Bebeklerde Reflü Sorunun Teşhisi İçin Hangi Testler Yapılır?

Bebeklerde oluşan reflüs sorunu ile alakalı teşhis genelde semptomlardan yola çıkarak koyulur. Semptomlar ile teşhis konulamazsa uzmanlar belli başlı testlerin yapılmasını isteyebilir.

Bebeklerde Reflü Testi

Reflü sorunu bulunan bebeklerin çoğunluğunda bebeğin semptomlarını ve tıbbi öyküsü gözden geçirerek teşhisi konulur. Reflünün semptomları, beslenme değişiklikleri ve anti-reflü ilaçlarıyla düzelmezse, testlerin yapılmasına ihtiyaç duyabilir. Aşağıda bulunan detaylar dâhilinde uzmanlar bebeklerde test ve tetkik ister.

  • Bir bebeğin belirtileri düzelmezse
  • Bebek kilo almıyorsa
  • Bebek akciğer ile alakalı sorun yaşıyorsa

Uzman bebeği, teşhis ve tedavi etmek için pediatrik bir gastroenteroloğa yönlendirme yapar.

Test ve Tetkikler

Yapılacak olan birkaç adet test uzmanın reflüyü teşhis etmesine yardımcı olabilir. Uzman hekimler teşhis için birden fazla test isteyebilir.

Üst Gastrointestinal Endoskopi Ve Biyopsi

Gastroenterolog, cerrah veya diğer eğitimli sağlık uzmanları tarafından bebeğin sorununu bakmak için endoskop kullanır. Bu işlem bir hastanede veya poliklinik merkezinde yapılır. Uzman özellikle bir bebeğin solunum sorunları olması durumunda endoskopi kullanacaktır. Endoskopi uygulaması sırasında bebeğin rahat olması adına damar yolundan ilaç verilir. Bebek prosedür boyunca ekstra oksijen alır. Sağlık uzmanı endoskopu bebeğin özofagusunun altına, karın ve duodenuma özenle besler. Endoskop üstüne monte edilmiş küçük bir kamera ile bir monitöre video görüntüsü göndererek üst GI sisteminin astarının yakın incelemesine olanak tanır. Endoskop bebeğin sindirim sistemine hava pompalar ve bu sayede sorun daha kolay görünür. Uzman doktor bebeğin yemek borusunun astarından küçük bir parça doku alarak endoskop ile biyopsi yapabilir. Bir patolog laboratuvarda dokuyu inceler. Birçok vakada prosedür yalnızca bebeğin orta ile şiddetli semptomları varsa GERD teşhisi koyar

Üst GI Serisi

Bir üst GI serisi, bebeğin üst solunum yollarını inceler. Bir röntgen teknisyeni bu uygulamayı bir hastanede veya ayakta tedavi merkezinde gerçekleştirebilmektedir. Bir radyolog x-ray görüntülerini okur ve raporlama yapar. Bebeğin bu uygulamada anesteziye ihtiyacı yoktur. Bebeği bu uygulama öncesinde kesinlikle beslenmeye ihtiyacı bulunmaz. Bir üst GI serisi için bebeği hazırlamak için ne yapılması gerektiği konusunda doktora danışın. Prosedür esnasında bir sağlık uzmanı bebeğin sisteminin iç astarını kaplamak için bir şişede veya gıda ile karıştırılarak sıvı kontrastı verir. Röntgen teknisyeni, kontrast madde üst solunum yolu boyunca hareket ederken birçok x-ışını kullanımı yapar. Teknisyen veya radyolog kanalın en iyi görünümünü elde etmek için bebeğin yatış konumunu değiştirebilir. Kontrast madde röntgen filminde görülür ve reflü ile ilgili problemlerin bulunmasına yardımcı olabilir. Uygulamadan sonraki birkaç gün boyunca bebeklerin dışkıları açık ve beyaz renkli olabilir. Uygulama sonrasında uzman bebeğin beslenmesi ile alakalı olarak detaylı bilgileri anne ve babalara verir.

Özofagus Ph Ve Empedans İzleme

Asit reflü tespiti için en doğru prosedür özofageal pH ve empedans izlenimi yapılmasıdır. Özofagus pH ve empedans denetimi, bir bebeğin yemek borusu kısmında, yeme ya da uyku gibi günlük normal eylemlerini yaparken asit veya sıvının miktarını ölçer. Bu uygulama bir hastanede veya poliklinik merkezinde yapılır. Bir hemşire ya da uzman doktor bebeğin burnundan mide kısmına kadar ince esnek bir tüp yerleştirmesi yapar. Tüp daha sonra özofagusa geri çekilecektir. Ardından bebeğin yanak kısmına bant ile sabitlenir.  Özofagustaki tüpün son olan kısmı mideden yemek borusuna asit veya sıvı hangi zamanlarda, ne düzeyde girdiğini ölçme işlemi yapacaktır. Tüpün diğer kısmında kalan ucu ölçümleri kayıt altına alan vücudunun dış kısmındaki bir monitöre bağlı şekilde çalışır. Tüpün yerleştirilme işlemleri bazı durumlarda çocuk bir üst endoskopi yapıldıktan sonra  gerçekleştirilir. Bu uygulamada sakinleştirici uygulandığı için tüp kısa sürede yerleştirilir. Bazı durumlarda da bebeklerde ya da çocuklarda tamamen uyanıkken yapılabilmektedir. Bebeklerde yapılacak olan özofagus pH ve empedans izleme işlemi uygulamasında tüp yerleştirildikten sonra 24 saat hastanede kalmak gerekebilir.

Bu uygulama uzman doktora bebeğin ne zaman, ne kadar ve nasıl yemek yediği konusunda detaylar verir. Bunlar dışında reflünün semptomları konusunda da bilgi edinilmesini sağlar. Gastroenterolog semptomların belli başlı yiyeceklerin, günün belirli zaman dilimleri içinde birbirleriyle nasıl ilişkisi olduğunu da gözlemleyebilir. Yapılan uygulamada reflünün herhangi bir nefes alma sorununu tetikleyip tetiklemediği konusunda da detay elde etmeyi sağlamaktadır. Bu detaylar dâhilinde uzmanlar gerekli olan teşhisi koyacaktır. Teşhisin koyulmasından sonra uzman tedavisi ile alakalı olarak detaylı bir planlama yapacaktır.

Kaynaklar



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle