Gastroenteroloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Gastroenteroloji bölümünde iç hastalıkların tanısını koymak için muayene edilerek, midenin, bağırsağın, karaciğerin tanısı konulur.

Gastroenteroloji Bölümünün Çalışma Alanları

Endoskopi

Gastroenteroloji bölümü sindirim sisteminde meydana gelen hastalıkları incelemekte olan bir dal olmaktadır. Bütün sindirim sisteminde olan hastalıkların tanısını koymaktadır. Yemek borusu, midenin, ince ve kalın bağırsakların, karaciğer ya da safra kesesi gibi sindirim sisteminde bulunan organların sağlıklı olup olmadığını anlamak için var olan tıp dalı olmaktadır. Karın duvarında meydana gelecek hastalıkları ya da pankreasta oluşan hastalıkları inceleyecektir. Gastroenteroloji bölümü böbrekler dışında olan bütün iç organların incelenmesinde önemli görevi vardır. Hastalığın hem tanısını koymak hem de tedavisi ile ilgilenmektedir. Gastroenteroloji bölümü şu organlarla ilgilenmektedir:

  • Yemek borusu;
  • Mide;
  • İnce ve kalın bağırsaklar;
  • Makat;
  • Karaciğer;
  • Karın zarı;
  • Pankreas;
  • Safra yolları.

Gastroenteroloji uzmanları tarafından yapılacak olan muayene sırasında tanıyı koymak için yardımcı cihazlara ihtiyacı olacaktır. Bu cihazlar günümüzde en çok kullanılmakta olanları endoskopi ve kolonoskopi cihazları olmaktadır.

Bunlar sayesinde hastanın sindirim sisteminde ortaya çıkan herhangi bir hastalık varsa tanısı başarılı bir şekilde konulacaktır.

Yemek Borusu Hastalıkları

yemek borusunda ortaya çıkmakta olan hastalıkların tanısı için yapılacak muayene işlemi sırasında Gastroenteroloji doktoru tarafından hastalığın tanısı konulacaktır. Reflü hastalığı, polip, yemek borusuna kaçmış herhangi madde, yaralanmalar gibi hastalıklar olması durumunda tedavisi için tanı koymak adına muayenesi uzman doktora giderek yapılır.

Mide Hastalıkları

Uzmanlar tarafından mide de bir hastalık olması durumunda gastroenteroloji neye bakar sorusu akıllara gelmektedir. Mide hastalıkları içerisinde iyi ya da kötü huylu olan kanserler, polipler, mide kanamaları, ülser, gastrit gibi hastalıkların tanısını koymak için muayene uzman tarafından gerçekleştirilecektir.

İnce Bağırsak Hastalıkları

Ülser hastalığı gibi ince bağırsakta meydana gelen yaralanmaların tanısını koymak için ve 12 parmak bağırsağında oluşan kanamalar ve daralma olması sonucunda hastalığın tanısını koyabilmek için uygulanacak muayene yöntemlerini kapsamaktadır.

Kişilerin 12 parmak bağırsağına bakıldığı zamanlarda bağırsak kanseri, safra yolu kanserleri olup olmadığı da bu bölgede anlaşılacaktır.

Kalın Bağırsak Hastalıkları

Kalın bağırsakta meydana gelmiş olan hastalıkların tanısını koyabilmek içinde doktora muayene olmak gerekmektedir. Kolon kanserleri, kanamalar, polipler, crohn hastalığı gibi kalın bağırsakta oluşan hastalıkların tanısını koyarak tedavisini gerçekleştirmektedir.

Makat Hastalıkları

Anal bölgede meydana gelen hastalıkların ilk olarak tanısını koyabilmek ve daha sonradan da gastroenteroloji uzmanı tarafından uygun tedaviye başlanmak için muayene gerekmektedir. Hemoroid, fissür, rektum kanseri gibi hastalıklarda tanı konulma işlemi gerçekleştirilmektedir.

Karaciğer ve Safra Hastalıkları

Karaciğerde ortaya çıkmakta olan hastalıkların tedavisi için tanı koyabilmek için muayene yapılmaktadır. Kronik ya da akut Hepatit hastalığı, alkol sonucunda karaciğerin zedelenmesi, siroz gibi hastalıklarda tanı koyabilmektedir. Safra yollarında meydana gelen hastalıkların, safra yolu taşlarının, kanser gibi hastalıklarında tanısı bu şekilde koyulmaktadır.

Pankreas Hastalıkları

Pankreas organında ortaya çıkmakta olan hastalıkların tedavisinde de bu dal ilgilenmektedir. Akut pankreatitler ya da pankreas üzerinde meydana gelen kistlerin tanısını koyarak uygun tedavi yapılır.

Gastroenteroloji Cerrahisi

Gastroenteroloji cerrahisi genel cerrahlık alanında uzmanlaşmış olan doktorların daha sonradan yan dal olarak Gastroenteroloji cerrahisi alanında da uzmanlaşmasına denilmektedir. Bu hastaların birçok sindirim sisteminde ortaya çıkacak olan ameliyatları gerçekleştirmektedirler. Obezite cerrahisi, kolon kanserine yakalanmış hastaların ameliyatları gibi birçok alanda uzmanlaşır. Bu hastaların rektum cerrahisi alanında ve yemek borusunun yanı sıra mide cerrahisinde de alanında uzmanlaşmış hekimler tarafından cerrahisi yapılmaktadır.

Bu alan içerisinde hastanın sindirim sisteminde ortaya çıkan her türlü hastalığın tanısının ve tedavisinin başarılı bir şekilde gerçekleştirmektedir. Birçok hastanın endoskopik müdahaleler ile birlikte stent yerleştirilerek hastanın tedavisi de yapılabilmektedir.

Gastroenteroloji Hastalıkların Tanısı

Endoskopi

Endoskopi sindirim sisteminin üst organlarında olan rahatsızlıkları incelemek için uygulanmaktadır. Özel cihazlar yardımıyla hastanın ağzından yemek borusu, midesi ve on iki parmak bağırsağı incelenecektir. Özel bir ışıklı kamera sayesinde üst sindirim sisteminde herhangi bir rahatsızlık olduğu bu yöntemle anlaşılacaktır. Ayrıca endoskopi yöntemi ile birlikte biyopsi biyopsi alımı, stent takılması işlemleri de bu yolla yapılmaktadır.

Kolonoskopi

Özel bir cihaz yardımı ile birlikte anüsten girilecek ve kalın bağırsağın hepsinin ayrıca ince bağırsağında kalın bağırsak ile birleştiği kısım özel kamera yardımı ile görüntüleme işlemi gerçekleşecektir. Kolon kanseri taraması yapılması için ya da kanaması olan hastalarda tanıyı koyabilmek için en güvenilir yöntemlerden bir tanesi olmaktadır.

ERCP

Safra yollarında ve pankreas kanallarında herhangi bir tıkanma meydana gelmesi durumunda yapılacak olan endoskopik işlemin adı olmaktadır. ERCP tedavi yöntemi olarak da uygulanmaktadır. Alanında uzmanlaşmış hekim tarafından duodenoskop adı verilen bir tüpün onikiparmak bağırsağına gönderilmesi ile birlikte görüntüleri alacaktır. Bu sayede karaciğer ya da pankreasta meydana gelen hastalıklar da ortaya çıkacaktır. 

MRCP

Manyetik Rezonans Kolanjiyo-Pankreatografi kısaltması olarak kullanılmaktadır. Safra kesesinin ya da kanalının ve pankreas kanalının MR cihazı yardımıyla görüntülenmesidir. Bu sayede elde edilecek olan görüntünün sonucunda tanı konulması daha uygun olacaktır.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle