Mide Yanmasına Hastanede Hangi Bölüm Bakar?
Yaşanılan mide yanması problemi mide hastalıklarının habercisidir. İç organların hastalıklarında Dahiliye baksa da ileri bir tetkik için Gastroentolojiye sevk edilir.
İçindekiler
Mide Yanması
Mide tüketilen besinlerin sindirim ve emilimine yardımcı olmak amacıyla hidroklorik asit ve pepsin salgılar. Bu salgılar besinlerin parçalanarak kimus haline getirilmesine yardımcı olur. Asit salgısına karşı mide mukozası dayanıklı olsa da midenin haricindeki diğer dokular bu aside dayanıksızdır ve asit temasında yanmalara neden olur. Ayrıca midenin içerisindeki enfeksiyon ya da yara nedeniyle asit ile temasından sonra şiddetli yanmalar, kramp şeklinde mide ağrıları ortaya çıkar.
Göğüs kafesinde ağrı, sırtta ağrı belirtileri hastalar tarafından kalp ya da akciğer hastalığından şüphelenildiğinde acil bölümüne başvurur. Acil serviste yapılan tetkik ve muayenelerde mide problemi olduğu anlaşıldığında Dahiliye bölümüne sevk edilir ve hastaya iç hastalıkları doktoru bakar.
Mide Yanması Probleminde Hangi Doktora Gidilir?
Hastanelerde her sistem için ayrıntılı inceleme yapan bir bölüm vardır. Fakat bu bölümlere İç Hastalıkları doktoru tarafından sevk edildiği taktirde bakar. İç organların tüm hastalıklarına bakan dahiliye bölümü, ileri bir tetkik gerektiği taktirde Gastroentoloji bölümüne hastanın sevkini yapar. Dahiliye doktorunun sevki ile gidilebilen bu bölümde sadece mide ve bağırsak hastalıklarının ileri tetkiki ve tedavisi yapılabilmektedir.
Mide yanması problemi ile dahiliye doktoruna başvuran kişilerin öncelikle öyküsü dinlenir ve mide problemleriyle ilgili diğer belirtilerin olup olmadığına bakar. Yemek öncesinde mi yemek sonrasında mı yanma oluyor, belli gıdalar tüketildiğinde yanma şikayetleri artıyor mu, şişkinlik, kabızlık, ishal, ağız kokusu gibi diğer belirtiler var mı sorgulanır. Sorgulanan bu belirtiler ışığında hastanın ileri bir tetkik olan endoskopi ve kolonoskopi yapılması gerekirse hasta Mide Bağırsak Hastalıklarına bakan Gastroentoloji bölümüne sevk edilir.
Gelişmiş illerde en az bir hastanede bulunan bu bölüm eğer yoksa hastanın ileri tetkikini Dahiliye uzmanı da yönetebilir. Dahiliye uzmanı tarafından yapılan endoskopi, kolonoskopi, midenin sıvı incelemeleri sonucunda gerekli tedavi yine başlanır.
Mide Bölümüne Gitmek İçin Ne Yapılır?
Midesinde problem olan kişiler mutlaka Dahiliye bölümünden randevu alması gerekir. İç hastalıkların birinci basamağı olan dahiliye doktoru gerekli gördüğü hallerde ikinci basamak olan Gastro entoloji bölümüne sevk ederek gönderir. Direk olarak Gastro entoloji bölümünden randevu almak imkansızdır.
Midenin iç organ olduğu düşünüldüğünde öncelikle Dahiliye bölümünün branşına girer. Burada doktor değerlendirmeleri sonucunda ileri bir tetkik gerektiğinde sevk edilebilmektedir. Sevk ile gidilen doktorda randevu gerekmeksizin sevk kağıdı ile bakar.
Gastro entoloji bölümü yoksa hastanede iç hastalıkları uzmanı da tedavi için düzenleme yapabilir. Düzenlenen tedaviyi aksatmadan uygulamanın yanı sıra hastanın beslenme düzenlemesinin de yapılması gerekmektedir. Düzenlenen beslenme sonrasında hastanın şikayetleri tedavi ile de giderek azalacak ve son bulacaktır. Tüm yapılan tedavilere ve düzenlemelere rağmen şikayetler artarak devam ediyorsa dahiliye uzmanı endoskopi ve kolonoskopi yapabilir.
Hastaya Verilen Beslenme Programı
Beslenme ve diyetetik uzmanı tarafından hazırlanması gereken bu program, hastanın boy ve kilo indeksi hesaplanarak yapılması gerekmektedir. Hastaların BKİ hesaplamasında çıkan rakama göre uygun diyet verilir. Mide problemi de olduğu düşünüldüğünde işin uzmanı olan Beslenme ve Diyetetik mezunu kişiler tarafından uygun, hastanın alması gereken kalori miktarı kadar ve sevdiği, tüketebileceği besinlerden oluşan bir liste hazırlanır. Hazırlanan bu listede kişinin yemek yeme düzeni de oluşturulur.
Liste oluşturulmadan önce hastanın bilgileri alınır. Yine İç Hastalıkları Uzmanı tarafından sevk edilmiş ise randevu almadan gidilir. İç hastalıklarıyla ilgili problemlerini ifade eden bir kişi için uygun olan diyet, hastanın tüketebileceği ve sevdiği yiyeceklerden oluşturulur. Kişilerin sürekli aynı gıdaları tüketmemeleri için ise o gıda ile eşdeğer kalori miktarına sahip olan alternatif yiyeceklerin listesi de verilir.
Diyetislerin üzerine vurguladığı şeylerden bir tanesi, böbrek problemi yoksa günde en az 2-2.5 litra kadar sıvı tüketmesidir. Kişide iç hastalıklarının yanı sıra böbrek problemi de varsa mutlaka hastanın doktoru ile iletişime geçilip ona göre bir liste hazırlamakta fayda vardır. Yine midesinde sorun olan kişilerin aldığı tıbbi tedavi de düşünüldüğünde hastanın ilaç saatlerine göre düzenlemeler yapılması gerekebilir.
Diyetisyenler tarafından belli hastalıklara karşı bazı yiyecekler yasaklanır. Örneğin midesinde sorun olan kişilerin, yanma, şişkinlik gibi şikayetleri varsa acı, ekşi, baharatlı, aşırı yağlı gıdalar yasaklanırken, süt, yoğurt, ayran gibi alkali olan gıdalar maksimum seviyede serbest bırakılır. Midenin asit salgısının pH düzeyini yukarıya çekerek yanma problemine iyi gelen bu yöntem, kalori miktarı da hesaplanarak hastaya serbest hale getirilir.