Bebeklerde Reflü Olması Halinde Nasıl Yatırılır?

Bebeklerde yaygın olarak görülen ve fizyolojik eylemler konusunda sınırlı olmasından dolayı meydana gelebilen reflü sorununda bebeklerin nasıl yatırılması gerektiğine ilişkin merak edilenler.

Bebeklerde Reflü Varsa Nasıl Yatırılır?

Reflülü bebek yatış pozisyonu

Bebeklerde sık görülen rahatsızlıklardan birisi olan ve bebeğin genellikle rahatsız ve huysuz olmasının en önemli nedenleri arasında yer alan reflü problemi kesinlikle dikkate alınmalıdır. Özellikle de reflüsü olduğu tespit edilen bebeğin bu sorundan kurtulmak ya da semptomları ile rahatsızlık yaşamasının önüne geçilebilmesi için mutlaka ebeveynlerinin dikkat etmeleri gereken önemli hususlar bulunur. Bu noktada da yetişkinde veya bebeklerde reflünün etkilerinin görülmesinin en önemli etkenlerinin başında yatış pozisyonları gelmektedir. Midenin fonksiyonları dahilinde eğer hatalı bir yatış pozisyonu söz konusu ise midede bulunan asidin veya yiyeceklerin yemek borusundan yukarıya doğru yani yemek borusundan ağza çıkması mümkün olur. Bu durumda ağızda acı bir tat meydana gelmesine ve mide, boğaz yanmasının görülmesine neden olur.

Eğer bebekte reflü rahatsızlığı bulunuyorsa bebek mutlaka doğru pozisyonda yatırılmalıdır. Buna göre de bebek sol yan pozisyonda yatırmaya dikkat edilmelidir. Ayrıca bebeğin yattığı yatakta yastığın en az 30 santimetre kadar yüksekliğe sahip olmasına dikkat gösterilmelidir. Bu şekilde düz biçimde yapılan yatış halinde bebeğin tam olarak fonksiyonunu yerine getiremeyen mide kapakçığından kaçan besin veya mide asidinin yemek borusundan ağza ulaşmasının önlenebilmesi sağlanabilir. Böylelikle bebekte boğazda ve midede yanma, göğüs ağrısı ya da ağızda acı tat oluşumu gibi son derece rahatsız olmasına neden olabilecek semptomların engellenebilmesi mümkün olabilir.

Bebeklerde Reflü Neden Olur?

Toplum genelinde aslında yetişkinlerde görülen bir rahatsızlık olduğu düşünülen reflü bebeklerde de sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Genel olarak mide yanması ve ağızda acı tat oluşumu gibi etkiler teşkil eden bu rahatsızlık, bebeğin gün içerisinde fazlasıyla huzursuz ve rahatsız olmasına neden olur. Gün boyunca genel olarak yatış pozisyonunda olan bebeklerin, midelerinde bulunan ve midedeki besinlerin ve asidin dışarıya çıkışını önleme görevi gören kapağın henüz tam olarak fonksiyonlarını yerine getiremiyor olmasından dolayı bebeklerde çok sık görülür. Bebeğin sürekli olarak yatıyor olması nedeni ile de pozisyonun getirmiş olduğu etki ile reflünün meydana gelmesi söz konusu olabilir. Aynı zamanda da bebeğin sürekli sıvı gıdalar yardımı ile beslenmesi neticesinde de bebeğin reflü problemi yaşaması mümkün olur.

Bebekte Reflü Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerin yaşadıkları rahatsızlıkların anlaşılması, tam olarak ne gibi bir rahatsızlıklarının bulunduğunu anlatamamalarından dolayı çok sıkıntılı olabiliyor. Bu yüzden de bebekte reflü olup, olmadığının anlaşılması için mutlaka iyi şekilde gözlemlenmesi sağlanabilir. Bebekte reflü belirtileri arasında genellikle;

  • Bebek beslendikten sonra istifra edebilir,
  • Üst solunum yolları iltihaplanması,
  • Ses kısılması,
  • Hırıltı ve öksürme,

gibi belirtiler görülebilir.

Bu bebekte reflü belirtileri, farklı rahatsızlıklara benzer belirtiler teşkil edebildiğinden sık sık karıştırılabilir. Bu yüzden bu belirtilerin görülmesi halinde bebeğin doğrudan reflü olduğunu göstermez. En doğru teşhis için uzman doktora başvuru gerçekleştirilmesi gerekir.

Reflü Olan Bebek Nasıl Beslenmeli ve Ne Yapılmalı?

Reflü olan bebek beslenmesi

Bebeklerde reflü rahatsızlığının ortaya çıkmasının önlenebilmesi için mutlaka dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar bulunur. Bunların başında ise kesinlikle emzirme eyleminin bebeğin dik pozisyonda olacağı şekilde gerçekleştirilmesine dikkat edilmesidir. Aynı zamanda da emzirilen bebeğin emzirmenin sonrasında en az 30 dakika kadar dik pozisyonda kalmasına önem verilmelidir. Bebeklerin daha yavaş şekilde beslenmesini sağlayacak delikleri küçük olan biberonların kullanılması ve bebeğin gün içerisinde sık sık gazının alınması gerekir. Gaz probleminin meydana gelmesine neden olabilecek niteliklerde olan yiyecek ve içecekler kesinlikle bebekler tarafından tüketilmemelidir. Aksi halde oluşan gaz problemi reflünün yaşanmasına neden olabilir. 

Günümüzde sık kullanılan bebek araç gereçlerinden olan ana kucağı ve puset gibi ekipmanların bebeklerin duruş pozisyonunun bu rahatsızlığın meydana gelmesi açısından elverişli olmasına neden olduğundan kullanılmaması tavsiye ediliyor.

Beslenme konusunda ise bebeklerin yoğun olarak; süt, çay, bitkisel çay, meyveli süt ve salep gibi içecekler tüketmesi ve ayrıca pirinç ve makarna ile birlikte sebze ağırlıklı bir beslenmenin gerçekleştirilmesi gerekir. Haşlanmış yumurta yedirilmesi de bebeklerdeki reflünün etkilerinin yok edilmesine veya ortaya çıkışının önlenebilmesine yardımcı olur. Bebeklerin temel şekilde sağlıklı ve doğal beslenme alışkanlığına sahip olması çok önemli olsa da özellikle de günümüzde sık tercih edilen hazır mama gibi ürünlerin bebekte gaz problemine yol açtığı biliniyor. Bu yüzden de bebeklerin çok sık ağızda acı tat, boğaz ve mide yanması, göğüs ağrısı ve solunum problemleri gibi etkenlerden fazlasıyla huzursuz ve rahatsız olmasına neden olunabiliyor. Bu gibi konularda her zaman uzman hekim ile birlikte sürecin takip ettirilmesi ve gerekli testlerin düzenli olarak gerçekleştirilmesi önerilir.



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle