Bebeklerde Reflü Sorunu Nasıl Ortadan Kaldırılır?

Bebeklerde reflü sorununun ortadan kaldırılması için öncelikli olarak uzman hekime başvurulması gerekir. Uzman hekimler gerekli kontrollerden sonra gerekli tedavi planlaması yapacaktır.

Bebelerde Reflü Tedavisi

Bebek reflüsü nasıl geçer kapsamında ilaçlar ve prosedürler;

Oral İlaçlar

Uzman hekim bebekler için midede asit üretimini kolaylaştıran H2 blokerler tarzında ilaçlar reçete eder. Bazı H2- bloke edici ilaçlar Zantac olarak satılmaktadır. Bir başka kategori ilaçları midenin asit üretimini de düşüren proton pompası inhibitörleridir. Bu ilaçlar reçetesiz de eczanelerden satın alınabilmektedir. İlaçları reçetesiz şekilde kullanacak olan kişiler mutlaka uzman hekime danışmalıdır. İlaçların dozu ve sıklığı uzman  tarafından bebeğin yaşı ve reflü şiddeti dikkate alınarak önerilir. Bebeğe yiyecekleri daha hızlı sindirmek ve yakın zamanda mideyi boşaltması içinde ilaçlar reçete edilebilir.  Beslenmeden veya yemeklerden önce alınır ve dozajı uzman tarafından belirlenir.

Ameliyat

Ameliyat bebekler için yapılan tedavilere sonuç alınmadığı zaman uygulanır. Yani bebek hastalar için son çaredir. Cerrahi işlem fundoplication olarak adlandırılır. Uzman bebeğin reflüsü şiddetli düzeyde nefes darlığı ve iştah kaybına yol açtığı zaman bu uygulamayı önermektedir. Ameliyatta laparoskopik olarak midede küçük insizyonlarla yapılır. Çocuk cerrahı mideyi özofagustan ayırarak sıkıca bağlar. Bu sayede sfinkterin erken açılma eğilimleri azaltılır. Yukarıda bulunan tedavi prosedürleri asit reflüden kurtulmayı sağlayacaktır. Uzman hekimler anne ve babalara bebeğin rahat bir yaşam sürdürmesi için ve durumun daha iyi ele alınması için yiyecek ve beslenme tarzında değişiklikler de önerir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

  • Bebekleri yemek yedikten ya da emzirme tamamlandıktan sonra dik tutmak gerekir. Yemekten sonra aşırı şekilde hırpalamaktan kaçının.
  • Bebeğin uyku zamanında baş bölgesini hafif yukarıda tutmak gerekebilir. Bunun için baş bölgesi altına incecik bir yastık ya da temiz bir havlu kullanımı yapılabilmektedir.
  • Rahatken  bebeği yatağına sokmaya çalışın ama uyku için onu strese sokmayın.

Araştırmalar, midede reflüyü şiddetlendiren durumun artmış asitliliğin bir pH dengesizliğinden kaynaklanabileceğini öne sürmektedir. Oluşan bu dengesizlik, mide içinde bulunan sağlıklı bağırsak fonksiyonu için gerekli olan iyi bakteri düzeylerinin azalmasını, laktoz hassasiyeti ve sindirim bozukluklarını meydana getirir. Bunun için probiyotik kullanımı yapılması önemlidir.  Bebekler için uygun bir probiyotik anne sütüdür. Diğer probiyotik ilaçlar için uzmana danışmak gerekir. Bebekler sık şekilde kusuyorsa beslenmenin yoğunlaşması gerekebilir. Bu kapsamda uzman doktorlar anne adayına gerekli olan tüm tavsiyeleri verir. Bu detaylar dâhilinde hareket etmek ve buna göre beslenme sağlamak oldukça önemlidir. Böylelikle bebek daha rahat ve huzurlu zamanlar geçirecektir.

Doğal Takviyeler

Elma Sirkesi

Elma sirkesi bebeklerdeki asit reflüsü sorunu ile savaşmaya yardımcı olur. Mide içinde yer alan asit dengesinin korunması çok önemlidir. Elma sirkesi sayesinde yiyecekleri sindirmek kolaylaşır. Sirke yiyeceklerin bölünmesini önlemeye yardımcı olur.  Bir buçuk tatlı kaşığı sirke 1su bardağı ılık suyla karıştırıldıktan sonra gün içinde birkaç defa bebeğe verilmelidir.

Hindistancevizi Yağı

Hindistan cevizi yağının içeriğinde var olan anti-inflamatuar özellikler bebeklerin ve çocuklarda asit reflüsünü azaltma konusunda yardımcı olur. Sindirim sistemi bu yağın kullanımı ile yağlı kalır ve işlevsel etkinliğini korur.  Doğal Hindistan cevizi yağı meyve suyu ya da su ile karıştırılarak bebeklere verilmelidir. Uygulama düzenli şekilde günde üç kez tekrarlanır.

Sarı Papatya

Papatya sedatif ve antispazmodik özellikleri sayesinde sindirim sürecini geliştirir ve asit reflüsünün azalmasını sağlar. Bu bitkiden yarım çay kaşığı kuru çiçekler bir bardak sıcak su ile karıştırılarak demlenir. Soğutulduktan ve süzüldükten sonra günde 1-2 çay kaşığı bebeğe vermek yeterli olacaktır.

Zencefil Kökleri

Çocuklarda asit reflüsü ile mücadele etmenin en etkili yollarından biri zencefilin köklerini kullanmaktır. Kökler çocuklarda ve bebeklerde sindirim sürecini kolaylaştırmaya ve asit reflü ihtimalini azaltmaya yardımcı olur. Bir parça zencefil kökü 1 su bardağı suyun içinde kaynatılır. Soğuyan ve süzülen karışım her gün 3 ile 4 kez 1 çay kaşığı verilir.

Karbonat

Bebeklerde mide reflüsü nasıl geçer kapsamında kullanılacak en doğal ilaçlardan bir tanesidir. Karbonatın pH içeriği bebeğin vücudunda asit reflüsünü azaltan ve sisteminin normal çalışmasını sağlayan etkiler sunar.

Sağlıklı Yiyecekler

Bazı gıdalar kusursuz bir şekilde sindirim sistemi korumak ve bebekleri asit revüsünden uzak tutmak için çalışır. Reflüsü rahatlatma için yeterli miktarlarda ananas, papaya ve muz gibi meyvelerinin tüketilmesini özen göstermek gerekir. Havuç ve lahana gibi sebzeler de bu perspektifin içinde yer alır.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle