürecini de hızlandırmış olur. 

Mide Asidi Yatıştırıcıları

Piyasa ismiyle Talcid, Rennie gibi bulunabilen asit yatıştırıcılar ağız içerisine alınarak emilen ilaçlardır. İlaçlar vücuda alındıklarında ağız içerisine yayılan hafif mentol tadı ayrıca ferahlık vermektedir. Reflü için kullanılan bu ilaçların etkileri geçince tekrardan şikayetler baş gösterebilir. İlaçlar reflünün şiddetine göre tek seferde iki tablet kadar alınabilir. Önerilen doz genellikle günde 3-4 defa 1 tablet şeklindedir. 

Mide Asidi Azaltıcılar

Genellikle kullanılan ilaçlar Proton Pompası İnhibitörü olarak geçmektedir. Mide asidinin salgılanmasını bir miktar baskılar. Genellikle sabah aç karnına yani kahvaltıdan en az 1 saat önce alınan ilaç, gün içinde rahatlık sağlayacaktır. Şiddetli reflü hastalarında ise sabah ve akşam aç karnına birer tablet olarak önerilir. 

Diğer bir ilaç ise alginik asit içeren bir süspansiyondur. Proton pompası inhibitörü ile beraber kullanılan bu ilaç piyasa ismi olarak Gaviscon olarak geçer. Mide asidinin geri kaçmaması için bariyer oluşturur. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (4 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

Yorum ekle