Safra Kesesi Taşı Belirtileri ve Mide Yanması Sorunu

Sıkça görülen safra kesesi taşının vücutta oluşturduğu etkileri ve riskleri ile ilgili merak edilenler. Safra kesesi taşının midede yanması yapar mı sorusunun kapsamlı açıklaması.

Safra Kesesi Taşı Belirtileri ve Mide Yanması

Safra kesesi taşı

Vücutta ortaya çıkan ve genellikle belirtileri bulunmayan rahatsızlıklardan birisi olan safra kesesi taşı, ‘sinsi’ olarak tabir edilen belirti vermeden geri planda ilk evrelerinin gelişimi söz konusu olan bir rahatsızlıktır. Buna karşın günümüzde yapılan araştırmalara göre safra kesesi rahatsızlığı bulunan hastaların 20% oranı ile 30% oranı aralığındaki kesiminde belirli belirtileri görülebiliyor ve bu belirtiler görüldüğünde ilerleyen evrelerde oldukça şiddetli şekilde görülebilmesi mümkündür. Bu çerçevede de safra kesesi taşının belirtileri arasında ilk sırada ağrı şikayeti yer alır. Öyle ki günlük yaşamsal fonksiyonların yerine getirilmesinde dahi engel teşkil edebilecek düzeyde yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiyecek şiddete yol açabilir. Safra kesesinin belirtilerinin ilk sırasında bulunan söz konusu ağrı şikayetleri vücutta genel olarak karın bölgesinin sağ üst bölümünde ya da karın bölgesinin üstündeki orta bölümde görülebilir. Ayrıca bu ağrıların ilerleyen evrelerde şiddetinin artış göstermesi sonucunda tüm karın bölgesine ve hatta sırta doğru da yayılması muhtemeldir.

Ortaya çıkan ağrılar genel olarak 10 dakika ile 15 dakika aralığında sürerken, bazı vakalarda 1 saat ile 2 saat aralığında da olabilir. Üstelik eğer safra kesesindeki taştan kaynaklı olarak bir ağrı meydana geliyor ise bu ağrıların görülme sıklığı da oldukça dardır. Ağrının 5 saati aşkın süreyle görülmesi durumunda ise safra kesesinde ciddi bir tahribat meydana geldiğini gösterir ki bu gibi durumlarda safra kesesi ameliyatı gerçekleştirilmesi gerekliliği doğar. Safra kesesindeki taştan kaynaklı olarak istifra da sık görülür. Aynı zamanda da;

  • Aşırı terleme.
  • Ateşlenme.
  • Titreme.

gibi ateş yükselmesini temel alan şikayetlerde görülebilir. Aşırı yağlı gıdaların tüketilmesi halinde ise safra poliplerinin fonksiyonlarını tam olarak yerine getirememelerinden dolayı karın bölgesinde ve midede rahatsız edici düzeyde şişkinlik hissi ortaya çıkabilir.

Safra Kesesi Taşı Mide Yanması Yapar Mı?

mide bulantısıSafra kesesinde meydana gelen taş, aynı zamanda da tıkanıklık sorunun yaşanmasına da neden olur ve karaciğerden gelen safranın bağırsaklara iletilmemesine ve zaman içerisinde de birikme ile mideye kaçışına neden olur. Bu durumda mide içerisinde safranın ve poliplerin uygunsuzluğuna bağlı olarak Mide yanması gibi problemler yaşanabilir. Özellikle de safradan gelen poliplerin mide içerisinde besinler ve mide öz sıvıları ile temas halinde bulunması mide asidi miktarının artışına neden olur. Bunun sonucunda da mideden yemek borusuna ve ağza kaçan sıvıların kötü tat ve koku oluşumuna yol açar. Böylelikle hastada ciddi seviyede Mide yanması görülebilir. Mide yanmasının safra kesesi taşı hastalarında yaygın olarak görüldüğü gibi görülme sıklığı da çok dardır. Bu yüzden de safra kesesi taşının belirtileri arasında oldukça ön planda bulunur.

Safra Kesesi Ameliyatı ve Sonrasındaki İyileşme Süreci

Safra kesesindeki taşın boyutlarının tıkanıklığa yol açacak düzeyde artış göstermesi ve buna bağlı olarak çok ciddi şikayetlerin hastada görülmesi durumunda safra kesesi ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Endoskopik gibi son derece modern bir ameliyat tekniği ile gerçekleştirilse de operasyonların ardından hastaların mutlak suret ile dikkat etmeleri gereken hususlar bulunur ki bunların en başında beslenme alışkanlıkları gelir. Beslenme programının mutlaka mideye iyi gelen ve mide asidite seviyesinin artmasına katkı sağlayacak niteliklerde olmaması gerekmektedir. Olağan iyileşme sürecinde 2 ile 3 gün içerisinde hastaneden çıkış sağlanabilirken, bazı hastaların durumunda 8 güne kadar uzayabilir. Bununla birlikte hastada ameliyat sonrası dönemde 2 gün kadar midedeki gaz birikmesinden kaynaklı omuz ağrıları görülebilir.

Ameliyat sonrası dönemde anestezinin etkisi ile ilk birkaç saat ya da ilk gün boyunca Mide yanması yaşanması ise doğaldır ve kendiliğinden geçer.

Hastanın muhakkak zorlu fiziksel aktivitelerden kaçınmayan özen göstermesi gerekir. Ayrıca sindirim sisteminin fazlasıyla yorgun ve tahriş olmuş olması nedeni ile beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmelidir. Lifli gıdalar gibi sindirimi kolaylaştıracak ve aynı zamanda da boşaltımın daha hızlı olmasını sağlayacak besinlerin tüketilmesi gerekir. Bu noktada özellikle;

  • Tam tahıllı besinler.
  • Yulaf ezmesi.
  • Kepekli ekmek.
  • Esmer pirinç.
  • Muz ve kavun gibi lifli meyveler.

tüketilmelidir. Bunun dışında patateste midedeki asit salımınının fazla olması durumunda asidite seviyesinin dengeye kavuşması açısından içerdiği enzimler ile son derece etkilidir. Bu yüzden tercihen haşlama tekniği ile pişirilecek patateslerin tuzsuz ve baharatsız şekilde tüketilmelidir. Böylelikle midedeki asit dengesinin korunması ve safra kesesi taşından kaynaklı ya da cerrahi müdahaleden kaynaklı şişkinlik, karın ağrısı ve boşaltım sorunlarının da hafiflemesi ve hatta tamamen önlenmesi mümkün olur.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle