Gastrit Ameliyatı Nasıl Yapılır? Gastritin Çözümü Nedir?

Gastrit, mide mukozasının iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir enfeksiyon hastalığıdır. İlaçlarla tedavi edilmeye çalışılsa da bazen operasyon gerekebilir.

Gastritte Ameliyat

Helicobakteri Plori tarafından enfekte olmuş mide mukozası, tedavi edilmediği taktirde ülsere, mide kanserine dönüşme riski vardır. Gastrit hastası olan kişilerde, kusma ve kusmayla birlikte kan gelmesi yaygın belirtidir. Bu belirtiler ışığında doktora başvuran hastalarda, mide kanaması ya da mide delinmesi gibi önemli ve hayati tehlike yaratan komplikasyonlar görülmektedir.

Mide kanaması ve mide delinmesi gibi hayati tehlike arz eden durumlarda hastanın bir an önce ameliyata alınması gerekmektedir. Hastanın mide kanamasını geç fark etmesi, iç kanama nedeniyle hayatını kaybetmesine neden olabilir. Mide delinmesi durumunda ise, hastanın mide içeriğinin tüm karına yayılması ve iç kanama nedeniyle hayatını kaybetmesine neden olacaktır. Her iki durumda da acil müdahale gerekirken, ameliyat tek şanstır.

Ameliyat uygulanması gereken durumlar: Mide kanaması ve delinmesi

Gastrit, ilaçlarla ve beslenme düzenlenmesi ile tedavi edilebilir enfeksiyon hastalığıdır. Enfeksiyon hastalığının tedavi edilmediği ve hastalığın ilerlediği durumlarda da tek çare olarak ameliyat edilmesi gerekir. Gastritin bir sonraki aşaması olan ülser (midenin duvarında yara), kanamalara ve şiddetli mide ağrılarına sebep olmaktadır. Hastanın yaşadığı bu iç kanamayı durdurmak, hastanın hayati tehlikesini ortadan kaldırmak için ameliyat ile o bölgenin çıkartılması gerekebilir.

Mide delinmesi ve mide içeriğinin tüm karın boşluğuna yayılması ise daha tehlikelidir. Mide içeriğinin asitli oluşu ve var olan mikroorganizmaların karın içerisinde bulunan tüm organlara değmesi ile ciddi bir tablo ortaya çıkar.

Peritonit olarak adlandırılan bu durum, karın zarı iltihabı olarak bilinmektedir. Karın zarı iltihabının yanı sıra, hidroklorik asit, diğer organların dış yüzeylerine de zarar verebilir. Ameliyat sırasında, karın içinin tamamen temizlenip, midenin delinen kısmının uygun yöntemle birleştirilmesi gerekmektedir.

Gastrik Bypass Ameliyatı

Gastrik bypass ameliyatı, mide küçültme ameliyatı olarak geçmektedir. Şeker hastalarının ve aşırı kilolu olan kişilerin, ilaçlara rağmen kilo verememesi ve mide sorunlarının artması sonucunda uygulanan bir yöntemdir.

Hastaların obezite teşhisi koyulduktan sonra, diğer yan hastalıklarında tetiklemesi ile yaşam kalitesi düşmektedir. Obeziteye eşlik eden hastalıklar; şeker, kalp, tansiyon gibi önemli rahatsızlıklar sayılabilmektedir. Kilo problemi yaşayan ve beden kitle indeksi yüksek olan bireylerin, kullandıkları ilaçlar, yaptıkları diyet ve egzersizler sonucunda kilo verememesi, bu hastalıkların giderek artması ile doktora başvururlar. Mide problemlerinin de buna eşlik etmesinden sonra hastanın gastrik bypass ameliyatına karar verilir.

Gastrik bypass, midenin bir bölümünün alınarak ince bağırsağa dikilmesi ile kısaca tanımlanabilir. Ameliyat sonrasında belli ilaçları kullanması ve yediklerine dikkat etmeye devam etmesi gerekir. Mide düz kas yapısına sahip olması nedeniyle, fazla besinle doldurulmaya devam edildiği zamanlarda büyümeye eğilim gösterecektir. Midenin büyümesi, hastanın kilo vermesine engel olacak ve belli başlı mide sorunları yaşamasına neden olacaktır.

Zorlu bir süreç olan gastik bypass ameliyatı sonrasında, hastaların kaliteli bir bakıma ve beslenmeye ihtiyaçları vardır. Beslenmeleri, diyetisyenler tarafından düzenlenen hastaların, günlük alması gereken gıda grupları ve kalori miktarları vardır. Bu kalori miktarının aşılmaması ve tüm gıda gruplarından belirlenen miktarlarda tüketmesi gerekmektedir.

Gastrit Ameliyatı Öncesindeki Süreç

Midenin yanması, ağrısı, bulantı, kusma ile doktora başvuran kişilerde kesin teşhis için endoskopi yapılması gerekir. Endoskopi sırasında midenin içinden alınan biyopsi ve sıvı sayesinde, gastrite neden olan mikroorganizma tespit edilir. Bu tespit sonrasında hastaya uygun tedavi başlanır.

Gastrit tedavisinde, antibiyotik, anti-asit, proton pompası inhibitörleri gibi 3 grup ilaçla tedaviye başlanır. Tıbbi tedavinin yanı sıra hastanın beslenme düzenini de değiştirmesi gerekir. Beslenmesinde kaçınması gereken gıdalar ve içeceklerin listesi hastaya verilir. Bu listenin dışına çıkması ya da uyulmaması, hastanın iyileşme sürecini etkileyecektir.

Hastaların kaçınması gereken yiyecekler:

  • Acı, ekşi, baharatlı, yağlı yiyecekler
  • Asitli, kafeinli, gazlı içecekler
  • Çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ve içecekler
  • Sigara ve alkol tüketimi

Kişiler hayatlarına az ve sık beslenme prensibini sokmaları gerekmektedir. Midesi rahatsız olan kişilerin dışında da uygulanması gereken bu prensip, sağlıklı bireylerde de yaşam kalitesini arttırıcı bir yöntemdir. 3 ana 3 ara öğün olmak üzere 6 öğün şeklinde beslenen kişilerde, midenin çok dolmamasına ve reflüye sebebiyet vermemesini sağlar.

Hastaların ilaçlarını düzenli kullanması ve beslenmesine dikkat etmesiyle gastrik bypass ameliyatına gerek kalmayabilir. Yine de hastalara gastrik bypass ameliyatı kararı veriliyorsa, kişide var olan kronik hastalıklarında ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle