Gastrit Tedavisinde Diyet Listesi ve Yemek Tarifleri
Mide iltihaplanması sonucunda semptomları yaşamakta olan kişiler için gastrit diyeti ve gastrit diyetinde tüketmesi gereken yemek tarifleri ile hastalığın iyileşmesini sağlayabilirsiniz.
İçindekiler
Gastrite Faydalı Yiyecekler
Midesinde gastrit olanlar daha çok sindirimi kolay olan yiyecekler tüketmesi, gastriti yenmesi konusunda etkili olacaktır. Hastaların daha çok A vitamini, C vitamini ve E vitamini bakımından zengin olan koyu yeşil yapraklı sebze yemekleri tüketmesi tavsiye edilmektedir. Sağlığı açısından ve midesinde iltihabın artmaması için ve özellikle safra sorunu olan kişilerin işlenmiş gıdaları tüketmekten kaçınması ve yağlı yiyecekleri diyet listesinden çıkarması gerekmektedir.
Kızartmaları tamamen hayatından çıkartması bunun yerine haşlama ve ızgara ürünlerini tüketmeleri tedavisinde daha etkili olacaktır. Kırmızı et ve beyaz et tüketeceği zaman bunun yağlı olmamasına dikkat etmelidir. Midesinde iltihaplanma olan ve safra sorunları yaşayan kişilerin daha yoğun olarak şu yiyecekleri tüketmeleri gerekmektedir:
- Süt; Ihlamur çayı;
- Haşlanmış sebze yemekleri;
- Balık;
- Beyaz yağsız peynir;
- Mercimek çorbası;
- Yayla çorbası;
- Taze fasulye;
- Havuç suyu;
- Ekşi olmayan meyveler;
- Sakatatlar;
- Sütlaç;
- Elma;
- Kayısı;
- Şehriye çorbası;
- Makarna;
- Bezelye;
- Ispanak;
- Yufka böreği;
- Semiz otu.
Hastalar gün içerisinde yiyecek miktarının az olmasına dikkat etmeli ve sık sık yemek yemeleri gerekmektedir. Lokmalarını her zaman için çok çiğnemelidir. Sigara ve alkol kullanımı hastalığın tetiklenmesinde etkili olacaktır. Sebzeleri yağda kavurmak yerine kabuklarını soyduktan sonra çiğ olarak koymalısınız.
Hastaların gastrit diyeti içerisinde çok soğuk ve çok sıcak olan yiyecekleri ve içecekleri tüketmekten kaçınmalıdır.
Gastrit Diyet Listesi
Midesinde iltihaplanma ile birlikte gastrit belirtilerinin yoğun olarak kişiyi rahatsız etmesi halinde gastrit diyetine uyması ile semptomların azalmasını sağlayacaktır. Gastrit tanısı konulması sonucunda hastaların ömür boyu beslenmesine dikkat ederek yaşam tarzında değişiklik yapması gastrit belirtilerinin tekrardan ortaya çıkmasını azaltacaktır. Örnek diyet listesi aşağıda bulunmaktadır.
Öğün | Gastrit Diyeti |
Sabah |
|
Ara Öğün |
|
Öğlen |
|
Ara Öğün |
|
Akşam |
|
Yatmadan Önce |
|
Her zaman için diyet listesinde meyvelerin kabuğu soyulması gerekmektedir. Ara öğünler diyet listesinde mutlaka iyi gelen öğünleri tükettikten sonra 2 saat sonrasında tüketilmelidir. Çiğ olarak meyveleri tüketmek yerine komposto halinde tüketilmesi daha etkili olacaktır.
Hastaların öğünlerini her zaman için aynı saatte tüketmeleri tavsiye edilmektedir. Sebzelerin ve etlerin haşlama olması ya da buharda pişirilmesi sindirim açısından daha kolay olacaktır. Fırında pişirilmesi de iyi gelen yiyecekler arasında olacaktır. Ayrıca sebzeleri püre haline getirip iyi gelen yiyecekler arasında olduğundan tüketilebilir.
Asla kızartma gıdalarını diyet listesi içerisinde bulundurmamalıdır. Kızartma safra ya da mide iltihaplanması olması durumunda tedavisinde etkili olmayacağı ve iyi gelen gıdalar arasında olmayacağı bilinmelidir.
Gastriti Olanlara Yemek Tarifleri
Tel Şehriye Çorbası
- 1 su bardağı tel şehriye;
- 1 litre su;
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı;
- Çok az tuz;
- 1 tatlı kaşığı domates salçası.
Mide astarında iltihaplanma olan kişilerin mide sağlığı için gastrit tedavisinde tel şehriye çorbası ile sağlıklarına kavuşmaları mümkün olacaktır. Sızma zeytinyağından 3 yemek kaşığı miktarında tencere içerisine konularak hafif ısınmasının ardından domates salçasından 1 tatlı kaşığı miktarında eklenerek kavrulur. Üzerine 1 litre su ilave edilerek az miktarda orta ateşte kaynatılmalıdır. Suyun kaynaması sonrasında tel şehriyeler 1 su bardağı miktarında suyun içerisine konularak karıştırılır. En son tuz ilave edilerek kısık ateşte 15 dakika boyunca kaynatılmalıdır. Arada sırada şehriye çorbasında tel şehriyelerin birbirine yapışmasını önlemek için karıştırmak gerekiyor. Şehriyeler yumuşadığı zaman ocağın altı kapatılır. Gastrit tedavisinde içecek olduğunuz bu çorbanın her zaman için ılık olmasına dikkat etmelisiniz.
Zeytinyağlı Taze Fasulye
- 500 gram taze fasulye;
- 1 yemek kaşığı domates salçası;
- 1 çay kaşığı toz şeker;
- 1 tatlı kaşığı tuz;
- 1 çay bardağı zeytinyağı;
- 750 gram su;
- 1 tane küçük kuru soğan.
Gastrit diyeti içerisinde hastaların öğünleri içerisinde taze fasulye tüketmeleri sindirimi kolay olduğu için gastrit diyeti içerisinde yer verilmektedir. Yapımı için fasulyelerin ayıklanması sonucunda küçük parçalara bölünmelidir. Zeytinyağı tencere içerisine konularak hafif ısınmasının aydından küçük parçalar halinde doğradığınız kuru soğan eklenir. Rengi değişene kadar kavrulur. Üzerine kabuğunu soyduğunuz ve küp halinde doğranan domates eklenir. Üzerine tuz ve şeker de ilave edildikten sonra birkaç dakika boyunca kavrulması için orta ateşte bekletilir. Üzerine 750 gram sıcak su eklenerek 30 dakika boyunca kısık ateş üzerinde ağzı kapalı bir şekilde bekletilmelidir.