Yemek Yedikten Sonra Mide Yanması Nedeni ve Çözümü

Yemek yedikten sonra midede yanma ve ekşime, mide problemine işarettir. Ağza gelen ekşi, acı tat ise reflü olduğunu gösterir. Beslenmeye dikkat edilmeli.

Yemeklerden Sonra Oluşan Mide Alevlenmesi

Yemek yedikten sonra midede ortaya çıkan yanma, ekşime, ağza ekşi ve acı tat gelmesi reflü olduğunu göstermektedir. Reflünün tek başına görülebileceği gibi diğer mide rahatsızlıkları ile birlikte de görülmesi mümkündür. Reflünün eşlik ettiği hastalıklar, Ülser, Gastrit, yemek borusu ülseri, bulbus ülseri gibi mide mukozasının iltihabı ile ortaya çıkan hastalıklardır. Bu hastalıkların varlığı sonucunda yemek yedikten sonra mide yanması ve ekşimesi, ataklar halinde mide ağrılarına neden olabilmektedir. 

Yemek sonrasında ortaya çıkan mide yanmasının nedenleri, tüketilen yiyeceklerden kaynaklıdır. Mide mukoası, mide asidine karşı dayanıklıdır. Tüketilen yiyecekler, hidroklorik asidin pH derecesini düşürdüğü zamanlarda midenin buna tepki göstermesi normaldir. Bu asidik ortamı alkaliye çevirecek herhangi bir salgı salgılanmadığı içinde mide yiyeceği dışarı atmak ister. Bu aşamada da reflü ortaya çıkar. Reflü, mide içeriğinin ağıza ve yutağa kadar çıktığı bir durumdur.

Yiyeceklerden rahatsız olan midenin ise reflü yoluyla yiyecekleri dışarıya atmaya, bazen ise bulantı yaratarak kusmaya kadar giden durumlar oluşabilmektedir. 

Yemekten Sonra Oluşan Mide Yanması Nedeni ve Çözümü

Midedeki yiyecekleri bulamaç haline getiren salgılar vardır. Bu salgılar hidroklorik asit ve pepsin salgısıdır. Salgıların pH dereceleri ise 3-3.5 civarındadır. Midenin duvarında bulunan mukoza bu salgıların pH’ına dayanıklı olsalar da pH derecesinin düşmesi sonucunda yanma olarak hissedilir. Mukoza kendisini dayanıklı halde tutmak için sürekli olarak yeniler. Kendini yenilemesine karşın, beslenme sonrasında bu rahatsızlığı hisseden kişilerin mutlaka beslenme düzenlerini değiştirmesi gerekmektedir. 

Mide içeriğinin asitli olduğu düşünüldüğünde, kişiler midelerine asitli ya da asit miktarını arttırıcı yiyecekler aldıklarında rahatsızlık artmaktadır. Rahatsızlığın giderilmesi, yanmanın geçmesi için ise kişinin alkali gıdalar tüketmesi gerekmektedir. Asit pH derecesinin bir miktar yükseltilebilmesi için süt, yoğurt, ayran gibi gıdaların ılık bir şekilde yavaş yavaş tüketilmesi gerekir. Mide içerisine giren alkali gıdalar sonucunda asit pH’ı yavaş yavaş yükselecek ve böylece midenin rahatladığı görülecektir. 

Yemek sonrasında midenin yanmasının nedeni arasında gösterilen gastrit ve ülser gibi rahatsızlıklar için mutlaka ileri bir tetkik yapılmalıdır. Işıklı kamera yöntemi ile incelenen midede rastlanan anormal dokulardan alınan biyopsi örneği incelendiğinde Helicobakteri Plori’ye rastlanır. Bu bakterinin çözümü ise mutlak suretle antibiyotik tedavisidir. Antibiyotik tedavisine ek olarak mide koruyucular ve anti-asit ilaçlar verilmektedir. İlaçların düzenli kullanılması ile hastanın yemek sonrasında rahatsızlık hissetmediği görülür. 

Yemek Yerken Mide Yanmasına Dikkat

Yemekten sonra mide yanmaları midenin herhangi bir problemine işaret etse de yemek yerken oluşan yanmada ise yemek borusu sorunları düşünülebilir. Yemek borusunda meydana gelmiş tahriş ya da yaralar, yemek yenildiği sırada ağrılara neden olabilmektedir. Bu ağrılar kişinin iştahını kesebilir. 

Şiddetli ağrılar yaşayan hastaların endoskopik incelemesinde yemek borusunda ya da girişinde tahrişlere ve yaralara rastlanır. Bu kişilerin mutlaka beslenmelerinin düzenlenmesi ve alkali gıdalar tüketmesi gerekmektedir. Yaralardan alınan örneklerde herhangi bir mikroorganizmaya rastlanılmış ise mutlaka antibiyotik tedavisini alması gerekir. Bunun yanı sıra reflü kaynaklı daha fazla tahriş olmaması için anti-asit, proton pompası inhibitörü gibi ilaçlarla da takviye edilmesi gerekmektedir. 

Yemek Sonrasında Mide Yanması Bitkisel Çözümleri

Çiğ patates suyu

Doktorlar tarafından da tavsiye edilen çiğ patates suyunun aç karnına tüketimi, midenin yanma şikayetlerinin azalmasını sağlayacaktır. Mevsimine uygun taze çiğ patateslerden elde edilen yarım su bardağı patates suyu, sabah ve akşam yemeklerden 30 dakika önce tüketildiğinde hastaların eskiye oranla mide rahatsızlığı hissetmediği görülmüştür. Kişilerin bu kürü 20 gün boyunca uygulaması gerekmektedir. 

Tüketilen gıdaların asidik olmamasına dikkat edilmelidir. 

Nane çayı

Ferahlık veren ve mideyi rahatlatan bir çay olduğu bilinmektedir. Çayın sıcak tüketilmemesi ve şekersiz olarak içilmesi gerekmektedir. 1 su bardağı kaynayan suya atılan 3 dal taze nane, 5 dakika ağzı kapalı demlendikten sonra süzülür ve soğumaya bırakılır. Tüketilirken içerisine şeker ve limon koyulmaması gereken çaya tat vermesi için 1 çay kaşığı bal koyulabilir. 

Süt

Alkali olan süt tüketimi ise ılık ve ballı olursa midenin rahatlamasında birebirdir. Ilıtılan sütün içerisine koyulacak 1 tatlı kaşığı bal, sütün rahatlatıcılığı ve balın enfeksiyonlarla savaşması açısından iyi gelecektir. Ayrıca varsa sütün içerisine koyulacak olan 1/2 kadar bir muz ise, mide içerisinde bariyer oluşturarak asidin mukoza üzerinde yakıcılığını da azaltacaktır. 



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle