Safra Kesesi Rahatsızlıkları Mide Bulantısı Yapar mı?

Safra kesesinde ortaya çıkan taş veya safranın fazla salınımının mideye karışması durumunda mide bulantısı olup, olmayacağı ve mide bulantısı için iyi gelen şeylerin etkileri ve zararları hakkında.

Safra Kesesi ve Mide Bulantısı İlişkisi

Karaciğer tarafından üretilen safranın depolanması fonksiyonu taşıyan safra kesesi, temel olarak sindirim işlemi esnasında tüm safrayı bağırsaklara doğru kanalları aracılığı ile boşaltır. Bu sayede yağlı olan unsurların emilmesine yardımcı olur. Ancak sindirim sisteminin temel yapı taşlarından birisi olan safra kesesinin mide ile olan ilişkisi her zaman sorunsuz olmaz. Özellikle de safra kesesindeki safra reflüsü gibi etkenler gibi sebeplere bağlı olarak safranın mideye taşması/kaçması gibi durumlar midede bulantı oluşturur. Yani safra kesesinde yaşanabilecek reflü, polipler ve safra taşı gibi rahatsızlıklar mide bulantısının oluşumuna neden olur.

Safra Polipleri Nedeniyle Mide Bulantısı

Safra kesesi hastalıkları

Karın bölgesinde sağ tarafta bulunan safra kesesi, yağların, yağda eriyen vitaminlerin sindirilmesini sağlama görevi vardır. Ayrıca bazı zararlıların vücuttan atılabilmesi noktasında çok önemli bir rolü bulunur. Safra kesesi vücutta vazgeçilebilir organ sınıfında yer alır. Ancak safra kesesi polipleri nedeni ile çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Safra kesesi poliplerinin iltihaplanmaya neden olması mümkündür. Özellikle de mide içerisinde yaratmış olduğu ciddi tahribat ile birlikte midede çok ciddi bir sağlık sorununun yaşanmasına neden olur. Safra kesesinden mideye gelen poliplerin oluşturdukları iltihapların belirli belirtileri bulunsa da genellikle ileri evrelere kadar sessiz şekilde ilerleme kaydeder. Safra kesesi taşı gibi toplumda sıkça görülen safra kesesi hastalıkları mide bulantısı şikayetlerinin yaşanmasına neden olur mu sorusu gündeme gelir. Safra kesesinde bulunan safra polipleri eğer mide içerisine girer ise midede bulantı problemi yaşanabilmektedir. Mide sıvıları, mide asidi ve besinler gibi mide için uygun madde olmaması gün içerisinde sık sık mide bulantısı yaşanmasına neden olur. Yoğun şekilde yemekten sonra mide bulantısı görülebilir. Yemekten sonra midedeki besinler ile safra irini ve polipleri birbirleri ile karışarak midede bulantı, yanma gibi belirtileri ortaya çıkartır. Bu kapsamda da safra kesesi poliplerinden dolayı ortaya çıkan iltihaplanmanın etkileri ve belirtileri arasında;

  • İshal ya da tam zıttı kabızlık.
  • Dışkı renginde değişim.
  • Hazım sorunları.
  • Gözün beyaz kısımlarında sarı leke oluşumu.
  • Beyaz ve sarı cilt lekeleri.
  • Omuz alt bölgesine yansıyan ağrı.
  • Karından başlayarak sırta yayılan ağrı.

gibi belirtileri bulunur. Bu belirtileri görme durumunda safra kesesi iltihabı riski gündeme geleceğinden en kısa süre içerisinde uzman doktora başvurulmalıdır.

Safra Kesesi Taşı Nedeniyle Mide Bulantısı

Safra kesesinde meydana gelen taş oluşumu, hem ciddi ağrı semptomlarının görülmesine neden olur hem de mide bulantılarına yol açar. Özellikle de safra kanallarında tıkanıklığa neden olduğundan safranın mideye kaçması gibi bir duruma mahal vereceğinden midede bulantı başta olmak üzere;

  • Reflü.
  • Gastrit.
  • Ülser.

gibi rahatsızlıklarında tetiklenmesine neden olur.

Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Mide Bulantısı

Safra kesesi

Safra kesesi poliplerinden kaynaklı iltihaplanma ya da safra kesesindeki taşın çok büyümesi nedeni ile ‘Endoskopik’ teknik kullanılarak gerçekleştirilmekte olunan safra kesesi ameliyatı sonrasında da çeşitli komplikasyonlar görülebilir. Modern cerrahi teknik olan endoskopi ile yapılan bu ameliyatta hasta genel anestezi ile uyutulur. Bu yüzden ameliyattan sonraki ilk birkaç saat ya da ilk gün boyunca anestezinin etkisi ile mide bulantısı şikayetleri yaşanabilir.

Safra kesesi ameliyatında sonra halen devam eden ve anestezi ile ilgisi bulunmayan mide bulantısı uzman doktor tarafından kontrol edilmelidir. Çünkü bu durum ya ameliyata neden olan rahatsızlığın tekrarladığını ya da midede daha önceden yaratmış olduğu tahribatın etkisi ile mide rahatsızlıklarının ortaya çıktığını ve mide bulantısının da bunun belirtileri olarak yaşanması muhtemeldir.

Ameliyat süreci sonrasında tüketilen zararlı besinler ve içeceklerin hastada oluşturabileceği etkiler önemli düzeyde birbiri ile değişiklik gösterir.

Mide Bulantısı İçin İyi Gelen Şeyler

Safra kesesindeki sorunlardan kaynaklı olarak midede yaşanan bulantı sorununun genel olarak değerlendirilmesi gerekir. Yani genel olarak mide bulantısı için ne tüketilmeli ve neler yapılması gerektiği şeklinde bir yaklaşım sergilenmelidir. Mide bulantısı sorununun giderilebilmesi için mutlaka bitki çayları, yeşil yapraklı sebzeler, asit içeriği düşüş ya da olmayan meyveler tüketilmelidir. 

Soda İçilmeli

Midede bulantıya neden olabilecek safradan gelen etkenleri ve buna bağlı artan mide asidinin dengelenmesi konusunda yardımcı olan soda tüketilmelidir. Sodanın içeriğinde yer alan zengin mineralleri ile midede sakinleştirici ve yatıştırıcı etkiler oluşturulabilir. 

Bol Su İçilmeli

Ameliyattan sonraki süreç içerisinde günde en az 2 litre yani yaklaşık 10 bardak su tüketilmesine dikkat edilmesi gerekir. Çünkü su sayesinde hem yemek borusunda, hem midede hem de safrada ve bağırsaklardaki zararlıların, asitlerin temizlenmesi ve hücrelerin tazelenmesi sağlanabilir. Bu da iyileşme sürecini önemli oranda kısaltır.

Az ve Sık Yemek Yenmeli

Daha ağırlıklı olarak yeşil yapraklı sebzelerin haşlama ve yağsız teknikler ile hazırlandığı besin ögelerinin tercih edilmesi gerektiği gibi bu besinlerin daha sık aralıklarla ancak daha az şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Bu şekilde uzun süre aç kalan midedeki asit seviyesinin artışı önlenebilir. Ayrıca yemek yedikten hemen sonra yatılmaması da midede bulantı şikayetlerinin önlenebilmesi açısından çok önemlidir.

Protein Alınmalı

Ameliyattan sonraki süreç içerisinde protein takviyesi çok önemli olsa da özellikle kırmızı et, tavuk eti, balık eti ve diğer tavuk ürünlerinin mutlaka yağsız olması gerekir. Bu hem mide bulantısının önlenmesi açısından hem de safrada taş oluşumunun tekrarlaması ya da diğer risklerin ortadan kaldırılabilmesi açısından çok önemlidir. Bu noktada protein alımı için aynı zamanda da fasulye, patates gibi besinlerin de tüketilebilmesi mümkündür.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle