Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri ve Tedavisi

Kolik olarak isimlendirilmekte olan bebeklerde gaz sancısı daha çok iki haftalık ve 3 aylık dönem içerisinde görülmektedir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri

Bebeklerde Gaz

Bebeklerin dünyaya gelmesi ile birlikte ilk aylar içerisinde gaz sancısını çoğu bebeğin yaşamakta olduğu bilinmektedir. Bebeklerde gaz sancısı olduğu zaman aynı yetişkinlerde olduğu gibi şiddetli bir ağrının olmasına neden olacaktır. Bir bebeğin gaz sancısı çektiğini şu şekilde anlamak mümkün olacaktır.

  • Ayaklarını kendisine doğru çekerek ağlaması;
  • Meme emmek istemesine rağmen bir süre sonra ağlayarak bırakması;
  • Meme emdikten sonra ağlamaya devam etmesi;
  • Karın sertliği;
  • Şişlik.

Bebeklerin dünyaya gelmesi ile birlikte en uygun besinin anne sütü olduğu bilinmektedir. Bu nedenle de annenin yemekte olduğu besinler anne sütü aracılığıyla bebeğe geçecektir. Ayrıca çok sıkacak olan ve bebeğin karın bölgesine baskı uygulamasına neden olan kıyafetler ise giydirmekten kaçınmanız gerekmektedir.

Bebeklerde gaz sancısı daha çok 20 günlük iken başlaması nedeniyle annenin yediği gıdaların bebekte gaz yapmamasına dikkat etmelisiniz.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nedenleri

Bebeklerin dünyaya gelmesi ile birlikte ortaya çıkmakta olan gaz sancılarının nedenleri arasında ilk olarak bir bebeğin sindirim sisteminde olan organların tam olarak gelişmemiş olması sebebi ile gaz sancısını daha çok 20 günlük oldukları zaman yaşamaya başlayacaklardır.

  • Bebeklerin ağlama sırasında hava yutmaları gaz oluşmasının nedenleri arasındadır;
  • Doğum esnasında annenin yaşadığı zorluklar;
  • Annenin yaşadığı stres;
  • Ek gıdalara başlanması;
  • Bebeğin düzensiz beslenmesi;
  • Altının uzun süre değişmemesi.

Bebeklerin uzun bir süre aynı şekilde yatırılması ve sindirim sisteminin sıkılmasına neden olacak kundaklama gibi sıkan kıyafetler giydirilmesi gaz problemi olmasının nedenleri arasındadır.

Bebeğe şekerli su verilmesi ve nişasta içeren bebek mamaları verilmesi de bebeklerde gaz olmasının nedenleri arasındadır.

Bebeklerde Gaz Sansıcı Tedavisi

Bebekte ortaya çıkan gaz, bebeğin huysuzlanacak ve sürekli olarak ağlamasına neden olacaktır. Anne sütü ile beslenecek olan bebeğin gaz yapmayan gıdaları annenin yemesi gerekmektedir. En önemli noktalardan bir tanesi bebeğin gazı olmaması için nohut, fasulye gibi gaz yapacak yiyecekleri tüketmemek olacaktır. Çünkü bu besinler bebeğe anne sütüyle ulaşacaktır.

Anne sütü emen bebeğin her defasında gazını çıkartmak çok önemli olmaktadır. Bebeğin gazını çıkartmak için kesin olarak yapacağınız sırtına masaj yapmak olacaktır. Bunun için bebeğinizi kucağına alarak hafif bir şekilde sırtına vurmalısınız. Bu bebeğinizin gazını çıkarmasını sağlayacaktır.

Bebeğiniz şayet ek gıdalara geçtiyse ve biberon ile beslenmeye başlaması durumunda bebeğin mamasını koymuş olduğunuz biberonun içerisinde hava olmamasına dikkat etmelisiniz. Bebeğin her zaman için boş biberonu emmesine dikkat etmelisiniz. Bebek gaz çıkarmakta zorlandığı zaman yapacak olduğunu işlemlerden bir tanesi de sıcak havluyu karnının üzerine koymak olacaktır. Bu sayede bebek gazını daha rahat çıkarabilir.

Rezene Tohumu Çayı

  • 1 tatlı kaşığı rezene tohumu;
  • 1 su bardağı su.

Doğumdan sonra gelişmekte olan bebeklerde gaz sancısına iyi gelen bitkisel karışımlardan bir tanesi de rezene tohumu ile yapacak olduğunuz çay olmaktadır. Bebeklere anne sütü ile geçecek olduğu için gaz sancısını giderilir. Bu nedenle de gazı olan bebeklerin anne sütü ile geçecek olan rezene çayını yaparak içmeleri önemlidir. 1 tatlı kaşığı miktarında olan rezene tohumları havan içerisinde bir miktar dövülür. Çok döverek toz haline getirmemeniz önemlidir. Suyun içerisine atılarak 10 dakika kısık ateşte kaynatılır. Süzüldükten sonra ılık olduğunda içilir.

Kimyon Çayı

  • 1 tatlı kaşığı kimyon;
  • 1 su bardağı su.

Kimyon gaz giderici özelliği ile birlikte bebeklerde herhangi bir gaz sorunu olması durumunda huysuzlanan bebeğin gazını çıkarmasında etkili olmaktadır. Yalnız kimyon çayı çok ufak bebeklere verilmemektedir. Bu nedenle de emzirmekte olan annelerin sütü aracılığı ile kimyonun geçmesi için yapacak olduğunuz 1 tatlı kaşığı toz kimyonun 1 su bardağı suyun içerisine koyup kaynatmanız ve demlenmesi sonucunda süzerek annenin içmesi olacaktır. Anne sütü ile kimyon çayı bebeğe geçecek olduğu için gazını daha kolay bir şekilde çıkartacaktır.

Çörek Otu Çayı

  • 1 yemek kaşığı çörek otu;
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi;
  • 1 çay kaşığı anason;
  • 1 su bardağı su.

Çörek otu ve diğer malzemeler ile yapacak olduğunuz çayı bebeğe asla içirmeyin. Özellikle de ek gıdalara henüz geçilmemiş olan bebeklerin bu durumda gazının giderilmesi için gaz giderici bitkisel çaylar bebeğe verilmez. Annenin kendisinin içmesi gerekmektedir. Bu sayede bebeğe anne sütü aracılığıyla geçecek olduğu için gaz çıkarması ve gaz giderilir. Bunun için 1 su bardağı suyun içerisine çörek otunun ve anasonun konularak 10 dakika boyunca kısık ateşte kaynaması beklenmelidir. Sonra bu bitki çayını yapabilmek için mutlaka demlenmesi için 5 dakika boyunca beklenmelidir. Süzüldükten sonra içerisine elma sirkesi konulur ve çay hazır olduğu için içilmelidir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle