Eroziv Gastrit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Mide astarının iltihaplanması sonucunda hastalığın ilerlemesi ile birlikte mide astarının zaman içerisinde aşınmaya başlar. Ciddi komplikasyonların oluşmasına neden olur.

Eroziv Gastrit

Eroziv Gastrit Belirtileri

Eroviz gastrit midenin astarının iltihaplanması ve bunun sonucunda mide astarında zaman içerisinde aşınmanın olması ile ortaya çıkacak olan bir sorundur. Midenin koruyucu olan astarı mukus ile kaplı olmaktadır. Zaman içerisinde mide asidinin fazla üretilmesi ile birlikte aşınmaya başlaması sonucunda ortaya çıkar. Dokunun iltihaplanması sonucunda kişilerin mide astarında şişlik meydana gelecektir. Bu durum ciddi komplikasyonların olmasına neden olacak sağlık sorunlarından bir tanesi olmaktadır. Mide üzerinde astarın delinerek ülser oluşmasına ya da mide kanseri gibi ciddi hastalıkların oluşmasında etkilidir.

Akut olarak gelişeceği gibi zaman içerisinde kronikleşmiş gastrit sonucunda da ortaya çıkacak olan hastalarda tedavisinin gerçekleşmemesi ve diyetine uymaması sonucunda mide kanseri oluşmasında etkili olacak ciddi bir sağlık sorunu olmaktadır.

Eroziv Gastrit Belirtileri

Hastalarda eroziv gastrit akut olarak oluşması ile birlikte bu durum bazı kişilerde herhangi bir belirtinin ortaya çıkmaması ile sonuçlanabilir. Akut olarak olması durumunda hastalarda sürekli olarak geçmek bilmeyen mide ağrıları başlayacaktır. Ayrıca mide astarının zaman içerisinde aşınmaya başlaması ile birlikte kanama da ortaya çıkacaktır. Bu kanama kusma sırasında kan gelmesi ya da çok koyu renkte dışkı ile anlaşılabilir. Ayrıca hastalığın akut olarak gelişmesi ile birlikte ortaya çıkacak olan belirtileri şunlardır:

  • Şişkinlik;
  • Sürekli geğirme;
  • Hazımsızlık;
  • Karın üst bölgesinde şiddetli ağrı;
  • İştah kaybı;
  • Kilo kaybı;
  • Kan kusma;
  • Mide kanaması.

Gastrit tanısı konulmuş olan bir hastanın diyetine uymaması durumunda bu belirtiler ortaya çıkması ciddi komplikasyonları doğuracak ve ülser ya da kanser gibi sorunlarla hastanın hayatını olumsuz yönde etkileyecektir. Bu nedenle de kişiler de oluşan belirtiler mutlaka tedavisinin yapılması gerekmektedir.

Eroziv Gastrit Nedenleri

Eroziv gastrit oluşmasında birçok neden gösterilmektedir. Özellikle de gastrit başlaması ile birlikte hastanın diyetine uymaması ile birlikte gastrit ilerlemesi ile beraber mide astarında aşınmanın olduğu durumlar görülmektedir. Bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan durumlar şunlardır:

  • Kullanılan kimyasal ilaçlar (aspirin, steroid ilaçlar);
  • Aşırı alkol tüketilmesi;
  • Helicobacter pylori bakterisi;
  • Stres;
  • Sigara kullanımı;
  • Beslenmesine dikkat edilmemesi;
  • Cerrahi müdahale.

Hastalarda akut olarak gelişmiş olan hemorajik gastrit türünün kanser gibi rahatsızlıkların oluşmasını önlemek gerekmektedir. Bu kişilerin ilaç kullanımına çok dikkat etmeleri gerekiyor. Mide astarının aşınmasında en çok nedenler arasında stres gösterilmektedir. Semptomların daha da kötüleşmesinde önemli rol oynayacaktır. Bağışıklık sistemi sonucunda da otoimmün hastalıkları yaşamakta olan kişilerde hemorajik gastrit gelişimi akut olarak görülmektedir. Bunun sonucunda da hastaların akut olarak gelişen eroziv gastrit hastalığının sonucunda kanser gibi bir sorunla karşı karşıya kalabilirler.

Bu nedenle de gastrit tanısı konulmuş bir hastanın diyetine uyması ve NSAID türü olan ilaçların mide mukozasını zaman içerisinde aşındıracak olması nedeniyle tüketilmemesi sonucunda mide astarında aşınma olmayacaktır.

Eroziv Gastrit Tedavisi

Eroziv gastrit tanısı konulabilmesi için ilk olarak bakteriden kaynaklandığını anlamak için hastaya kan testleri, dışkı kültürü, mide röntgeni ve en son olarak da endoskopi ile mide astarının incelenmesi gerekmektedir. Doktor tarafından yapılacak endoskopi ile mide dokusundan parça alınarak biyopsisi gerçekleşecektir. Tanı konulmasının ardından hastanın bakteriden dolayı hastalığın akut olarak gelişmesi tanısı konulursa antibiyotik tedavisine başlanacaktır. Bunun amacı hastalarda oluşan mide astarındaki aşınmaya neden olan bakterinin yok olması sağlanacaktır. Hastaların mide asit miktarının dengelenmesi için doktorun uygun görmüş olduğu ilaçlar da aynı şekilde doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Bu kimyasal ilaçlar hastalığın iyileşmesinde yeterli olmayacaktır. Bu nedenle de hastaların tedavisini gerçekleştirebilmesi için diyetine uyması ve ayrıca stresten uzak kalması sağlığı açısından çok önemli olmaktadır.

Eroziv Gastrit Diyeti

Hastanın tedavisinde diyetine uyması çok önemlidir. Gastrit oluşmasında etkili olacak yiyeceklerden ve içeceklerden hastanın uzak durması sağlığı açısından önemlidir. Daha çok sindirimi kolay yiyecekler yemeli ve sindirimi zor olan besinlerden uzak durmalıdır.

Alkol tüketimi gastrit hastalarının asla tüketmemesi gereken bir içecek olmaktadır. Hastaların sigara kullanmamaları ve kafein içeceklerini diyeti içerisinde barındırmamalıdır.

Baharatlı ve asit miktarı fazla olan her türlü yiyecekten uzak durması sonucunda iyileşme belirtileri ortaya çıkacaktır. Hastaların her zaman için az yemeleri ve sık tüketmeleri, yediklerini ise çok çiğnemesi tavsiye edilmektedir.

Eroziv Gastrit Bitkisel Tedavisi

  • 1 yemek kaşığı zencefil;
  • 1 yemek kaşığı hardal tohumu;
  • 1 su bardağı su.

Hastaların mide astarında aşınma ortaya çıkması ile birlikte bitkisel tedavisi ile birlikte ve gastrit diyetine uyması sonucunda hastalarda iyileşme görülmektedir. Evlerinde uygulayacak oldukları bitkisel tedavi için zencefil ve hardal tohumu söylenen miktarda 200 gram kaynamakta olan suyun içerisine atılmalı ve 15 dakika boyunca kaynatılmalıdır. Demlenmesi beklenir ve sonrasında süzülerek hastanın sabahları ve akşamları taze olarak demleyecek oldukları bu kürü içmeleri gerekmektedir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle