Mide Reflüsü Sorunu İçin Uygulanacak Olan Tedaviler
Mide reflüsü sorununda tedavi için uygulanacak olan ilk adım uzman hekime başvurmaktır. Uzmanın verdiği ilaçların yanı sıra doğal destekler ile sorun ortadan kaldırılır.
İçindekiler
Mide Reflüsü Tedavisi
Mide gastrit ve reflü tedavisi yaşam tarzı değişikliklerinden ilaç tedavisine, cerrahiye kadar değişkenlik gösterir. Bu sorunda bireyselleştirilmiş bir tedavi planı uzman hekim tarafından yapılır. Özellikle mide yanması reflü tedavisi konusunda öncelikle olarak yaşam tarzı değişiklikleri yapılması gerekir. Yaşam tarzı değişimleri, aşağıda bulunan detaylara göre uzman hekim tarafından yapılır. Bu detaylar arasında;
- Yaş, genel sağlık ve tıbbi geçmiş
- Durumun büyüklüğü
- Belirli ilaçlar, işlemler veya terapiler için kişilerin toleransı
- Beklentileri
Yaşam Tarzı Değişimleri
Mide reflüsünün tedavisi kapsamında uzmanların yönlendirdiği şekilde diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile rahatlama sağlanır. Asit reflüyü yönetmek için diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri arasında
- Sigara içmeyi bırakmak en önemli detaydır.
- Aşırı yağlı gıdalar, çikolata, alkol, narenciyeler, meyve suları, domates bazlı ürünler, kahve ve enerji içeceklerinin içilmesi oldukça önemlidir.
- Midenin yanmasının önüne geçmek için küçük porsiyonları yenilir ve aşırı düzeyde yemek yemenin önüne geçilmelidir.
- Gerekirse kişi en kısa sürede kilo vermelidir.
- Alkol tüketimini düzene sokmak önemlidir.
- Yemek yedikten hemen sonra yatmak oldukça zararlıdır. Mide asitinin çoğalmasını sağlar. Bunun için birkaç saat beklemek gerekir.
- Yatağın başını altı santimetreye yükseltmek rahat uyuma konusunda faysa sağlayacaktır.
- Mide asitlerini nötralize etme konusunda faydalı ilaçlar kullanılmalıdır. Bu ilaçlar midede bulunan asidin azalmasını ve midedeki ekşime sorunun yok olmasını sağlayacaktır.
- Yemekler için sebze ve baharat seçimi konusunda dikkatli olunması gerekir. Bazı sebze ve baharatlar aşırı şekilde mideye zarar verir. Bu konuda hasta kişi uzman hekimden detaylı bir şekilde bilgi almalıdır.
- Yemek yedikten hemen sonra dik konumda durmak da önemlidir. Bu sayede mide asidi yemek borusundan geri kaçmayacaktır.
Özofagus sfinkterini güçlendirmeyi amaçlayan cerrahi, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar yardımcı olmadığında bir seçenek olabilir. Bu konudaki karar uzman tarafından tüm klinik çalışmalar yapıldıktan sonra planlanır. Bu planlama ile alakalı tüm detaylar uzman tarafından hastaya verilir. Cerrahi işlemler yaşam tarzı değişimleri ve bitkisel ilaçlar cevap vermediğinde reflü ile gastrit tedavisi için tercih edilir.
Tedavi İçin İlaçlar
Yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri ile birlikte kullanılması gereken, orta ya da şiddetli asit reflü semptomlarını hafifletmek adına tezgâh üstü ile reçeteli ilaçlarda kullanmak gerekebilir.
Bu ilaç çeşitlerinden bazıları mide asidini etkisiz şekle getirme konusunda işlem görürken bazıları da asit üretiminin durdurulması konusunda destek sağlar. İlaçların hepsi çoğu zaman etkin şekilde çalışır ama belirtilerin kontrol altına kesin şekilde alınması için bazı kişilerin bu ilaçları ömür boyu kullanması gerekebilir. Seçenekler ile alakalı belirlemeleri her daim uzman hekim yapar. Kullanılacak olan ilaçların arasında;
- Kısa süreli kullanımlar için tezgâh üstü (OTC) ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar genelde 2 hafta boyunca kullanılmaktadır. Belirtilerin 2 hafta ilaç tedavisinden sonra devam etmesi halinde uzman hekimler ile iletişime geçmek gerekir.
- Midenin içinde bulunan asitleri nötralize eden antiasit ilaçların kullanımı yapılabilir. İlaçların türü uzmanlar tarafından belirlenir.
- H2 blokerler asit üretiminin azalmasını sağlayacaktır. Düzenli kullanıldığı zaman fayda sağlarlar.
- PPI’ler proton pompa inhibitörlerini asidin üretimini oldukça etkili bir şekilde ortadan kaldırır. Bu ilaçların aşırı düzeyde kullanılması bazı yan etkiler ortaya çıkarabileceğinden dolayı uzman hekimler belli süreden sonra kullanımın kesilmesini isteyebilir.
- H2 Blokerleri ve ÜFE’ler sık şekilde uzmanlar tarafından hastalara reçete edilir. Bu ilaçlar mide yanmasının ortaya çıkardığı semptomların tedavisinde çok etkilidir ama altta yatan neden ile alakalı olarak reçete edilirler. Bazı etkenler dâhilinde uzmanlar reçete etmeyebilir.
- İlaçların kullanımında 3 aylık süreçten daha uzun kullanım uzman bilgisi dâhilinde yapılmalıdır. Hasta kendine göre kullanım yaparsa yan etkiler daha hızlı şekilde meydana gelecektir.
Yapılacaklar ve Yapılmayacaklar
Yapılacaklar
- Daha az yani küçük porsiyonlar ile ara öğün yaparak beslenilmesi gerekir.
- Yatağın baş kısmına yani kişinin kendi kafasının altına ince bir şilte koyması gerekir. Bu şekilde kafa kısmı en fazla 20 cm civarında yükseltilir. Yükseltme yapıldığı zaman midedeki asit boğaz kısmına gelmez ve kişiler uykularında daha rahat uyur. Uyku bölünmesi kesinlikle yaşamazlar.
- Kilolu olan kişilerin en kısa sürede bundan kurtulması gerekir.
- Rahatlama konusunda çözümler bulmak için çaba gösterilmelidir
Yapılmayacaklar
- Semptomların tetiklenmesine olanak sağlayan her türlü besinden ve içecekten uzak kalınır.
- Yatağa girmeden hemen önce yemek yemek ve sıvı şeyler tüketmemek gerekir.
- Sigara bırakılmalıdır.
Kaynaklar
- https://www.nhs.uk/conditions/heartburn-and-acid-reflux/
- https://www.southerncross.co.nz/group/medical-library/heartburn-acid-reflux-causes-treatment-prevention
- https://beta.nhs.uk/conditions/heartburn-acid-reflux/
- https://www.advocatehealth.com/cmc/health-services/center-for-digestive-health/acid-reflux-heart-burn-treatment/
- https://www.emedicinehealth.com/acid_reflux_disease_gerd/article_em.htm