Alkalen Reflü Gastrit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Safra reflüsü olarak da geçen alkalen reflü gastrit, safranın mideye kaçması sonucunda ortaya çıkan, mide bulantısı, mide ağrısı gibi belirtileri olan ciddi komplikasyonları olan hastalıktır.

Alkalen Reflü

Alkalen reflü gastrit olmaktadır. Bu hastalık midenin son kısmında bulunan pylor isminde ki resmen açılıp kapanarak bir kapak görevi görmekte olan sinirsel kontroller sonucunda açılan bu kapağın görevini tam olarak yapamaması sonucunda yaşanılan bir hastalık olmaktadır. Mide çıkışında bulunan kas sürekli olarak açık kalmalıdır. Çünkü on iki parmak bağırsağına akacak olan safra eğer ki mide boş olması durumunda mideye girecektir. Salgılanmakta olan safranın kimyasal maddeler içermesi sonucunda bir süre sonra midenin iç kısmında bulunan örtme görevi görmekte olan mukozal dokunun tahriş olmasına neden olur. Bunun sonucunda da alkalen reflü gastrit ortaya çıkacaktır.

Alkalen Reflü Nedenleri

Bu safra sıvısının ince bağırsakta ilerlemeyip mideye gitmesi sonucunda ortaya çıkacak reflünün birçok nedeni bulunmaktadır. Safra kesesini aldırmış olan kişilerin safra üretiminin çok fazla miktarda olacağı için çamur haline gelir. Bunun sonucunda da ince bağırsaktan normal bir şekilde ilerleyemeyecek ve mideye kaçacaktır.

İnce bağırsakların içerisinde bulunan safranın mideye geri kaçması sonucunda en çok etkilenen bölge pilor bölgesi olacak ve bu bölgenin fonksiyonlarının bozulmasına neden olacaktır. 

Oluşan alkalen reflü on iki parmak bağırsağından mideye ulaşması sonucunda daha sonradan da yemek borusuna ilerlemesi sonucunda da Duodeno Gastro Özofajiyal Reflü meydana gelecektir. Bu konuda birçok araştırma yapılmaktadır. Mideye kaçan safra ve oradan da özofagusa ulaşacak olan on iki parmak sıvısında olması gereken safra sonucunda intestinal metaplazi gelişmesi sonucunda yemek borusu kanser oluşumuna da yol açmaktadır. Midenin iç yapısı olan mukoza iltihaplanması durumunda pangastrit gelişecektir.

Alkalen reflü oluşumuna neden olan birçok durum bulunmaktadır. En çok safra kesesinden ameliyat olmuş bir kişi de görülecektir. Bunun dışında mide ameliyatı geçirmiş olan gastrektomi ameliyatı yaşayan kişilerde de sıklıkla hastalık gelişmektedir. Daha çok operasyon geçirmiş olan kişilerde görülse de herhangi bir operasyon geçirmemiş olan kişilerde de alkalen reflü gastrit oluşma ihtimali bulunmaktadır. Midenin altında bulunan duodenum motilite rahatsızlıkları sonucunda ya da uzun süre kusan kişilerde de gelişmektedir.

Alkalen Reflü Belirtileri

Alkalen reflü gastritin oluşması sonucunda mide hastalıklarında görülmekte olan belirtilerin aynısı görülmektedir. Mide reflüsü olarak görülen belirtiler ise şunlardır:

  • Karnın üst kısmında ağrı;
  • Şişkinlik;
  • Mide ağrısı;
  • Hastada iştahsızlık;
  • Kilo kaybı;
  • Geğirme;
  • Mide bulantısı;
  • Kusma.

Bazı hastalarda meydana gelen bu reflü hastalığında herhangi bir belirti vermez. Belirtileri hafif ya da çok şiddetli olabilir. Bunlar ciddi komplikasyonların da oluşumunda çok etkili olacaktır. En çok iştahsızlık görülecektir. Kişi yemek yedikten sonra mide ağrısında artma olacaktır. Yemek yedikten sonra çok fazla mide bulantısı yaşanacağı, kusma sonucunda hastada safra gelmesine neden olacaktır. Hastanın ağrısı çok ciddi boyutlarda olabilir. Genel sağlığında da bozulma ortaya çıkabilir. 

Alkalen Reflü Tanısı ve Tedavisi

Hastalığın tanısını koyabilmek için Sintigrafik inceleme yapılması gerekmektedir. Çok düşük radyasyon içermesine rağmen pahalı olması nedeniyle çok tercih edilmemektedir. Daha sıklıkla gastroskopi ve bununla birlikte biyopsi yapılmaktadır.

Yapılan endoskopi sonucunda alınan parça ve mide sıvısında laboratuvarda incelenmesi sonucunda tanı konulacaktır.

Alkalen reflü gastrit hastalığını tedavi etmek için ilk olarak ilaçlar reçete edilecektir. Bunlar mide mukozasının artmasını sağlayacak olan ilaçlardır. Safra asitlerini azaltacak kolestiramin tarzında ilaçlar verilir. Antibiyotikler ve sisaprid bazlı ilaçlarda verilerek hastalığın tedavisinin gerçekleşmesi sağlanacaktır. Daha çok hastaya ursactive ilacı tavsiye edilmektedir. Eğer hastalığın tedavisi ilaçlarla mümkün olmaması durumunda cerrahi tedavi uygulanması gerekmektedir. Ameliyatın asıl amacının pankreas organının ve safra salgısının mide kısmından uzaklaştırması olacaktır.

Alkalen Reflü Bitkisel Tedavisi

Zencefil ve Papatya Çayı

  • 1 çay kaşığı zencefil;
  • 1 yemek kaşığı kuru papatya;
  • 1.5 su bardağı su.

1.5 su bardağı suyun içerisine atacağınız kurutulmuş papatya ve toz zencefil konularak 15 dakika boyunca kısık ateşte kaynatılmalıdır. Ilık olması için biraz demlenmesi beklenir. Süzülür ve suyu ılık bir şekilde içilmelidir. Kürü toplam 21 gün uygulamalısınız.

Faydalı Yiyecekler

Reflü hastalarının özel bir diyeti olması gerekmektedir. Bu diyeti içerisinde sağlıklı ve reflüyü ateşlendirecek yiyecekler olmamasına dikkat etmelisiniz. Badem bu konuda dengeyi sağlayacak bir yiyecek olmaktadır. Sizlerde gün içerisinde birkaç tane badem tüketebilirsiniz. Midenize zararlı olan yiyecekleri diyetinizden çıkarmalısınız. Her zaman için lifli yiyecekler tüketmelisiniz. Meyve ve sebzeleri yemek mide reflüsünün azalmasını sağlayacaktır. Portakal ya da mandalina gibi asit içeren meyvelerin asitli olmamasına dikkat etmelisiniz. Yulaf ezmesi, makarna, tahılları da tüketmeniz mümkün olacaktır. 



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...

Yorum ekle